MyHealth: Η υγεία μας στην οθόνη του κινητού μας

MyHealth: Η υγεία μας στην οθόνη του κινητού μας

Ψηφιοποίηση στην παιδεία, ψηφιοποίηση στις υπηρεσίες του δημοσίου, ψηφιοποίηση στην οικονομία. Γιατί όχι ψηφιοποίηση και στην υγεία;

Γιατί να μην έχουμε στο κινητό μας όλα όσα χρειαζόμαστε σχετικά με την ιατροφαρμακευτική μας περίθαλψη; Γιατί να μην μπορούμε να έχουμε πρόσβαση σε συνταγές ή παραπεμπτικά από το κινητό μας;

Στο παραπάνω ερώτημα έρχεται να απαντήσει η νέα εφαρμογή myHealth για «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα, μέσω της οποίας ο κάθε ένας από εμάς αποκτά πρόσβαση στο υγειονομικό του προφίλ. Η εφαρμογή υλοποιήθηκε από τον Όμιλο ΟΤΕ, σε συνεργασία με τη Byte Computer για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (Η.ΔΙ.Κ.Α.).

Τι ακριβώς όμως, είναι το myHealth; Κάτι απλό και συνάμα πολύ σημαντικό. Πρόκειται για ένα mobile app, το οποίο επιτρέπει στον πολίτη να βλέπει και να διαχειρίζεται από την οθόνη του κινητού τηλεφώνου τις φαρμακευτικές συνταγές, τα παραπεμπτικά για εξετάσεις και τις ιατρικές βεβαιώσεις που έχουν εκδοθεί μέσω της «άυλης συνταγογράφησης».

Εν ολίγοις, λιγότερη γραφειοκρατία, λιγότερη ταλαιπωρία, λιγότερες ουρές, λιγότερη αναμονή, καλύτερη εποπτεία και καλύτερη διαχείριση για τον κάθε ασφαλισμένο. Μέσω της εφαρμογής, οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να ειδοποιούνται άμεσα με push notifications για κάθε συνταγή ή παραπεμπτικό που εκδίδεται στον ΑΜΚΑ τους, καθώς και να έχουν άμεση και γρήγορη πρόσβαση σε πληροφορίες για φάρμακα, εξετάσεις και σημειώσεις του θεράποντος γιατρού τους.

Παράλληλα, παρέχεται η δυνατότητα πρόσβασης σε ιστορικού, το οποίο θα περιλαμβάνει όλες τις συνταγές φαρμάκων και παραπεμπτικών, οι οποίες έχουν καταχωρηθεί στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφηση από τον Ιανουάριο του 2012. Ταυτόχρονα, εξασφαλίζεται η δυνατότητα στους γονείς να διαχειρίζονται και να παρακολουθούν τις άυλες συνταγές και τα παραπεμπτικά των έμμεσων ασφαλισμένων μελών της οικογένειας, δηλαδή των ανήλικων παιδιών τους.

Παράλληλα, παρέχεται η δυνατότητα πρόσβασης σε ιστορικού, το οποίο θα περιλαμβάνει όλες τις συνταγές φαρμάκων και παραπεμπτικών, οι οποίες έχουν καταχωρηθεί στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης από τον Ιανουάριο του 2012.

Ταυτόχρονα, εξασφαλίζεται η δυνατότητα στους γονείς να διαχειρίζονται και να παρακολουθούν τις άυλες συνταγές και τα παραπεμπτικά των έμμεσων ασφαλισμένων μελών της οικογένειας, δηλαδή των ανήλικων παιδιών τους.

