Συνεχίζεται η απαλλαγή των πρώην ασφαλισμένων στο ΕΚΑΣ από τη συμμετοχή στα φάρμακα

Συζήτηση στη Βουλή
Συζήτηση στη Βουλή EUROKINISSI

Η πλήρης απαλλαγή των ασφαλισμένων του ΕΚΑΣ από τη συμμετοχή στα φάρμακα, θα συνεχίσει να ισχύει. Η σχετική τροπολογία ψηφίζεται τη Δευτέρα στη Βουλή.

Τροπολογία με την οποία προβλέπεται η πλήρης απαλλαγή από τη συμμετοχή στα φάρμακα από 1/1/2020 μέχρι 31/12/2020, ως αντισταθμιστικό μέτρο για όσους στερήθηκαν οριστικά την παροχή του Ε.Κ.Α.Σ. με το Νόμο 4387/2016 (νόμος Κατρούγκαλου), κατέθεσε σήμερα το Υπουργείο Υγείας.

Υπενθυμίζεται ότι η κατάργηση από 31/12/19 του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΚΑΣ) προκάλεσε αναστάτωση στους χαμηλοσυνταξιούχους, καθώς, οι περισσότεροι ανησυχούσαν και για την πιθανή αυτόματη κατάργηση της  μηδενικής συμμετοχής τους σε φάρμακα. Επίσης, από τις αρχές του χρόνου υπήρξε μεγάλη σύγχυση και ανάμεσα στους γιατρούς που συνταγογραφούν τα φάρμακα μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος της ΗΔΙΚΑ, στο οποίο είχε παραμείνει η επιλογή της “μηδενικής συμμετοχής” των ασφαλισμένων - πρώην δικαιούχων του ΕΚΑΣ. 

Η τροπολογία κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας με τίτλο «Κύρωση των επιμέρους συμβάσεων δωρεάς της από 06.09.2018 σύμβασης δωρεάς μεταξύ του Ιδρύματος «Κοινωφελές Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος» και του ελληνικού Δημοσίου για την ενίσχυση και αναβάθμιση των υποδομών στον τομέα της υγείας που κυρώθηκε με τον νόμο 4564/2018 (Α΄ 170)», που εισέρχεται προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής την προσεχή Δευτέρα 27 Ιανουαρίου. 

Να σημειωθεί ακόμη, ότι παρά την εξαγγελία Κικίλια, ότι σήμερα θα αναρτηθεί τελικά στη Δημόσια Διαβούλευση το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας για τη Δημόσια Υγεία, αυτό μετατίθεται για αργότερα. Σύμφωνα με πληροφορίες, το νομοθέτημα βρίσκεται στο τελικό στάδιο συλλογής των υπογραφών από τα συναρμόδια Υπουργεία και αναμένεται να αναρτηθεί προς συζήτηση τις επόμενες ημέρες.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Φαρμακεία, Βουλή
SHARE:

24Media Network