Παιδικός Καρκίνος: Επαναστατική θεραπεία δίνει ζωή σε τετράχρονο παιδί στην Ελλάδα

Παιδικός Καρκίνος: Επαναστατική θεραπεία δίνει ζωή σε τετράχρονο παιδί στην Ελλάδα
Ο Επιστημονικός Υπεύθυνος του Κέντρου Κυτταρικής και Γονιδιακής Θεραπείας Δρ Ευγένιος Γουσέτης με τον Υπουργό Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια.

Εφαρμόστηκε στην Ογκολογική Μονάδα Παίδων "Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη-ΕΛΠΙΔΑ" η πρώτη εξατομικευμένη κυτταρική θεραπεία.

Σταθμό στην προσπάθεια ριζικής αντιμετώπισης του παιδικού καρκίνου στη χώρα μας τα παιδιά, αποτελεί η πραγματοποίηση της πρώτης Εξατομικευμένης θεραπείας από το Κέντρο Κυτταρικής και Γονιδιακής Θεραπείας για παιδιά και εφήβους της Ογκολογικής Μονάδας Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη-ΕΛΠΙΔΑ». H θεραπεία που έγκειται στην χορήγηση ειδικών λεμφοκυττάρων που εξοντώνουν τα μολυσμένα κύτταρα εφαρμόστηκε σε παιδί ηλικίας 4 ετών δίνοντας του ελπίδα ζωής εκεί όπου όλες οι άλλες θεραπείες δεν είχαν προοπτική.

Με αφορμή τη σημαντική αυτή εξέλιξη ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας επισκέφτηκε σήμερα το κέντρο. «Είναι πολύ θετικά και ελπιδοφόρα νέα. Και το μοναδικό πράγμα που μπορώ να υποσχεθώ, και που μπορούμε να υποσχεθούμε ως οργανωμένη Πολιτεία και Υπουργείο Υγείας, είναι ότι θα στεκόμαστε δίπλα σας σε όλες αυτές τις πρωτοβουλίες και θα το κάνουμε με πολύ μεγάλη χαρά και συναίσθηση της ευθύνης. Χαίρομαι που το Νοσοκομείο μας αποτελεί πρότυπο παγκοσμίως και που η «ΕΛΠΙΔΑ» είναι τόσα χρόνια δίπλα και στηρίζει.» είπε ο κύριος Κικίλιας κατά τη διάρκεια της συνομιλίας του με την κυρία Βαρδινογιάννη.

Από την πλευρά της η κυρία Βαρδινογιάννη ανέφερε ότι «Η υπόσχεση και η δέσμευσή μας πως θα καταφέρουμε να δώσουμε ελπίδα εκεί όπου οι άλλες θεραπείες έχουν αποτύχει, και πως θα έρθει η μέρα όπου 4 στα 4 παιδιά θα γίνονται καλά, αρχίζει να πραγματοποιείται. Η πρώτη εξατομικευμένη κυτταρική θεραπεία με ειδικά λεμφοκύτταρα για την αντιμετώπιση λοίμωξης από τον ιό Ebstein Barr, έγινε με επιτυχία σε έναν μικρό μας ασθενή. Και αυτό μας γεμίζει συγκίνηση και χαρά».

Επίσης ο Διοικητής των Νοσοκομείων Παίδων «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ» και «Π.&Α. ΚΥΡΙΑΚΟΥ» κύριος Μανώλης Παπασάββας έκανε λόγο για μια «ημέρα κομβικής σημασίας για το Νοσοκομείο»: «Σήμερα είναι μια κομβική ημέρα για το Νοσοκομείο μας. Μια ημέρα χαράς, αισιοδοξίας και ελπίδας. Είναι ένα σπουδαίο βήμα που γίνεται για πρώτη φορά στην χώρα μας με σημαντικά αποτελέσματα. Θα ήθελα να συγχαρώ και το προσωπικό του Νοσοκομείου. Όλο το βράδυ επεξεργάζονταν τα κύτταρα για να τα δώσουν με ασφάλεια στο παιδί για να μπορέσει να τα καταφέρει».

Η Θεραπεία

Η αποτελεσματική εξατομικευμένη κυτταρική θεραπεία με ειδικά κυτταροτοξικά λεμφοκύτταρα εναντίον του ιού Ebstein Barr (EBV) πραγματοποιήθηκε στις 16/5/2020 στο 4χρονο παιδί, το οποίο είχε παρουσιάσει ανθεκτική στα φάρμακα EBV-λοίμωξη μετά από μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων, χορηγήθηκαν ειδικά κύτταρα με στόχο να εξοντώσουν όλα τα μολυσμένα με τον EBV κύτταρα. Ενώ σε υγιείς ανθρώπους με φυσιολογικό ανοσοποιητικό σύστημα ο EBV προκαλεί ήπια λοίμωξη, σε ανοσοκατασταλμένους ασθενείς και ιδιαίτερα σε αυτούς που έχουν μεταμοσχευτεί μπορεί να προκαλέσει λέμφωμα με κακή πρόγνωση.

Για αυτούς τους ασθενείς η συμβατική θεραπεία εκριζώνει τον ιό σε ένα ποσοστό 50%, οι υπόλοιποι ασθενείς αναπτύσσουν διάχυτη λεμφοϋπερπλαστική νόσο σχετιζόμενη με τον EBV και καταλήγουν. Τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί μία κυτταρική θεραπεία η οποία βασίζεται στην έγχυση EBV ειδικών Τ-λεμφοκυττάρων, τα οποία απομονώνονται από το αίμα δοτών, που έχουν μολυνθεί με τον ιό και έχουν αναπτύξει ανοσία. Η απομόνωση και επεξεργασία των κυττάρων γίνεται κάτω από αυστηρές συνθήκες με τη χρησιμοποίηση κατάλληλης συσκευής, η οποία διασφαλίζει τον πολλαπλασιασμό και την επιλογή των EBV-ειδικών κυττάρων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα