Προειδοποίηση Σύψα για κορονοϊό: “Η ισπανική γρίπη σκότωσε στο δεύτερο κύμα”

Προειδοποίηση Σύψα για κορονοϊό: “Η ισπανική γρίπη σκότωσε στο δεύτερο κύμα”
Θερμομέτρηση σε πλοίο στον Πειραιά AP

Την ελπίδα ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί θα αποδώσουν στο τέλος του μήνα εξέφρασε ο λοιμωξιολόγος Ν. Σύψας. Ποια στοιχεία τον ανησυχούν. Η αναφορά στην ισπανική γρίπη και το δεύτερο κύμα.

Για μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο με αυξητικές τάσεις όσον άφορα κρούσματα, διασωληνώσεις και νοσηλείες, έκανε λόγο ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας, εκφράζοντας την ανησυχία του για την εξέλιξη της επιδημίας κορονοϊού στην Ελλάδα.

“Ο δείκτης R είναι πάνω από το 1 και παραμένει”, τόνισε ο κ. Σύψας μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑϊ και πρόσθεσε: “Τα μέτρα που πήραμε αρχές Αυγούστου ελπίζουμε να αποδώσουν στο τέλος του μήνα. Θα εισηγηθούμε νέα μέτρα αν χρειαστεί, όμως το βασικό μέτρο είναι να πλένουμε τα χέρια μας να κρατάμε αποστάσεις ασφαλείας, να φοράμε μάσκες και να αποφεύγουμε τους συγχρωτισμούς”.

Σχολιάζοντας το επικείμενο άνοιγμα των σχολείων και των νηπιαγωγείων και τη χρήση μάσκας τόνισε ότι “επειδή τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν, είναι ζωτική λειτουργιά για το κράτος, όπως η υγεία και η άμυνα, χρησιμοποιούμε όσα μέσα έχουμε, και ένα από αυτά είναι η μάσκα. Ο ΠΟΥ είπε με σαφήνεια ότι παιδιά ηλικίας άνω των 3 ετών μπορούν να φοράνε με ασφάλεια τη μάσκα. Τα παιδιά προσαρμόζονται, εξαρτάται και από τους δασκάλους και τους συγγενείς τους”.

Ο κ. Σύψας έκανε εκτενή αναφορά στο σενάριο να ζήσουμε καταστάσεις ισπανικής γρίπης, προειδοποιώντας ότι η ισπανική γρίπη σκότωσε στο δεύτερο κύμα.

“Δεν ξέρουμε πως θα συμπεριφερθεί ο ιός επιδημιολογικά. Υπάρχει το κακό σενάριο ότι θα έρθει δεύτερο κύμα που θα είναι πολύ χειρότερο από το πρώτο όπως έγινε με την ισπανική γρίπη. Η ισπανική γρίπη σκότωσε στο δεύτερο κύμα, ελπίζω να μην έχουμε δεύτερο κύμα ή να είναι διαχειρίσιμο. Δεν ξέρουμε. Η επιδημιολογική εικόνα αυτής της πανδημίας είναι εντελώς άγνωστη, ήδη μας έδειξε τη δύναμη της χτύπησε όχι μόνο στην Ελλάδα σε όλη την Ευρώπη μέσα στο καλοκαίρι”.

Τι πρέπει να ξέρουμε για την ισπανική γρίπη

Η ισπανική γρίπη ήταν κάτι πολύ μακρινό, ένα σχεδόν ξεχασμένο γεγονός, καταδικασμένο να ζει για πάντα στη σκιά του τελευταίου χρόνου του Ά Παγκοσμίου Πολέμου, με τον οποίο συνέπεσε. Δυστυχώς, αυτό άλλαξε. Ο κορονοϊός μάς έχει κάνει να θυμηθούμε όλες τις πανδημίες που πέρασε η ανθρωπότητα, και συχνά να ανατρέχουμε και σ’ αυτήν. Ίσως να μην είναι η πιο καταστροφική, αλλά είναι η πιο πρόσφατη. Είναι η πανδημία με την οποία μπορούμε να ταυτίσουμε πιο εύκολα το σήμερα, καθώς συνέβη σε “μοντέρνους καιρούς”.

Τα θύματα που άφησε πίσω της είναι ασύγκριτα περισσότερα με αυτά που αφήνει ο κορονοϊός. Ωστόσο, έχει κάποια στοιχεία που θυμίζουν απελπιστικά τη σημερινή πανδημία:

1. 500 εκατομμύρια άνθρωποι μολύνθηκαν, κάτι που σημαίνει δηλαδή ότι το 1/3 του τότε πληθυσμού παγκοσμίως, αρρώστησε κάποια στιγμή ανάμεσα στο 1918 και 1919.

2. Αν κάτι μας έδειξε η μόλυνση από κορονοϊό του Μπόρις Τζόνσον είναι ότι ο ιός δεν κάνει διακρίσεις και δεν καταλαβαίνει από καρέκλες και αξιώματα, κάτι βέβαια που είχε επιβεβαιωθεί καιι από το μακρινό 1919. Εκείνη τη χρονιά, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Γούντροου Ουίλσον, αρρώστησε καθόσον βρισκόταν στο Παρίσι και έπαιρνε μέρος στη Συνθήκη Ειρήνης που θα τερμάτιζε και τυπικά τον Ά Παγκόσμιο Πόλεμο. Και ο επόμενος όμως Πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Φραγκλίνος Ρούζβελτ θα χτυπηθεί από την ισπανική γρίπη.

3. Συνολικά, ο αριθμός των θυμάτων βρίσκεται κάπου ανάμεσα στα 50 με 100 εκατομμύρια, νούμερο σίγουρα σοκαριστικό. Αντιλαμβάνεσαι την επικινδυνότητα εκείνης της γρίπης, όταν διαβάζεις ότι η πιθανότητα που είχε για να πεθάνει ένα άτομο που προσβλήθηκε ήταν της τάξεως του 2.5%.

4. Το 75% των θανάτων συνέβη μόλις μέσα σε 10 εβδομάδες, το φθινόπωρο του ’18.

5. Τον πρώτο χρόνο της πανδημίας, στις ΗΠΑ πέθαναν περίπου 675.000 άτομα, περισσότερα δηλαδή από όσα έχουν πεθάνει εδώ και σαράντα χρόνια από AIDS στην ίδια χώρα.

6. Από τη γρίπη πέθαναν και πολλές διασημότητες της εποχής όπως ήταν ο παίκτης του μπέιζμπολ, Λάρι Σαπέλ, η σταρ του βωβού κινηματογράφου, Μιρτλ Γκονζάλες και η πρώην Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ, Ρόουζ Κλίβελαντ.

7. Δεν ξεχώριζε νέους και γέρους. Εκατομμύρια νέοι πέθαναν, ακόμη και μερικές ώρες μετά τα πρώτα συμπτώματα.

8. Μπορεί παγκοσμίως να υιοθετήθηκε η ονομασία ‘ισπανική γρίπη’, όμως αυτή η πανδημία δεν ξεκίνησε από την Ισπανία. Απλώς η ισπανική κυβέρνηση ήταν η πρώτη που μίλησε ανοιχτά για αυτό το θέμα, το γνωστοποίησε, τη στιγμή που οι άλλες χώρες το αποσιωπούσαν. Βρίσκονταν σε πόλεμο μεταξύ τους και δεν ήθελε η μία χώρα να ξέρει η άλλη ότι έχει χιλιάδες άρρωστους στρατιώτες στις τάξεις της. Η Ισπανία ήταν ουδέτερη.

9. Στην πραγματικότητα, κανείς δεν ξέρει με σιγουριά να πει από ποια χώρα ξεκίνησε η γρίπη. Οι ιστορικοί, οι επιδημιολόγοι, όλοι έχουν από μια θεωρία, αλλά κανείς δεν είναι 100% βέβαιος.

10. Στις ΗΠΑ ειδικά τα στόματα έμειναν για πολύ καιρό κλειστά. Χρειαζόταν να μείνει υψηλό το ηθικό και το φρόνημα του στρατού, δεν μπορούσαν να τους πουν “καταταχθείτε, να κολλήσετε”. Έτσι μόνο στη Φιλαδέλφεια πέθαναν περίπου 13.000 άνθρωποι.

11. Στις ΗΠΑ το υγειονομικό σύστημα πιέστηκε πολύ, βρέθηκε στα όρια της κατάρρευσης και η κυβέρνηση αναγκάστηκε να επιτάξει κτίρια για τους ασθενείς και να προσλάβει καινούργιο προσωπικό. Πολλοί γιατροί και πολλές νοσοκόμες έλειπαν στην Ευρώπη εξαιτίας του πολέμου.

12. Η ‘ισπανική γρίπη’ ήταν ένας ιός συγγενής του H1N1, με τη διαφορά ότι δεν προήλθε από τα γουρούνια, αλλά από τα πουλιά.

13. Η γρίπη χτύπησε τον πλανήτη σε τρία κύματα. Το πρώτο ήρθε την άνοιξη, το δεύτερο τον φθινόπωρο και το τρίτο και τελευταίο τον χειμώνα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα