Ολύμπιος Παπαδημητρίου: Το μήνυμα κατά της παχυσαρκίας είναι «Πάμε να χάσουμε»

Ολύμπιος Παπαδημητρίου: Το μήνυμα κατά της παχυσαρκίας είναι «Πάμε να χάσουμε»

Ο Γενικός Διευθυντής της φαρμακευτικής εταιρείας Novo Nordisk Ελλάς και πρόεδρος του ΣΦΕΕ, μιλά στο news247.gr για τα νέα όπλα που διαθέτουμε κατά της παχυσαρκία αλλά και για τη νέα καμπάνια ευαισθητοποίησης των παιδιών.

Το πρόβλημα της παχυσαρκίας έχει ενταθεί ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια και εντείνεται ακόμη περισσότερο. Τονίζει στο news247.gr ο Γενικός Διευθυντής της φαρμακευτικής εταιρείας Novo Nordisk Ελλάς και πρόεδρος του ΣΦΕΕ, Ολύμπιος Παπαδημητρίου, υπολογίζεται ότι 650 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με παχυσαρκία και τουλάχιστον 120-130 εκατομμύρια είναι παιδιά.

«Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι οι αριθμοί είναι εξωπραγματικοί. Δυστυχώς τίποτα δε δείχνει να ανακόπτεται αυτή η τάση. Αποτελεί δε και το μεγαλύτερο πρόβλημα που καλούνται να καλύψουν τα συστήματα υγείας, καθώς η παχυσαρκία συνδέεται με μια σειρά από συννοσηρότητες, τουλάχιστον 200, που πραγματικά αποτελούν ένα τεράστιο φορτίο για τα συστήματα υγείας».

Το θετικό είναι βέβαια ότι τα όπλα κατά της σύγχρονης αυτής υγειονομικής απειλής, είναι ότι τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί θεραπείες, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στην αναχαίτιση της παχυσαρκίας.

Ο κ. Παπαδημητρίου σημειώνει ότι «κατ’ αρχήν το πρόβλημα της παχυσαρκίας θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με κατάλληλη διατροφική προσέγγιση και με σωματική άσκηση. Ωστόσο υπάρχουν και περιπτώσεις όπου αυτά τα μέτρα δεν αρκούν κι εκεί χρειάζεται να προχωρήσουμε πιθανότατα σε θεραπευτική αγωγή. Ευτυχώς, τα τελευταία χρόνια έχουμε τη δυνατότητα να διαθέτουμε φαρμακευτικές θεραπείες οι οποίες είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές και ασφαλείς κι έτσι μπορούμε να μιλάμε πλέον για σημαντική απώλεια βάρους, κάτι που μπορεί να δώσει και μεγάλη ελπίδα για το μέλλον. Το μέλλον μάλιστα προδιαγράφεται ακόμη πιο ευοίωνο γιατί αναμένουνε ακόμη καλύτερα πράγματα να έρθουν».

Ο κύριος Παπαδημητρίου αναφέρει συγκεκριμένα ότι: η «Novo Nordisk η οποία το 2023 συμπληρώνει 100 χρόνια ζωής, έχει ως κύριο αντικείμενο δραστηριότητάς της αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτης, οποίο συνδέεται πολύ στενά με το πρόβλημα του μεταβολισμού που φυσικά υπάρχει και στο θέμα της παχυσαρκίας και ξέρουμε ότι η παχυσαρκία είναι προπομπός για την ανάπτυξη σακχαρώδους διαβήτη τύπου δύο. Έτσι λοιπόν η έρευνα που κάνουμε γύρω από την συγκεκριμένη νόσο μας βοήθησε να μπούμε και στον τομέα της παχυσαρκίας και να αναπτύξουμε κάποιες θεραπευτικές αγωγές οι οποίες είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές. Πρόκειται για ενέσιμές θεραπείες οι οποίες όμως είναι ιδιαίτερα ανώδυνές και εξασφαλίζουν απώλεια βάρους αυτή τη στιγμή 8-9%. Στο άμεσο μέλλον προσδοκούμε η απώλεια βάρους να φτάνει ακόμη και το 17% το οποίο είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό ποσοστό.

Παράλληλα με τις επενδύσεις σε έρευνα και ανάπτυξη στο πεδίο της αντιμετώπισης της νοσογόνου παχυσαρκίας, η Novo Nordisk έχει αναπτύξει και σημαντική κοινωνική δραστηριότητας με στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών.

Όπως αναφέρει ο κύριος Παπαδημητρίου «πριν από λίγες μέρες είχαμε τη δυνατότητα σε συνεργασία με την Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης να παρουσιάσουμε την νέα μας καμπάνια κατά της παιδικής παχυσαρκίας. Αυτή τη στιγμή θεωρούμε ότι η παιδική παχυσαρκία αποτελεί ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα στη χώρα μας, καθώς διεκδικούμε τα πρωτεία σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Έτσι η λογική της καμπάνιας αυτής είναι να περάσει ένα θετικό μήνυμα στα παιδιά, ώστε να μπορέσουν να διαχειριστούν το βάρος τους χωρίς να αισθάνονται ενοχές ή άλλα σύνδρομα. Το μήνυμα είναι “Πάμε να χάσουμε” και το οξύμωρο τα λέγαμε της όλης ιστορίας είναι ότι ουσιαστικά σε ένα σε ένα άθλημα όπως είναι το μπάσκετ το οποίο είναι συνδεδεμένο με τον πρωταθλητισμό πάμε να περάσουμε το μήνυμα «Πάμε να χάσουμε» υπονοώντας βέβαια να χάσουμε κιλά, να διατηρήσουμε το βάρος μας»

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το News24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version