Παπαευαγγέλου: Η μισή Ελλάδα παραμένει στο βαθύ κόκκινο

Παπαευαγγέλου: Η μισή Ελλάδα παραμένει στο βαθύ κόκκινο
Η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου. Eurokinissi

Ήπια υποχώρηση παρουσιάζει η επιδημία με μικρή υποχώρηση των ενεργών κρουσμάτων και των νοσηλειών

Το επιδημιολογικό φορτίο κορονοϊού στην Ελλάδα δείχνει σταθερή πορεία αποκλιμάκωσης, εξακολουθεί όμως να είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένο στην επικράτεια, με τη μισή Ελλάδα να βρίσκεται στο «βαθύ κόκκινο», ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου κατά την τακτική ενημέρωση για την πορεία της επιδημίας. Σημείωσε ότι ο συνολικός αριθμός των ενεργών κρουσμάτων υπολογίζεται στις 25.000 από 26.000 μία εβδομάδα πριν, ενώ ο κυλιόμενος μέσος όρος των νέων κρουσμάτων των τελευταίων 7 ημερών είναι 2.640 κρούσματα την ημέρα (από 2800 πριν μι εβδομάδα). O δείκτης θετικότητας αυτήν την εβδομάδα διαμορφώθηκε στο 4,2%.

Τόνισε ακόμη ότι το ΕΣΥ συνεχίζει να πιέζεται και η αποκλιμάκωση στις ΜΕΘ θα χρειαστεί κάποιες εβδομάδες. Η κάλυψη ΜΕΘ στην επικράτεια είναι 87%, στην Αττική 89% και στη Θεσσαλονίκη 95%

Η κα Παπαευαγγέλου ανάφερε ακόμη ότι σε πολλές περιοχές της χώρας έχουμε καθημερινά 30 νέα κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού.

Σχετικά με το ΕΣΥ επεσήμανε ότι υπήρχε μικρή μείωση των νοσηλευομένων στους 5400 και των εισαγωγών σε κάτω από 500 και θεώρησε λυπηρό 1 στους 4 να είναι πάνω 75 ετών που δεν είχαν κάνει εμβόλιο. Θετικό είναι το γεγονός ότι τις τελευταίες ημέρες σημειώνονται περισσότερες αποσωληωνώσεις από διασωληνώσεις

Self Test

Από την πλευρά του ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης, ανέφερε επίσης ότι ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια έδειξε σημεία οριακής υποχώρησης την τελευταία εβδομάδα, ωστόσο η πίεση στο σύστημα Υγείας παραμένει υψηλή. Σημείωσε ότι στην Αττική η επιδημία παρουσίασε για δεύτερη εβδομάδα σημεία συρρίκνωσης σε ποσοστό 6%, με λιγότερα από 2.000 ενεργά κρούσματα, ενώ στην Θεσσαλονίκη παρατηρήθηκε συρρίκνωση 8%.

Αναφέρθηκε επίσης στα self tests, λέγοντας ότι χορηγήθηκαν σε 2 εκατ. τεστ σε 1 εκατ. πολίτες και δηλώθηκαν 1,3 εκατ. στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Τόνισε ότι η εγκυρότητα τους είναι εξαιρετικά υψηλή καθώς επιβεβαιώθηκαν 2507 θετικά self test ήτοι το 80% εκείνων που δηλώθηκαν ως θετικά στην σχετική πλατφόρμα.

Λόγω της υψηλής αξιοπιστίας των τεστ το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων αποδέχεται τα self test σαν επίσημο εργαλείο ελέγχου της επιδημίας και τα συμπεριλαμβάνουν πλέον στο σύνολο των τεστ. Γι αυτό και η χώρα μας “πρασίνισε” στο σχετικό χάρτη από πλευράς χαμηλής θετικότητας.

Επίσης στην εξέλιξη του προγράμματος διάθεσης των self tests αναφέρθηκε, κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης. Ειδικότερα, από τη Δευτέρα 26 Απριλίου, η υποχρέωση διαγνωστικού ελέγχου σε εβδομαδιαία βάση απευθύνεται σε όλους τους εργαζόμενους των δημοσίων υπηρεσιών, οι οποίοι παρέχουν εργασία με φυσική παρουσία εντός ή εκτός των εγκαταστάσεων της υπηρεσίας τους. Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται και οι κληρικοί, ιεροψάλτες και προσωπικό των ναών.

Ειδικά για την εβδομάδα 26 Απριλίου έως 5 Μαΐου, θα διατεθούν σε συγκεκριμένες κατηγορίες 2 self test. Στην εκπαιδευτική κοινότητα η διάθεση των self test θα ξεκινήσει ξανά την Πέμπτη του Πάσχα. Σημείωσε ότι η μεταβατική χρονική περίοδος υποχρεωτικής εφαρμογής του μέτρου αυτοδιαγνωστικού ελέγχου στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα παρατείνεται μέχρι 2 Μαΐου.

Όπως είπε ο κ. Κοντοζαμάνης, από τις 10 Μαΐου σταδιακά θα αυξάνεται το προσωπικό του δημοσίου, που θα παρέχει εργασία με φυσική παρουσία, ενώ οι υπάλληλοι που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου θα συνεχίζουν να εργάζονται με τηλεργασία ή να απουσιάζουν με ειδική άδεια εργασίας. Η εξυπηρέτηση του κοινού συνεχίζει να γίνεται κατόπιν προγραμματισμένου ραντεβού.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ


Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα