Παπαευαγγέλου: Ο ένας στους δύο νέους νοσηλευόμενους είναι κάτω των 54 ετών

Παπαευαγγέλου: Ο ένας στους δύο νέους νοσηλευόμενους είναι κάτω των 54 ετών
Βάνα Παπαευαγγέλου EUROKINISSI / ΓΙΕΝΑΝΤΑ ΝΤΕΛΑ

Ηλικίας 57 με 60 ετών οι ασθενείς οι οποίοι διασωληνώνονται αυτή την περίοδο, σύμφωνα με την Βάνα Παπαευαγγέλου. Ποιες είναι οι εστίες μετάδοσης.

Θα συνεχιστεί αύξηση των κρουσμάτων αλλά και των διασωληνώσεων την ερχόμενη εβδομάδα σημείωσε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της επιδημίας κορονοϊού. Επεσήμανε ότι πλέον οι μισοί ασθενείς που χρειάζεται να νοσηλευτούν είναι κάτω των 54%, ενώ πλέον διασωληνώνοται άτομα νεότερα των 60 ετών.

Όπως τόνισε η επιδημία σταθεροποιείται σε υψηλά επίπεδα και ο 7ημερος κυλιόμενος μέσος όρος νέων κρουσμάτων έφτασε τα 2574 την ημέρα. Επίσης ο δείκτης θετικότητας παρέμεινε σταθερός στο 3,26%, αν και σε περιοχές με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο είναι υψηλότερος.

Η κα Παπαευαγγέλου σημείωσε ότι τα εισαγόμενα κρούσματα είναι λιγότερα από το 1% του συνόλου. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων παραμένει σταθερή στα 25 χρόνια. Παρατηρείται μικρή μείωση στα κρούσματα σε άτομα κάτω των 39 ετών, που σήμερα αποτελούν το 63% του συνόλου όταν πριν από δύο εβδομάδες αποτελούσαν το 80%.

Είναι επίσης σημαντικό να αναφερθεί ότι την εβδομάδα που πέρασε, περίπου 2500 πολίτες άνω των 40 ετών νόσησαν και στην συντριπτική τους πλειοψηφία ήταν ανεμβολίαστοι. Περίπου 10% αυτών θα χρειαστεί να νοσηλευτούν μέσα στις επόμενες 2 εβδομάδες.

“Και δεν υπολογίζουμε μόνο την πίεση στα νοσοκομεία του ΕΣΥ που σίγουρα επιβαρύνονται και απο τις καλοκαιρινές άδειες του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, αλλά είναι και οι οικογένειες των συνανθρώπων μας θα περάσουν στιγμές αγωνίας” σημείωσε η καθηγήτρια.

Συμπλήρωσε ακόμη ότι αυτό που διαπιστώνεται από την ιχνηλάτιση που διενεργεί ο ΕΟΔΥ σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία είναι ότι οι συναθροίσεις σε συνδυασμό με την νυχτερινή διασκέδαση αποτελούν την κύρια αιτία έκθεσης στις μικρές ηλικίες, ενώ η οικογένεια και η εργασία την πιθανότερη οδό έκθεση των μεγαλύτερων ηλικιών”.

Νοσηλείες

Ο αριθμός των νοσηλειών σημειώνει σταθεροποίηση και την εβδομάδα που πέρασε είχαμε μια αύξηση 28% ενώ την αμέσως προηγούμενη είχαμε 70%. Ο μέσος όρος εισαγωγών του 7ημέρους είναι στις 167 την ημέρα ενώ σήμερα υπολογίζεται ότι 1344 συνάνθρωποί μας νοσηλεύονται λόγω covid. Ο ένας στους 2 που νοσηλεύονται είναι κάτων των 54 ετών είπε η καθηγήτρια.

Παρατήρησε επίσης ότι υπάρχει μείωση στη διάμεση ηλικία εκείνων που χρειάζεται να νοσηλευτούν σε ΜΕΘ η οποία είναι στα 57 έως 60. ετών.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα