Παπαευαγγέλου: 20 φορές μεγαλύτερος ο κίνδυνος διασωλήνωσης για τους ανεμβολίαστους 60ρηδες

Παπαευαγγέλου: 20 φορές μεγαλύτερος ο κίνδυνος διασωλήνωσης για τους ανεμβολίαστους 60ρηδες
Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου. Eurokinissi

Στο 90% οι κατειλημμένες ΜΕΘ στην Θεσσαλονίκη. Καλύτερη η εικόνα στην υπόλοιπη χώρα.

Πρόσφατη ανάλυση επιδημιολογικών στοιχείων από τον ΕΟΔΥ, έδειξε ότι άτομα άνω των 60 ετών που δεν έχουν εμβολιαστεί για τον κορονοϊό, αντιμετωπίζουν 20 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσηλευτούν σε ΜΕΘ και 12 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν. Αυτό επεσήμανε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία του κορονοϊού.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια, η επιδημία σημειώνει σταθεροποίηση με τάση ήπιας συρρίκνωσης καθώς ο κυλιόμενος 7ήμερος μέσος όρος νέων κρουσμάτων διαμορφώθηκε στα 2080 με τη μέση ηλικία να είναι τα 33 έτη. Τόνισε ακόμη ότι η Ελλάδα μαζί με την Κύπρο αποτελούν τις χώρες της Ευρώπης που διενεργούν τα περισσότερα τεστ με πάνω από 200.000 ελέγχους ημερησίως.

Σταθερά μειώνεται επίσης και η θετικότητα, φτάνοντας στο 1,82% στις στοχευμένες δράσεις που κάνουν τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ. Αντίθετα υπάρχουν περιοχές στη Β. Ελλάδα αλλά και σε νησιά όπως οι Ικαρία, Μύκονος και Σαντορίνη που η θετικότητα είναι πολύ πιο ψηλά. Υπάρχουν πολλά κρούσματα σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

Σχετικά με την κατάσταση στο ΕΣΥ, συνολικά οι νοσηλευόμενοι βρίσκονται κάτω από 2000 ενώ κοντα στην μονάδα βρίσκεται το ισοζύγιο εισαγωγών – εξιτηρίων ασθενών με covid.

Την ίδια στιγμή στις σημειώνεται αύξηση των διασωληνωμένων ηλικίας 55-64 που είναι ανεμβολιαστοι. Σημειώνεται ότι το 69% των κλινών ΜΕΘ είναι κατειλημμένες στην Επικράτεια και το 90% στην Θεσσαλονίκη.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα