Παπαευαγγέλου: Σταθερό αλλά σε υψηλό επίπεδο το επιδημιολογικό φορτίο

Παπαευαγγέλου: Σταθερό αλλά σε υψηλό επίπεδο το επιδημιολογικό φορτίο
Η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου Eurokinissi

Η καθηγήτρια σημείωσε πως η επικράτηση της βρετανικής μετάλλαξης είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη καθώς "αν τρυπώσει μέσα στο σπίτι τότε θα κολλήσουν όλοι".

Το επιδημιολογικό φορτίο κορονοϊού στην Ελλάδα διαπιστώνεται σημαντικά επιβαρυμένο, παρουσιάζοντας μεγάλη διασπορά, ειδικά στις μεγάλες πόλεις ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για τον κορονοϊό συμπληρώνοντας ότι υπάρχει υψηλή ενδοοικογενειακή μετάδοση.

Η καθηγήτρια σημείωσε πως η επικράτηση της βρετανικής μετάλλαξης είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη καθώς “αν τρυπώσει μέσα στο σπίτι τότε θα κολλήσουν όλοι”.

Ανέφερε ακόμη ο δείκτης θετικότητας παραμένει υψηλός τις τελευταίες 20 μέρες και ίσως να εμφανίσει μία μικρή ύφεση από το 6,3% στο 6,1% Σημείωσε ότι την τελευταία εβδομάδα ο 7ήμερος κυλιόμενος μέσος όρος κρουσμάτων ξεπέρασε για πρώτη φορά τις 3000 και επίσης είχαμε και σημαντική άνοδο των διενεργούμενων τεστ που έφτασαν τις 50.000 κατά μέσο όρο την ημέρα.

“Η επιδημία εμφανίζει σταθεροποίηση αλλά σε αυξημένο επιδημιολογικό επίπεδο στην Αττική την Δυτική Ελλάδα, την Ήπειρο, την Πελοπόννησο και την Στερεά Ελλάδα. Ωστόσο σημαντική αύξηση εμφανίζεται στη Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, την Κρήτη, τα νησιά του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου. Τέλος, στη Δυτική και Κεντρική Μακεδονία. Αν και η αυξητική τάση εμφανίζει μία ήπια πτώση, το επιδημιολογικό φορτίο είναι υψηλό” τόνισε η καθηγήτρια.

«Η ματιά μας, λοιπόν, είναι στραμμένη στη Βόρεια Ελλάδα, όπου εξακολουθεί να παρατηρείται μία καθολική αύξηση των νέων κρουσμάτων. Αύξηση των κρουσμάτων βλέπουμε και σε αρκετές νησιωτικές περιοχές, όπως η Κως, η Νάξος, η Ρόδος, η Κάρπαθος, η Σάμος και η Λέσβος» ανέφερε ακόμη.

Σύμφωνα με την κα Παπαευαγγέλου, συνολικά νοσηλεύονται σε όλη την επικράτεια 5.500 ασθενείς με 530 νέες εισαγωγές κατά μέσο όρο, ενώ διπλασιασμός νοσηλειών παρουσιάστηκε στην Θεσσαλονίκη. Μάλιστα στην Θεσσαλονίκη η κάλυψη απλών κλινών covid έχει φτάσει στο 62%, ενώ ο δείκτης μεταδοτικότητας εκεί είναι της τάξης του 1,1% και στην Επικράτεια κοντά στο 1.

Η κα Παπαευαγγέλου αναφέρθηκε στην αύξηση των κρουσμάτων στην ηλικιακή ομάδα 15-19 ετών και -όπως είπε- αυτό διότι τα παιδιά βρίσκονται με φίλους τους, εκτός σπιτιού.

Ανέφερε ότι στην Επιτροπή συζητήθηκε το άνοιγμα σχολείων και είπε ότι τα ατομικά τεστ αποτελούν όπλο για τον εντοπισμό των ασυμπτωματικών κρουσμάτων.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ


Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα