Στη Βουλή το νομοσχέδιο για την Α' βάθμια Υγεία - Ποιες οι επίμαχες διατάξεις

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για την Α' βάθμια Υγεία - Ποιες οι επίμαχες διατάξεις
EUROKINISSI

Σφοδρές αντιδράσεις προκαλεί το νομοσχέδιο για την υγεία. Σε πλήρη ρήξη γιατροί - Γεωργιάδης. Τι περιλαμβάνει το σχέδιο νόμου

Την Παρασκευή αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για το Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ), το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί μέσα σε 15 μέρες και να τεθεί σε εφαρμογή από το Φεβρουάριο.

Ο υπουργός, Αδωνις Γεωργιάδης, εμφανίστηκε αμετακίνητος στο θέμα της αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών του ΕΟΠΥΥ, με αποτέλεσμα να έρθει σε ρήξη με τους εκπροσώπους τους, οι οποίοι διακόπτουν το διάλογο.

Επίμαχη διάταξη του νομοσχεδίου είναι ότι οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ, μόνιμοι και αορίστου χρόνου, που θα αποφασίσουν να εργαστούν στο ΠΕΔΥ είναι υποχρεωμένοι να κλείσουν τα ιατρεία τους, καθώς θα έχουν πλήρη και αποκλειστική απασχόληση.

Στη νέα συνάντηση με τον υπουργό Υγείας και τον υφυπουργό Αντώνη Μπέζα, παραβρέθηκαν εκτός από τους εκπροσώπους των γιατρών του ΕΟΠΥΥ, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Μιχάλης Βλασταράκος και η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά Βαρβάρα Ανεμοδουρά.

Οι εκπρόσωποι των γιατρών χαρακτήρισαν το νομοσχέδιο επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία και κατηγόρησαν τον υπουργό για εμπαιγμό, αποχωρώντας από τη συνάντηση. Παράλληλα, ζήτησαν την παραίτηση του κ. Γεωργιάδη και διεμήνυσαν ότι διακόπτουν στο σημείο αυτό τον όποιο διάλογο.

«Πριν από τρεις ημέρες συζητούσε το ενδεχόμενο να υπάρξει ένα μεταβατικό στάδιο στους γιατρούς που έχουν ιδιωτικό ιατρείο και θέλουν να μεταβούν στο νέο σήμα. Σήμερα, μας είπε ότι ούτε καν το συζητάει» δήλωσε προς Το Βήμα ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γιατρών ΕΟΠΥΥ Θανάσης Αποστολόπουλος.

Από την πλευρά του ο κ. Γεωργιάδης απάντησε: «Εμένα εδώ με διόρισε ο κ. πρωθυπουργός. Άρα, φαντάζομαι το αν θα μείνω ή αν θα φύγω είναι απόφαση του κ. πρωθυπουργού. Μπορώ, όμως, να σας πω ότι η μεταρρύθμιση έχει την πλήρη υποστήριξη του πρωθυπουργό και αποτελεί κυβερνητική απόφαση, και όχι απόφαση προσωπική μου».

«Καλό είναι και οι γιατροί να καταλάβουν ότι σε αυτή τη μεταρρύθμιση θα ήταν πολύ καλύτερο να είναι παρόντες παρά απόντες. Αν έκαναν την απεργία πιστεύοντας ότι θα κάνουν την κυβέρνηση να υποχωρήσει επί της μεταρρυθμίσεως, έκαναν μεγάλο λάθος», πρόσθεσε ο Αδ.Γεωργιάδης.

Οι γιατροί προγραμματίζουν γενική συνέλευση στις 21 Ιανουαρίου, στην οποία καλούν και εκπροσώπους των κομμάτων. Υπενθυμίζεται ότι οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ έχουν πάρει απόφαση να συνεχίσουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις τους μέχρι τις 24 Ιανουαρίου.

«Συμφωνεί το ΠΑΣΟΚ επί της αρχής»

Σε σχέση με παρατηρήσεις επί του προσχεδίου νόμου τις οποίες εξέφρασε το ΠΑΣΟΚ, ο Άδωνις Γεωργιάδης είπε ότι «οι βασικές αρχές του νομοσχεδίου δεν αλλάζουν. Είναι γνωστές και έχουν αποτυπωθεί. Αυτά τώρα που συζητάμε είναι οι λεπτομέρειες. Καμιά φορά ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες».

Όπως είπε μετά τη συνάντηση του με αντιπροσωπεία του τομέα Υγείας του ΠΑΣΟΚ, με επικεφαλής τον πρόεδρο της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, Δημήτρη Κρεμαστινό, «πάρα πολλές από τις παρατηρήσεις που έγιναν ήταν ορθές και υιοθετούνται μέσα στο νομοσχέδιο. Σε κάποια άλλα σημεία μπορεί να έχουμε κάποιες διαφωνίες».

Από την πλευρά του, ο κ. Κρεμαστινός τόνισε: «Θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντικό το νομοσχέδιο αυτό, το οποίο αναμορφώνει την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Σε κάθε άρθρο είχαμε τη δική μας άποψη, υπό την έννοια τού να συμπληρωθεί καλύτερα το νομοσχέδιο. Οι απόψεις αυτές θα ενσωματωθούν».

SHARE:

24Media Network