Ποιο ποτό είναι χρήσιμο να αποφεύγεις όταν είσαι στον ήλιο

Διαβάζεται σε 3'
Ποιο ποτό είναι χρήσιμο να αποφεύγεις όταν είσαι στον ήλιο
Για να περάσουμε ωραία με την παρέα, πρέπει να προσέχουμε τη χρήση αλκοόλ υπό τον ήλιο, γενικά και ειδικότερα. iStock

Υπάρχουν φρούτα και λαχανικά που περιέχουν ουσία, η οποία μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο δέρμα μας. Ένα συνδέεται με δημοφιλή ποτά που πίνουμε υπό τον ήλιο.

Έχει ήλιο, συνθήκη που ζούμε στην Ελλάδα την συντριπτική πλειοψηφία των ημερών ενός χρόνου, έχετε συναντήσει φίλους και έχετε την επιθυμία να πιείτε ένα ποτό.

Εφόσον σας ‘χτυπάει’ άμεσα το ηλιακό φως, είναι χρήσιμο να αποφεύγετε κάποιες επιλογές. Όπως διαβάζετε αυτές τις γραμμές, ενδεχομένως να θυμηθείτε μια φορά που ανεξήγητα σας έπιασε φαγούρα στο χέρι, ενώ απολαμβάνατε ένα ποτό στην παραλία.

Σύμφωνα με την ομιλία του Δρ. Brandon Adler, επίκουρου καθηγητή δερματολογίας στη σχολή Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια, στο ετήσιο συνέδριο της American Academy of Dermatology «η διαχείριση υλικών όπως το λάιμ, το λεμόνι, το σύκο, το νεράντζι, το περγαμόντο, το γκρέιπφρουτ, αλλά και το σέλερι υπό το φως του ήλιου μπορεί να είναι κακός συνδυασμός για το δέρμα μας».

Ξεχάστε λοιπόν, τη μαργαρίτα ή ό,τι σας καλεί να διαχειριστείτε (να πιάσετε, να κόψετε) τα παραπάνω στοιχεία.

Αυτό που συμβαίνει είναι ότι το δέρμα μας έρχεται σε επαφή με οργανικά μόρια που είναι φωτοτοξικές ουσίες και ονομάζονται φουροκουμαρίνες.

Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου του Ιλινόις, οι φουροκουμαρίνες παράγονται από ορισμένα φυτά, ως είδος εξελικτικής άμυνας ενάντια στα ζώα που μπορεί να τα φάνε.

Υπάρχουν σε κάποια φυτά (φρούτα και λαχανικά), έρχονται σε επαφή με το δέρμα μας και όταν εκτίθενται στον ήλιο (βλ. υπεριώδη ακτινοβολία) προκαλείται φωτοχημική αντίδραση, με αποτέλεσμα τη βλάβη στο δέρμα.

Ως εκ τούτου, φυτοφωτοδερματίτιδα που είναι γνωστή και ως «έγκαυμα μαργαρίτας».

Μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν εκείνοι που φτιάχνουν τα ποτά υπό τον ήλιο και άρα διαχειρίζονται τα προϊόντα που έχουν φουροκουμαρίνες.

Μπορεί να προκληθεί φαγούρα, κόκκινο εξάνθημα, παρόμοιο σε εμφάνιση με σοβαρό ηλιακό έγκαυμα ή έκζεμα.

Στις σοβαρές περιπτώσεις, η φυτοφωτοδερματίτιδα οδηγεί σε φουσκάλες, όπως είπε ο Δρ Adler, ο οποίος τόνισε ότι «οι άνθρωποι που αντιδρούν στις φουροκουμαρίνες συνήθως το κάνουν επειδή έχουν αναπτύξει αλλεργία σε αυτές τις ουσίες. Εκδηλώνεται μόνο όταν εκτίθενται στον ήλιο».

Αντιστοίχως, όταν εκδηλώνουμε αλλεργία σε ένα αντιηλιακό, σημαίνει πως έχουμε αλλεργία στα αρώματα που έχουν προστεθεί στο προϊόν. «Αυτό βέβαια, δεν σημαίνει ότι είναι επικίνδυνα ή πρέπει να αποφεύγονται. Αντίθετα, ως δερματολόγος, συνιστώ την καθημερινή χρήση αντηλιακού ευρέως φάσματος, ανθεκτικό στο νερό με τουλάχιστον SFP 30, για την πρόληψη του καρκίνου του δέρματος».

ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΗΜΑΣΙΑ Ο ΤΟΝΟΣ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ

Ο Δρ Adler εξήγησε ότι «ενώ συχνά οι δερματολόγοι συνταγογραφούμε αντιφλεγμονώδη φάρμακα για τη θεραπεία της δερματίτιδας από φωτοεπαφή, η κύρια θεραπεία είναι ο εντοπισμός και η αποφυγή του ερεθιστικού ή αλλεργιογόνου.

Σε πολλές περιπτώσεις πρόκειται για αναστρέψιμες αντιδράσεις, επομένως εάν ο ασθενής σταματήσει να χρησιμοποιεί την ουσία που προκαλεί την αντίδραση, τότε θα σταματήσει να έχει συμπτώματα και δεν θα χρειαστεί συνεχιζόμενη θεραπεία».

Διευκρινίστηκε ότι είναι ένας μύθος πως μόνο τα άτομα με ανοιχτόχρωμους τόνους δέρματος πρέπει να ανησυχούν για φυτοφωτοδερματίτιδα. Η έρευνα έχει δείξει πως κινδυνεύουν και τα άτομα με πιο σκουρόχρωμο δέρμα. Εκτιμάται πως η συγκεκριμένη δερματίτιδα απασχολεί το 5 με 6% του γενικού πληθυσμού.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα