Παπαευαγγέλου: Εύθραυστη η σταθεροποίηση της επιδημίας με Rt πάνω από 1

Παπαευαγγέλου: Εύθραυστη η σταθεροποίηση της επιδημίας με Rt πάνω από 1
Η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου. Eurokinissi

Εξακολουθεί να πιέζεται το ΕΣΥ. Στο 91% η κάλυψη των ΜΕΘ σε Αττική και Θεσσαλονίκη.

Το επιδημιολογικό φορτίο κορονοϊού στην Ελλάδα δείχνει να σταθεροποιείται, με το δείκτη αναπαραγωγής Rt αν είναι πάνω από τη μονάδα και τον αριθμό των ενεργών κρουσμάτων στο σύνολο της χώρας να σημειώνει σχετική μείωση στις 26.000 σημείωσε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για τον κορονοϊό. Παράλληλα συμπλήρωσε ότι υπάρχει μεγάλη πίεση στο ΕΣΥ με το 91% των ΜΕΘ σε Αττική και Θεσσαλονίκη να φτάνει το 91%.

Η κα Παπαευαγγέλου σημείωσε ακόμη ότι ο κυλιόμενος ημερήσιος μέσος όρος των ενεργών κρουσμάτων των τελευταίων 7 ημερών είναι 2.800 παρά την αύξηση των τεστ. Την εβδομάδα που μας πέρασε ο μέσος όρος των ημερήσιων τεστ έφτασε τις 54 χιλ. και ο δείκτης θετικότητας μειώθηκε στο 5,3%, κάτι αναμενόμενο, καθώς εξετάζονται και πολλοί υγιείς πολίτες.

“Τις προηγούμενες 2 – 3 εβδομάδες λόγω της αυξητικής τάσης της επιδημίας, ο δείκτης θετικότητας παρέμενε σταθερός μεταξύ 6,1% και 6,4%, παρά τον αυξημένο αριθμό τεστ σε όλη την επικράτεια, ενώ τώρα που φαίνεται να σταθεροποιείται η διασπορά δείχνει να μειώνεται ο δείκτης θετικότητας. Όμως το επιδημιολογικό φορτίο εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένο”, σημείωσε η καθηγήτρια.

Ακόμη έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας και τόνισε ότι δεν πρέπει να εφησυχάζουμε, καθώς η όποια χαλάρωση θα αυξήσει τα κρούσματα. “Η ενδοοικογενειακή μετάδοση και η μετάδοση σε συναθροίσεις έξω από το σπίτι είναι οι δύο μεγάλοι κίνδυνοι και χρειάζεται συνεχής επαγρύπνηση, καθώς ο ιός στην οποιαδήποτε χαλάρωση μπορεί να μας ξεγελάσει” υπογράμμισε.

ΕΣΥ

Σήμερα, συνολικά, νοσηλεύονται στην επικράτεια 5.500 ασθενείς, με ένα μέσο όρο την εβδομάδα που πέρασε τις 250 νέες εισαγωγές ανά ημέρα στην Αττική. Η πίεση στο ΕΣΥ συνεχίζει να αυξάνει. Η αποκλιμάκωση των ΜΕΘ θα χρειαστεί δύο με τρεις εβδομάδες, σημείωσε.

Τόνισε ότι ο 1 στους 4 ασθενείς είναι ηλικίας κάτω των 55 ετών, ενώ συνολικά η κάλυψη των κλινών ΜΕΘ στην Επικράτεια διαμορφώνεται στο 86% με το αντίστοιχο ποσοστό σε 91% σε Αττική και Θεσσαλονίκη λόγω του μεγάλου αριθμού νοσηλευομένων. Ακόμη σε υψηλά επίπεδα κινούνται και οι θάνατοι που θα παραμείνουν ψηλά και την επόμενη εβδομάδα.

Η κα Παπαευαγγέλου ανέφερε ότι η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων προχωρά σε χαρτογράφηση μιας σειράς δραστηριοτήτων ώστε να διαπιστωθεί πόσο επιβαρύνουν την επιδημία. Με βάση αυτά θα συζητηθεί και η όποια χαλάρωση περιορισμών σε συνδυασμό με τα τοπικά επιδημιολογικά στοιχεία.

Από την πλευρά του ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης, σημείωσε επίσης την εύθραυστη σταθεροποίηση στα ενεργά κρούσματα και ότι κατά 6% επιβαρύνθηκαν οι ΜΕΘ την εβδομάδα που πέρασε. Στην Αττική η επιδημία σημείωσε συρρίκνωση 5%, ενώ στην Θεσσαλονίκη σημειώθηκε μικρή αύξηση.


ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ


Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version