Πέραν των παραπάνω, η εφαρμογή έχει ως στόχο να εμπλουτίζεται διαρκώς με νέες λειτουργικότητες ώστε να εξελιχθεί σε ένανπλήρη «Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας». Όπως ανέφερε η Διευθύνουσα Δύμβουλος της Η.ΔΙ.Κ.Α, κ. Νίκη Τσούμα «Το myHealth είναι μόνο η αρχή ενός φιλόδοξου σχεδίου για τη δημιουργία του ολοκληρωμένου Ατομικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας του πολίτη. Φροντίζουμε το σχέδιο αυτό να γίνει πραγματικότητα βήμα – βήμα, με σεβασμό στη διαχείριση των δημόσιων πόρων και τη στήριξη του κοινωνικού κράτους».


Το έργο ορόσημο που έγινε σε χρόνο – ρεκόρ

Η εφαρμογή myHealth αποτελεί το επόμενο βήμα του έργου της άυλης συνταγογράφησης, το οποίο επίσης υλοποιήθηκε επιτυχώς από τον Όμιλο ΟΤΕ σε συνεργασία με την Byte, και μάλιστα, σε χρόνο – ρεκόρ.

Η άυλη συνταγογράφηση έχει αλλάξει αισθητά προς το καλύτερο την καθημερινότητα όλων μας, συμβάλλοντας στην προστασία των ευπαθών ομάδων, στην απλούστευση των διαδικασιών και στον εξορθολογισμό των ιατρικών δαπανών. Επιπλέον, βοήθησε και στον προγραμματισμό των εμβολιασμών κατά του COVID-19, καθώς οι εγγεγραμμένοι πολίτες ειδοποιήθηκαν μέσω SMS για την προ-κράτηση του ραντεβού τους. «H άυλη συνταγογράφηση είναι ένα έργο – σταθμός για την ψηφιακή μεταρρύθμιση της υγείας στη χώρα μας. Είμαστε υπερήφανοι που συμβάλλαμε καθοριστικά σε αυτό το έργο που άλλαξε την καθημερινότητα όλων μας, και μας έκανε να νιώσουμε ασφαλείς και στις πιο δύσκολες συνθήκες» σημειώνει ο Chief Commercial Officer Business Segment του Ομίλου ΟΤΕ, Γρηγόρης Χριστόπουλος.

Το έργο ξεκίνησε το 2012 με τη διασύνδεση ιατρών και φορέων κοινωνικής ασφάλισης για την ηλεκτρονική καταχώρηση και εκτέλεση συνταγών φαρμάκων. Το επόμενο βήμα έγινε στην αρχή της πανδημίας, στα τέλη του Μαρτίου του 2020, με τη μετάβαση στην άυλη συνταγογράφηση για πολίτες, γιατρούς και φαρμακοποιούς.

Έτσι, έως σήμερα έχουν εγγραφεί περισσότεροι από 2,6 εκατομμύρια ασφαλισμένοι, έχουν εκτελεστεί περισσότερα από 26 εκατομμύρια άυλες συνταγές φαρμάκων και έχουν εκδοθεί περισσότερα από 10 εκατομμύρια άυλα παραπεμπτικά.

Πώς γίνεται η εγγραφή στο myHealth app

Η εφαρμογή είναι πλέον διαθέσιμη, απολύτως δωρεάν, για συσκευές Android και IOS. Ήδη μάλιστα, περισσότεροι από 100.000 πολίτες έχουν κάνει download και χρησιμοποιούν το myHealth app.

Για την αρχική εγγραφή στην εφαρμογή, απαιτούνται μόνο οι κωδικοί του taxisnet και η καταχώρηση του κωδικού μιας χρήσης (ΟΤP – One Time Password), ο οποίος αποστέλλεται στο πιστοποιημένο κινητό τηλέφωνο του ασφαλισμένου.

Μετά την αρχική εγγραφή, η είσοδος από τα κινητά τηλέφωνα γίνεται με ταχύτητα και ασφάλεια, με χρήση βιομετρικών στοιχείων ή προσωπικών κωδικών. Προαπαιτούμενο είναι η εγγραφή στην υπηρεσία της άυλης συνταγογράφησης μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης ehealth.gov.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα