Self test: Αποκάλυψαν 3 στα 10 νέα κρούσματα

Self test: Αποκάλυψαν 3 στα 10 νέα κρούσματα
Self Test σε φαρμακείο Eurokinissi

Στην ατομική ευθύνη εναποθέτει μέσω των self test η Πολιτεία στους πολίτες την πορεία της επιδημίας κορονοϊού, επιβάλλοντας τη διατήρηση της χρήσης τους, με διακίνηση ακόμη και από σούπερ μάρκετ.

Επικεντρωμένη στην αξία των self test θα έλεγε κανείς ότι ήταν η χθεσινή ενημέρωση για την πορεία της επιδημίας κορονοϊού, με τα επίσημα στοιχεία να δείχνουν ότι η επιβολή της χρήσης τους ήταν ιδιαίτερα χρήσιμη καθώς το 28% των νέων κρουσμάτων ήτοι τα 3 στα 10, επιβεβαιώθηκαν μέσω αυτών.

Με βάση αυτή την παράμετρο, η Κυβέρνηση επιδιώκει τη συνέχιση της χρήσης και μάλιστα σε όποιες περιοχές της χώρας τα φαρμακεία -που αποτελούν το αποκλειστικό κανάλι διανομής τους- θα χρησιμοποιήσει εναλλακτικά δίκτυα όπως τα σούπερ μάρκετ προκειμένου αυτά να δίνονται δωρεάς στους πολίτες που τα δικαιούνται.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ από τις 12 Απριλίου που ξεκίνησε η υποχρεωτική χρήση των self test έχουν καταγραφεί συνολικά 121.773 νέα κρούσματα κορονοϊού. Από αυτά τα 33.984 ήταν διαγνώσεις οι οποίες προέκυψαν από την επιβεβαίωση θετικών self test.

Όπως μάλιστα ανέφερε χθες ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης,”Καταδεικνύεται καθημερινά ότι τα self-tests συνέβαλαν στον έλεγχο της διασποράς και μετάδοσης του κορονοϊού και επιτεύχθηκε νωρίτερα και με ασφάλεια η επανεκκίνηση της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας της χώρας. Χαρακτηριστικά να αναφέρω ότι το μήνα Μάιο το 38% των καταγεγραμμένων κρουσμάτων αφορούσαν επιβεβαιωμένους ελέγχους από self-test, ενώ για τον μήνα Ιούνιο μέχρι σήμερα το ποσοστό αυτό είναι 57%. Από τις 12 Απριλίου ημέρα κατά την οποία εφαρμόστηκε το μέτρο των self-tests μέχρι σήμερα, 33.984 θετικά κρούσματα καταγράφηκαν κατόπιν επανελέγχων από self-test”.

Συμπλήρωσε ακόμη ότι “την ίδια περίοδο, παρατηρήθηκε 75% μείωση στο μέσο όρο ημερήσιων κρουσμάτων, 64,5% μείωση στο ποσοστό θετικότητας εβδομάδας, 79% μείωση στο μέσο όρο νέων εισαγωγών και 69% μείωση στο μέσο όρο ενεργών νοσηλειών”.

Να αναφέρουμε βεβαία ότι ο αναπληρωτής υπουργός σημείωσε ότι μέχρι προχθές, 16 Ιουνίου, 10.349 φαρμακεία είχαν διαθέσει 29.936.721 self-tests σε πολίτες, ενώ 102 φαρμακαποθήκες έχουν διεκπεραιώσει 236.878 αποστολές τεστ σε όλη την επικράτεια. Με βάση τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, έως τις 16 Ιουνίου 2021, έχουν καταγραφεί ηλεκτρονικά 21.552.485 δηλώσεις αποτελέσματος αυτοδιαγνωστικού ελέγχου, ενώ 400.197 άτομα προσήλθαν για επανέλεγχο. Υπολείπονται περί τα 8,5 εκατομμύρια δηλώσεις οι οποίες βέβαια αφορούν και σε τεστ που έχουν διανεμηθεί αλλά δεν έχουν ακόμη γίνει. Όμως και πάλι εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες δεν έχουν δηλώσει το αποτέλεσμα.

Διανομή από τα σούπερ μάρκετ

Ο κ. Κοντοζαμάνης απαντώντας σε ερώτηση του news247.gr σημείωσε ότι η εναλλακτική λύσεις για τους “αρνητές” φαρμακοποιούς σε Αχαΐα και Αττική που είναι τα σούπερ μάρκετ, αφορά μόνο την επερχόμενη περίοδο των μηνών Ιουλίου και Αυγούστου και μόνο για τα δωρεάν τεστ που διανέμει η Πολιτεία.

Παράλληλα δεν προσδιόρισε τον τρόπο που θα γίνεται η διάθεση καθώς σε άλλη ερώτηση σημείωσε μόνο ότι “Θα υπάρξει ενημέρωση. Σε κάθε περίπτωση, διασφαλίζονται τα προσωπικά δεδομένα, όπως έγινε και με τα φαρμακεία, όπως γίνεται σε κάθε περίπτωση, και δεν υπάρχει κάποιος λόγος ανησυχίας. Υπάρχει εμπειρία σε τέτοιες διαδικασίες και τις επόμενες ημέρες θα είμαστε σε θέση να παρουσιάσουμε ολοκληρωμένο το σχέδιο. Ταυτόχρονα με τα σούπερ μάρκετ θα είναι δυνατή και η διάθεση από τα φαρμακεία. “.

Τα παραπάνω δεν καθησυχάζουν τους φαρμακοποιούς οι οποίοι και ανησυχούν για προσπάθεια ανοίγματος της αγοράς των self test σε άλλα δίκτυα διανομής.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα