Οι δύο λόγοι που απειλεί την Ελλάδα ο κορονοϊός από την Κίνα

Ταξιδιώτες από την Κίνα
Ταξιδιώτες από την Κίνα AP

Γιατί ενώ υπάρχουν πλέον εμβόλια, αντιικά φάρμακα, ακόμα και ανοσία αγέλης, μας απειλεί ο κορονοϊός από την Κίνα;

Αντισώματα έχουμε. Εμβόλια και αντιικά φάρμακα για τη μετάλλαξη Όμικρον έχουμε. Ανοσία αγέλης, επίσης έχουμε. Γιατί μας τρομάζει τότε ο κορονοϊός από την Κίνα;

Γιατί έγινε την Πέμπτη έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου και ενεργοποιήθηκε εκ νέου ο Σωτήρης Τσιόδρας;

ADVERTISING

Γιατί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), κάνει συσκέψεις επί συσκέψεων;

Υπάρχουν δύο σοβαρά προβλήματα που μπορούν να προκαλέσουν στην Ελλάδα και σε ολόκληρη τη Δύση, οι εκατομμύρια αιφνίδιες νοσήσεις από τη λοίμωξη Covid-19 των πολιτών στην Κίνα.

Πρώτες ύλες για φάρμακα

Ο πρώτος είναι τα φάρμακα. Μπορεί σήμερα οι ελλείψεις φαρμάκων να εντοπίζονται σε μερικά παιδιατρικά σκευάσματα, όμως ας μην ξεχνάμε ότι αυτό προκλήθηκε λόγω της αυξημένης ζήτησης από τις λοιμώξεις γρίπης και κορονοϊού στα παιδιά σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

Τι θα γίνει αν νοσήσει εκατονταπλάσιος αριθμός, όχι μόνο παιδιών, αλλά και ενηλίκων στην Κίνα;

Το πιθανότερο σενάριο είναι να εξαφανιστούν πάρα πολλά φάρμακα και αυτή τη φορά όχι μόνο από τα ράφια των φαρμακείων, αλλά και από τα νοσοκομεία.

Κι αυτό διότι η Κίνα θα κρατήσει τις πρώτες ύλες που παράγει για να αντιμετωπίσει τη ζήτηση εντός της χώρας.

Ως εκ τούτου, τα εργοστάσια φαρμάκων στην Ευρώπη θα μείνουν χωρίς πρώτες ύλες και δεν θα μπορούν να παρασκευάσουν, ούτε απλά φάρμακα, όπως η παρακεταμόλη, ούτε σύνθετα, όπως τα μονοκλωνικά αντισώματα.

Και αυτό το σενάριο είναι πολύ πιθανό να μην καταφέρουμε να το αποφύγουμε.

Τουρίστες από την Κίνα

Ο δεύτερος λόγος είναι ο τουρισμός. Όχι, κανένας επιστήμονας δεν φοβάται την υπερμετάδοση, διότι υπάρχει επαρκές επίπεδο συλλογικής ανοσίας.

Το πρόβλημα αναμένεται να προκαλέσουν οι τουρίστες από την Κίνα με κορονοϊό που θα εκδηλώσουν βαριά συμπτώματα της λοίμωξης Covid-19 στην Ελλάδα ή σε οποιοδήποτε άλλο ταλαιπωρημένο σύστημα υγείας ευρωπαϊκής χώρας, και θα χρειαστούν νοσηλεία.

Ακόμη και αν είναι ασφαλισμένοι, δεν υπάρχει ικανός αριθμός κλινών για να νοσηλευτούν.

Αυτή τη στιγμή στη χώρα μας το 50% των κλινών Covid και non-Covid είναι κατειλημμένο και τις επόμενες ημέρες αναμένεται να χτυπήσει τους ενηλίκους το σφοδρό κύμα της εποχικής γρίπης.

Άρα, αν σε αυτή τη φάση νοσηλευτούν μαζικά τουρίστες που έρχονται με κορονοϊό στη χώρα μας, ενδέχεται να καταρρεύσει το ΕΣΥ.

Αυτό σημαίνει ότι μπορεί οι Κίνα να άνοιξε τώρα και μετά από δύο χρόνια τα σύνορά της, όμως είναι κακή η συγκυρία για να ταξιδέψουν οι πολίτες της.

Γι’ αυτό και πλέον θα απαιτείται αρνητικό τεστ 48 ωρών πριν από την αναχώρηση και χρήση μάσκας υψηλής προστασίας για τους ταξιδιώτες από την Κίνα.

Αν η κατάσταση δείξει ότι επιδημιολογικά ξεφεύγει, τότε αναμένεται ακόμα και να απαγορευτούν για συγκριμένο χρονικό διάστημα τα τουριστικά ταξίδια από και προς την Κίνα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κορονοϊός, Κίνα, Ευρωπαϊκή Ένωση, ΠΟΥ
SHARE:

24Media Network