Οξεία Ηπατίτιδα σε παιδιά: Εντείνεται η διεθνής ανησυχία – Σε εγρήγορση οι ελληνικές υγειονομικές αρχές

Οξεία Ηπατίτιδα σε παιδιά: Εντείνεται η διεθνής ανησυχία – Σε εγρήγορση οι ελληνικές υγειονομικές αρχές
Μικρό κορίτσι σε κρεβάτι παιδιατρικής κλινικής. Getty Images

Πληθαίνουν οι χώρες όπου εντοπίζονται κρούσματα της νέας "αγνώστου αιτίας' Ηπατίτιδας σε παιδιά. Την προσοχή των γιατρών εφιστούν Υπουργείο Υγείας και ΕΟΔΥ.

Ανησυχία επικρατεί στις υγειονομικές αρχές των χωρών του Δυτικού Κόσμου, σχετικά με την εμφάνιση δεκάδων κρουσμάτων οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά, η οποία δεν αποδίδεται στις μέχρι σήμερα γνωστές λοιμώξεις. Αν και στη χώρα μας δεν έχει σημειωθεί κάποιο κρούσμα, τόσο ο ΕΟΔΥ όσο και ο Υπουργός Υγείας σημειώνουν ότι οι γιατροί θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί.

Χθες ο Υπουργός Υγείας, ερωτώμενος σχετικά με τη διεθνή ανησυχία για την αξία ηπατίτιδα η οποία έχει εντοπιστεί σε 5 χώρες της Ευρώπης αλλά και σε Πολιτεία των ΗΠΑ, εξέφρασε την ανησυχία του για την έξαρση της λοίμωξης, αλλά τόνισε πως στη χώρα μας δεν έχει βρεθεί κρούσμα. Ωστόσο όπως είπε “βρισκόμαστε σε αυξημένη επιφυλακή, και σύντομα θα έχουμε νεότερα”, επισημαίνοντας ότι οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν υπάρχει σύνδεση της ηπατίτιδας αυτής με τη νόσο Covid -19.

Ειδικότερα ο κ. Πλεύρης ανέφερε ότι “Φαίνεται ότι υπάρχει μια έξαρση και στην Αμερική και στην Αγγλία. Τα πρώτα στοιχεία που έχουμε δεν δείχνουν κάποια σύνδεση με Covid, δηλαδή δεν έχουμε περιστατικά ατόμων που έχουν περάσει Covid. Είμαστε σε μία αυξημένη επιφυλακή διότι χρειάστηκε σε ηλικίες 3-5 ετών στις ΗΠΑ να γίνουν και μεταμοσχεύσεις. Την Κυριακή πραγματοποιήσαμε σύσκεψη με τον ΕΟΔΥ και έχουμε ενημερώσει όλα τα τμήματα για να παρακολουθούμε. Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε διαπιστώσει τέτοιο κρούσμα στη χώρα, αλλά πρέπει να γίνει πλήρης ενημέρωση, ώστε αν και εφόσον έχουμε μία τέτοια εξέλιξη να είμαστε έτοιμοι να κινηθούμε ταχύτατα”.

Όπως αναφέρει επίσης και ο ΕΟΔΥ “Στη χώρα μας, μέχρι στιγμής, δεν έχει αναφερθεί αύξηση κρουσμάτων ηπατίτιδας στα παιδιά, αλλά οι κλινικοί γιατροί καλούνται να είναι σε εγρήγορση για αυτήν την αναδυόμενη κατάσταση, να επαγρυπνούν για την έγκαιρη ανίχνευση παιδιών ηλικίας έως 16 ετών, που παρουσιάζουν σημεία και συμπτώματα ηπατίτιδας, χωρίς σαφή αιτιολογία και σε τέτοια περίπτωση να ενημερώσουν άμεσα τον ΕΟΔΥ”.

Να αναφέρουμε ότι κρούσματα σε παιδιά έχουν αναφερθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Δανία, την Ιρλανδία, την Ολλανδία και την Ισπανία, ενώ εννέα ύποπτα κρούσματα εντοπίσθηκαν επίσης σε παιδιά ηλικίας από 1 ως 6 ετών στην Αλαμπάμα των Ηνωμένων Πολιτειών, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC).

Επιδημιολογική Επιτήρηση

Σύμφωνα με το ECDC, στις 5 Απριλίου 2022, το Ηνωμένο Βασίλειο ανέφερε αύξηση των περιπτώσεων οξείας ηπατίτιδας άγνωστης αιτιολογίας σε παιδιά ηλικίας κάτω των 10 ετών στη Σκωτία.

Στις 12 Απριλίου, η ίδια χώρα ανέφερε ότι εκτός από τις περιπτώσεις στη Σκωτία, υπήρχαν περίπου 61 περαιτέρω υποθέσεις υπό διερεύνηση στην Αγγλία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία, με τις περισσότερες από αυτές να εντοπίζονται σε παιδιά ηλικίας μεταξύ 2 και 5 ετών.

Τα περιστατικά των ασθενών στο Ηνωμένο Βασίλειο παρουσίαζαν σοβαρή οξεία ηπατίτιδα, με αυξημένα επίπεδα ηπατικών ενζύμων (ασπαρτική τρανσαμινάση (AST) ή αμινοτρανσαμινάση αλανίνης (ALT) πάνω από 500 IU/L) και πολλές περιπτώσεις είχαν ίκτερο. Ορισμένες από τις περιπτώσεις ανέφεραν γαστρεντερικά συμπτώματα, όπως κοιλιακό άλγος, διάρροια και έμετο.

Οι περισσότερες περιπτώσεις δεν είχαν πυρετό, ενώ ορισμένα παιδιά χρειάστηκε να νοσηλευτούν σε εξειδικευμένες παιδιατρικές κλινικές με ηπατολογικό τμήμα, ενώ σε τρεις τουλάχιστον περιπτώσειςεξωτερικό, χρειάστηκε να γίνει μεταμόσχεση ήπατος σε παιδιά ηλικιών από 3 έως 5 ετών.

Οι αρχικές υποθέσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο σχετικά με την αιτιολογική προέλευση των κρουσμάτων επικεντρώθηκαν γύρω από έναν μολυσματικό παράγοντα ή μια πιθανή τοξική έκθεση. Δεν εντοπίστηκε σύνδεση με το εμβόλιο για τον COVID-19 και οι λεπτομερείς πληροφορίες που συλλέχθηκαν μέσω ερωτηματολογίου για περιπτώσεις σχετικά με φαγητό, ποτό και προσωπικές συνήθειες δεν κατάφεραν να προσδιορίσουν κάποια συσχέτιση.

Οι δε εργαστηριακές έρευνες των κρουσμάτων απέκλεισαν την ιογενή ηπατίτιδα τύπου A, B, C, D και E σε όλες τις περιπτώσεις.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα