Νέο νομοσχέδιο ετοιμάζει το υπουργείο Υγείας για τη πάταξη της διαφθοράς

Νέο νομοσχέδιο ετοιμάζει το υπουργείο Υγείας για τη πάταξη της διαφθοράς
SOOC

Νέα αυστηρά μέτρα ετοιμάζεται να λάβει το υπουργείο Υγείας για την πάταξη της διαφθοράς στον χώρο της υγείας, σύμφωνα με τον υπουργό Μάκη Βορίδη.

Σε μια προσπάθεια για την πάταξη της διαφθοράς από το υπουργείο Υγείας, ο Μάκης Βορίδης έκανε λόγο για υλοποίηση νέων μέτρων, που κατά τις εκτιμήσεις του θα μειώσουν τα φαινόμενα της παραβατικότητας στον χώρο της Υγείας.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, θα επιβάλλονται σε όλους τους παραβάτες οι μέγιστες δυνατές ποινές που προβλέπει ο ποινικός κώδικας για τη διαφθορά.

Με βάση λοιπόν, τα νέα μέτρα όποιος δέχεται ή αξιώνει «φακελάκι» θα βρίσκεται αντιμέτωπος με το μέγιστο της ποινής που έχει ορίσει ο νομοθέτης για το συγκεκριμένο αδίκημα, ενώ ακόμη και ανώνυμες καταγγελίες για χρηματισμό γιατρού ή άλλου επαγγελματία υγείας θα λαμβάνονται σοβαρά υπόψη.

Ο κ. Καλαμάρης, νομικός, ο οποίος ήταν παρών στις ανακοινώσεις του κ.Βορίδη τόνισε ότι στον χώρο της Υγείας η διαφθορά έχει ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό, καθώς συνδέεται με την προσωπικότητα του ανθρώπου. Αυτό, γιατί, το θύμα είναι άρρωστος και αυτό κάνει την κατάσταση πιο δύσκολη και περίπλοκη.

Ακόμη, ο υπουργός Υγείας γνωστοποίησε πως θα δημιουργηθεί «ανοιχτό» ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής των ασθενών που χρειάζονται επέμβαση, έχοντας ως στόχο να μειωθεί το φαινόμενο της διαφθοράς στα χειρουργεία των δημόσιων νοσοκομείων, όπου και καταγράφεται το μεγαλύτερο πρόβλημα. Το σύστημα αυτό θα είναι προσβάσιμο, ώστε να μπορεί να διαπιστωθεί αν παρακάμπτεται η λίστα προτεραιότητας.

Τέλος, ανακοίνωσε ότι θα γίνεται προληπτικός έλεγχος του χρόνου νοσηλείας σε όλες τις χειρουργικές κλινικές του ΕΣΥ, ώστε να μην χρησιμοποιείται πλέον η καθυστέρηση ως μοχλός πίεσης του γιατρού στον ασθενή για να καταβάλει «φακελάκι» προκειμένου να μπει πιο γρήγορα στο χειρουργείο.

(Με πληροφορίες από το ΑΜΠΕ)

Φωτογραφία: Sooc

SHARE:

24Media Network