Στην ΕΕ αυξάνονται οι δαπάνες Υγείας, στην Ελλάδα μειώνονται

Στην ΕΕ αυξάνονται οι δαπάνες Υγείας, στην Ελλάδα μειώνονται
Διάδρομος νοσοκομείου (φωτογραφία αρχείου) INTIME NEWS

Τι αποκαλύπτει έρευνα του Ινστιτούτου Πολιτικών Οικονομικών και Κοινωνικών Ερευνών για την κατάσταση της Δημόσιας Υγείας στη χώρα μας και την ικανοποίηση των πολιτών από το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Με τα πιο μελανά χρώματα παρουσίασε την έρευνα για τις δαπάνες στη Δημόσια Υγεία και την ικανοποίηση των πολιτών από το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) ο Ιωάννης Υφαντόπουλος, πρόεδρος του Ινστιτούτου Πολιτικών Οικονομικών και Κοινωνικών Ερευνών (ΙΠΟΚΕ) και καθηγητής Οικονομικών της Υγείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ).

Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες και πιο αναλυτικές μελέτες για την Υγεία, η οποία βασίζεται σε συνδυασμό χρονολογικών σειρών, που καλύπτουν την περίοδο 60 χρόνων (από το 1960 μέχρι το 2021) και διακρατικών δεδομένων των ευρωπαϊκών χωρών.

Το σύνολο του δείγματος των χωρών της Ευρώπης είναι 322.724 άτομα και της Ελλάδας 16.621 άτομα.

Εκτοξεύθηκαν οι ανεκπλήρωτες ανάγκες των πολιτών από το ΕΣΥ

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης τίτλο «Ο αντίκτυπος της υποεπένδυσης στο Φάρμακο και τις Υπηρεσίες Υγείας», η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση των χωρών της Ευρώπης όσον αφορά την ικανοποίηση των αναγκών των ασθενών.

Συγκεκριμένα, τα τελευταία χρόνια από το 10% που ήταν οι ανεκπλήρωτες ανάγκες των πολιτών στον τομέα της Δημόσιας Υγείας, έχουν εκτοξευθεί σήμερα στο 27%.

Στην Ελλάδα η χαμηλότερη ικανοποίηση από τις υπηρεσίες Yγείας στην Ευρώπη

Εξετάζοντας την ικανοποίηση των ευρωπαίων πολιτών από το Εθνικό Σύστημα Υγείας της κάθε χώρας, προέκυψε ότι οι Έλληνες δηλώνουν τη χαμηλότερη ικανοποίηση.

Το 45% των Ελλήνων δηλώνουν ικανοποίηση από το σύστημα υγείας έναντι του 96,5% των Ελβετών, το 94% των Δανών, και το 91% των Ισπανών.

Από περαιτέρω ανάλυση των δεδομένων προέκυψε ότι η επένδυση στην υγεία αυξάνει σημαντικά την ευημερία των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ελλήνων.

Ο κ. Υφαντόπουλος εξήγησε ότι «οι δαπάνες για την Υγεία είναι επένδυση και κάτι που βοηθά όχι μόνο στην υγεία των πολιτών, αλλά και στην αύξηση του προσδόκιμου ζωής».

Σύμφωνα με όσα παρουσίασε, «η δεκαετής οικονομική κρίση, τα 3 μνημόνια και στη συνέχεια η πανδημία Covid-19, επηρέασan σημαντικά την υποχρηματοδότηση του ΕΣΥ στην Ελλάδα».

Μάλιστα, μετά το 2019, δηλαδή το πρώτο έτος διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας (ΝΔ), άρχισε η αναστροφή της κακής πορείας του τομέα της υγείας στη χώρα, όμως όχι στον δημόσιο τομέα.

Ως εκ τούτου, η χώρα μας παρουσίασε σημαντικές αποκλείσεις από το μέσο όρο των 27 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).

Αυτή η μετακύληση της δαπάνης από το δημόσιο τομέα στις τσέπες των ελλήνων πολιτών, έφερε ένα επιπλέον βάρος στα ελληνικά νοικοκυριά δημιουργώντας σημαντικές καταστροφικές δαπάνες.

«Αυτό σημαίνει ότι μπορεί ο Έλληνας να θυσιάσει το γάλα του παιδιού του για να πάρει φάρμακο», εξηγεί ο κ. Υφαντόπουλος.

Εξάλλου η έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα αποτελεί τη μοναδική χώρα των ΕΕ-27 με τις μεγαλύτερες υποχρηματοδοτήσεις του συστήματος υγείας.

Ενδεικτικά αναφέρονται μειώσεις και αποκλίσεις από τον μέσο των ΕΕ-27:

  • Για το σύνολο των δαπανών υγείας (κατά κεφαλή), η Ελλάδα καταγράφει μείωση κατά 22,8% έναντι αύξησης στο μέσο όρο των χωρών ΕΕ-27 κατά 16,7%. Κάτι που σημαίνει μείωση κατά 39,5%.
  • Δημόσιες δαπάνες κατά κεφαλή: Μείωση στην Ελλάδα κατά 32,5% έναντι αύξησης στο μέσο όρο των χωρών ΕΕ-27 κατά 15,3%.
  • Σύνολο των φαρμακευτικών δαπανών κατά κεφαλή: Μείωση στην Ελλάδα κατά 26,2% έναντι αύξησης στον μέσο όρο των χωρών ΕΕ-27 κατά 3,6% και
  • Δημόσιες φαρμακευτικές δαπάνες κατά κεφαλή: Μείωση στην Ελλάδα κατά 51,8%, σε σχέση με αντίστοιχη μείωση του μέσου όρου των ΕΕ-27 μόνο κατά 6,7%.

Όσον αφορά το μείγμα των δημόσιων και ιδιωτικών δαπανών υγείας για φάρμακο παρατηρείται, επίσης, μια σημαντική συρρίκνωση της δημόσιας δαπάνης στην Ελλάδα από 78,1% το 2009 στο 51% το 2019.

Οι αντίστοιχες εκτιμήσεις για τον μέσο όρο Ε.Ε-27 ήταν από 65,9% το 2009 στο 59,3% το 2019.

Η παρουσίαση της μελέτης έγινε υπό την αιγίδα της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) και χαιρετισμό απεύθυνε ο πρόεδρος της Ένωσης και Συνδιευθύνων Σύμβουλος της ΕΛΠΕΝ, Θεόδωρος Τρύφων.

Tις θέσεις των ασθενών σε σχέση με τα συμπεράσματα της μελέτης, ανέλυσε ο Αναστάσιος Σαμουηλίδης, νομικός σύμβουλος και υπεύθυνος δημοσίων υποθέσεων της Ένωσης Ασθενών Ελλάδος.

Στη συνέχεια, ακολούθησε ανοικτή συζήτηση σχετικά με τη μελέτη και τη βιωσιμότητα του δημόσιου συστήματος υγείας στην Ελλάδα, την οποία συντόνισε η δημοσιογράφος Υγείας Νατάσσα Σπαγαδώρου και συμμετείχαν ο Ιωάννης Κωτσιόπουλος, γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας του υπουργείου Υγείας και η Πέλα Σουλτάτου, PhD, διδάσκουσα Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και Σχολής Δημόσιας Υγείας ΠΑΔΑ.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα