Θεοδωρίδου: Συστήνεται μόνο στους άνω των 60 ετών το εμβόλιο της AstraZeneca

Θεοδωρίδου: Συστήνεται μόνο στους άνω των 60 ετών το εμβόλιο της AstraZeneca
Η Πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου. Eurokinissi

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών επιβεβαίωσε τη σύσταση να χορηγούνται άλλα εμβόλια στους κάτω των 60 ετών. Ανοίγει στις 16/6 η πλατφόρμα για τις ηλικίες 18-24 ετών.

Τον εμβολιασμό των πολιτών κάτω των 60 ετών στην Ελλάδα με άλλα εμβόλιο και όχι με το AstraZeneca συστήνει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, όπως ανακοίνωσε η Πρόεδρός της Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19. Η εισήγηση συνδυάζεται και με την σημαντική πτωτική τάση της πορείας του ιού.

Ειδικότερα η κα Θεοδωρίδου τόνισε ότι πλέον συστήνεται η χορήγηση του AstraZeneca στα άτομα άνω των 60 ετών, ενώ σημείωσε ότι συστήνεται για όσους έχουν ήδη πραγματοποιήσει εμβολιασμό με πρώτη δόση το AstraZeneca να κάνουν και τη δεύτερη δόση με το ίδιο εμβόλιο, καθώς είναι εξαιρετικά σπάνια η παρενέργεια θρόμβωσης. Μάλιστα ανέφερε πως είναι μόλις 1,3 περιστατικά ανά 1 εκατομμύριο δόσεις εμβολών.

Η επιτροπή εισηγείται να δοθεί η δυνατότητα στους πολίτες που έχουν κλείσει ραντεβού για την πρώτη δόση του AstraZeneca να επιλέξουν ένα από τα άλλα τρία διαθέσιμα εμβόλια. Επίσης όσοι έχουν κάνει ήδη την πρώτη δόση να συνεχίσουν με το ίδιο εμβόλιο. Όπως, είπε η καθηγήτρια τα οφέλη υπερτερούν του κινδύνου θρομβώσεων.

Η σύσταση αυτή γίνεται μετά και τις σχετικές αποφάσεις άλλων αντίστοιχων επιτροπών στην Ευρωπαϊκή Ένωση και με δεδομένο ότι υπήρξαν περιστατικά του σπάνιου συνδρόμου θρομβώσεων και θρομβοπενία. Σημειώνεται ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων τονίζει την ασφάλεια του συγκεκριμένου εμβολίου όμως κάθε χώρα ακολουθεί το δικό της πρόγραμμα.

Οι πολίτες αυτής της ηλικιακής ομάδας θα μπορούν να επιλέξουν ένα άλλο εμβόλιο, καθώς πλέον η πλατφόρμα των ραντεβού για εμβολιασμό είναι ανοιχτή όλους τους πολίτες άνω των 25 ετών σε όλα τα διαθέσιμα εμβόλια.

Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε ότι στις 16/6 ανοίγει η πλατφόρμα για να κλείσουν ραντεβού και οι πολίτες 18-24 ετών με τα εμβόλια της Phizer της Moderna και της Johnson & Johnson.

Ο Μάριος Θεμιστοκλέους έκανε λόγο για 275.000 νέα ραντεβού που κλείστηκαν το τελευταίο δεκαήμερο και εκτίμησε ότι ο στόχος να επιτευχθεί τείχος ανοσίας μέσα στο καλοκαίρι από τους εμβολιασμούς είναι πραγματοποιήσιμος. Επίσης μιλώντας για όσους έχουν νοσήσει από κορονοϊό , είπε ότι το εμβόλιο θα μπορεί να γίνεται έξι μήνες μετά την νόσηση τους. Εάν έχουν κλείσει ήδη ραντεβού για εμβολιασμό -νωρίτερα- αυτό θα πρέπει να ακυρώνεται από τους ίδιους.

Επίσης όσοι από αυτούς που έχουν νοσήσει και έχουν κάνει ήδη την πρώτη δόση, θα πρέπει μόνοι τους να ακυρώσουν την δεύτερη δόση.

Αυτοί που θα πρέπει να κάνουν και τις δύο δόσεις του εμβολίου πάλι με βάση τις συστάσεις είναι όσοι ανήκουν στην κατηγορία Α νοσημάτων οι οποίοι νόσησαν με κορονοϊό.

Όπως είπε ο κύριος Θεμιστοκλέους θα δίνεται πλήρης πιστοποιητικό εμβολιασμού σε όσους έχουν νοσήσει και έχουν κάνει την μία δόση εμβολίου. Το πιστοποιητικό αυτό θα είναι διαθέσιμο σε δύο εβδομάδες.

Επίσης τόνισε ότι όσοι έχουν κάνει μία δόση του εμβολίου στο εξωτερικό θα μπορούν να κάνουν την δεύτερη δόση στην Ελλάδα, εφόσον προσκομίσουν σε ΚΕΠ τα ανάλογα έγγραφα που χρειάζονται.

Ο κύριος Θεμιστοκλέους κλείνοντας την τοποθέτηση του, είπε ότι τέλος του μήνα ξεκινάει και ο εμβολιασμός κατ οίκων με το εμβόλιο της Johnson and Johnson από ιδιώτες γιατρούς οι οποίοι θα αμείβονται από το κράτος.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα