Παπαευαγγέλου: Απόλυτα ασφαλές και για όλους το εμβόλιο

Παπαευαγγέλου: Απόλυτα ασφαλές και για όλους το εμβόλιο
Η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και του ΠΓΝ «Αττικόν» και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου  Eurokinissi

Σημεία σταθεροποίησης εμφανίζουν οι διασωληνωμένοι ενώ υπάρχει σαφής μείωση στις νέες εισαγωγές στα νοσκομεία.

“Η αίσθηση όλων όσοι παρακολουθούν την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας είναι ότι έχουμε μειωμένο αριθμό κρουσμάτων σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Έχουμε πλέον εμφανή μείωση και των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία και ίσως βλέπουμε και κάποια πρώτα σημεία σταθεροποίησης των νέων διασωληνωμένων ασθενών”, σημείωσε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και του ΠΓΝ «Αττικόν» και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για τον κορονοϊό. Η καθηγήτρια επίσης στάθηκε ιδιαίτερα στην ασφάλεια του εμβολίου που αναμένεται να έρθει στη χώρα μας ώστε να αρχίσει ο εμβολιασμός στις αρχές του 2021.

Εστιάζοντας ιδιαίτερα στις ευπαθείς ομάδες οι οποίες πρόκειται να εμβολιαστούν πρώτες η κα Παπαευαγγέλου τόνισε ότι εύλογα τίθεται από πολλούς το ερώτημα σχετικά σχετικά με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα, όταν αυτό χορηγηθεί σε άτομα της 3η ηλικίας και σε άτομα με υποκείμενα νοσήματα.

“Μας ενδιαφέρουν ιδιαίτερα οι άνθρωποι της 3ης ηλικία αλλά και εκείνων που έχουν υποκείμενα νοσήματα κι αυτό γιατί μέχρι σήμερα μελέτες έχουν δείξει πως ο πιο ισχυρός παράγοντας κινδύνου για την νόσο αυτή είναι η ηλικία”, σημείωσε.

Πριν λίγες μέρες ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα της κλινικής για το εμβόλιο που θα έρθει και στην Ελλάδα, που έχει ήδη χορηγηθεί σε περισσότερες από 18500 άτομα. Σχεδόν οι μισοί από αυτούς ήταν πάνω από 55 ετών σε ενα εύρος ηλικίας που έφτανε μέχρι τα 89 έτη. Περίπου 4500 άτομα που ήταν πάνω από 65 ετών και περίπου 1000 πάνω από 75 ετών. Επίσης οι μισοί είχαν τουλάχιστον ένα υποκείμενο νόσημα όπως χρόνια πνευμονοπάθεια, σακχαρώδη διαβήτη, με κακοήθεια και με καρδιαγγειακά νοσήματα. Φάνηκε πως η αποτελεσματικότητα του εμβολίου είναι πάνω από 95%.

Το εμβόλιο είναι εξίσου προστατευτικό τόσο για τα νεαρά άτομα όσο και για τους ανθρώπους άνω των 55 και των 65 ετών με ή χωρίς υποκείμενα νοσήματα.

Σχετικά με τις παρενέργειες η κα Παπαευαγγέλου επανέλαβε ότι συνήθως είναι ο πόνος για μερικές ημέρες στο σημείο που γίνεται η ένεση, κόπωση, κεφαλαλγία και σπάνια πυρετός. Μάλιστα φαίνεται να είναι πιο ήπιες στους μεγαλύτερους.

Σχετικά με τη χορήγηση σε εγκύους αναφέρθηκε ότι κατά τη διάρκεια της κλινικής μελέτης εμβολιάστηκαν τυχαία 12 γυναίκες που δεν γνώριζαν ότι είναι έγκυες, και η εγκυμοσύνης τους συνεχίζεται κανονικά. Για τα παιδιά, ακόμη τα στοιχεία μελετώνται σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου.

Τονίζεται, δε ότι ο εμβολιασμός είναι προαιρετικός όμως συστήνεται σε όλους να το κάνουν.

Η καθηγήτρια αναφέρθηκε στο πόσο σημαντικό είναι να κάνουμε υπομονή και να αποφύγουμε τον κίνδυνο του συγχρωτισμού σε κλειστούς και μη αεριζόμενους χώρους, όπως τα σπίτια μας, τα οποία αποτελούν ευκαιρία υπερμετάδοσης σε μόλις ένα βράδυ.

“Αν ένας από καλεσμένους μας είναι ασυμπτωματικός φορέας, τότε πολύ εύκολη η λοίμωξη μπορεί να μεταδοθεί σε όλους όσους είναι εκεί. Είναι σημαντικό να καθορίσουμε την ανάγκη να είμαστε με μία μικρή παρέα λίγων ανθρώπων όταν βρισκόμαστε σε κλειστό χώρο”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Προειδοποίησε ότι σύμφωνα με μαθηματικούς υπολογισμούς αν σε ένα διαμέρισμα 150 τετραγωνικών μαζευτούν 20 άτομα για περισσότερες από 4 ώρες ακόμα και αν όλοι οι παρευρισκόμενοι φοράνε μάσκα συνεχώς υπάρχει κίνδυνος διασποράς.

Αν μάλιστα, κανείς από τους καλεσμένους δε φοράει μάσκα και κάποιος “πιάσει και ένα τραγουδάκι” την ώρα της διασκέδασης αρκούν μόλις 8 λεπτά για να γίνει διασπορά.

“Γι΄αυτό είναι πολύ σημαντικό να μείνουν χαμηλά τα κρούσματα. Αν κρατήσουμε τις αποστάσεις θα πετύχουμε πάρα πολλά. Ακόμα και μία διασπορά σε ένα σπίτι να μειώσουμε, αυτό θα σημαίνει ότι θα έχουμε λιγότερες οικογένειες με κρούσματα μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Έτσι, τα μέτρα προστασίας θα πρέπει να τα σκεφτόμαστε ως πολλές ταυτόχρονες ασπίδες που η μία συμπληρώνει το άλλο, καθώς κανένα από αυτά δε λειτουργεί από μόνο του 100%”. συμπλήρωσε η κ. Παπαευαγγέλου.

Γι΄ αυτό κατέληξε ότι θα πρέπει στη χρήση της μάσκας, την υγιεινή των χεριών και τις αποστάσεις να προσθέσουμε και την αποφυγή του συγχρωτισμού.


ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ


Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα