Τα εμβόλια παρέχουν μια "σχετική κάλυψη" κατά της Μετάλλαξης Όμικρον

Εμβόλιο κατά του κορονοϊού
Εμβόλιο κατά του κορονοϊού 2021 MARY ALTAFFER/AP PHOTO, FILE

Σε αναμονή τα εμβόλια της Pfizer για τα παιδιά που αναμένονται μέχρι τέλος του έτους. Αυξάνονται στα 2300 τα εμβολιαστικά κέντρα. Τι δήλωσε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.

Ψυχραιμία ζήτησε σχετικά με την μετάλλαξη Όμικρον η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος.

"Έχει δημιουργηθεί ο φόβος ότι πιθανόν λόγω αυτής της μετάλλαξης μπορεί να είναι αναποτελεσματικά τα εμβόλια. Σύμφωνα όμως με μελέτη, η οποία αφορά προηγούμενες μεταλλάξεις η κυτταρική ανοσία που επιτυγχάνεται με το εμβόλιο μπορεί να αντιμετωπίσει τον ιό. Ακόμη και αν είναι μικρότερη η απόκριση, προσφέρει σημαντική προστασία".

ADVERTISING

Σχετικά με την τρίτη δόση, η κα Θεοδωρίδου ανέφερε ότι προοπτική μελέτη του ΕΚΠΑ με συμμετοχή 71 υγειονομικών που έκαναν τρίτη δόση μετά τη συμπλήρωση 9 μηνών από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους, διαπιστώθηκε στο 97,8% αυτών, υψηλός αριθμός αντισωμάτων.

Η καθηγήτρια ανέφερε και τα θετικά αποτελέσματα για τον εμβολιασμό παιδιών 5-11 ετών, αναφερόμενη σε μελέτη με 2000 παιδιά που δεν είχαν περάσει λοίμωξη, βρέθηκε ότι από 1305 παιδιά που έλαβαν εμβόλιο της Pfizer μόνο 3 νόσησαν. Σημείωσε ακόμη ότι αναμένεται και στην Ελλάδα να ξεκινήσει ο εμβολιασμός των παιδιών και το θέμα θα συζητείται μέχρι να έρθουν τα εμβόλια στη χώρα γύρω στα τέλη Δεκεμβρίου.

Το εμβόλιο της Pfizer εγκρίθηκε από τον ΕΜΑ σε παιδιά 5-11 ετών, σε δοσολογία 1/3 της δόσης που δίνεται στους μεγαλύτερους. Η μελέτη αποτελεσματικότητας από τη λοίμωξη μετά την έκθεση έδειξε ότι από τα 2.000 παιδιά, που δεν είχαν περάσει λοίμωξη τα 1.305 που είχαν εμβολιαστεί, νόσησαν τρία, όταν ήρθαν σε επαφή με τον ιό. Από τα 663 που πήραν εικονικό εμβόλιο νόσησαν τα 16. Με αυτά τα νούμερα, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου φτάνει στο 90,7% ενώ οι παρενέργειες ήταν ήπιες. Γι' αυτό και ο ΕΜΑ ενέκρινε τη χορήγησή του.

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας το εμβόλιο θα έρθει και στη χώρα μας. Η επιτροπή εμβολιασμών μελετά όλα τα στοιχεία και με συμπλήρωση των δεδομένων που αναμένονται από χώρες που έχουν προηγηθεί, θα γνωμοδοτήσει αναλόγως για το εμβόλιο και στη χώρα μας.

"Η παραλλαγή Όμικρον μας υπαγορεύει εντατικοποίηση των εμβολιασμών, τήρηση όλων των μέτρων πρόληψης, υπομονή και ψυχραιμία μέχρι να έχουμε τα επιστημονικά δεδομένα και τέλος να θυμηθούμε την υποστήριξη της διαθεσιμότητας των εμβολίων για χώρες που περιμένουν εμβόλια" ανέφερε η κα Θεοδωρίδου.

Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους σημείωσε ότι πως το 79,2% του ενηλίκου πληθυσμού έχει εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση του εμβολίου. Έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό το 74,6% του ενήλικου πληθυσμού έναντι 77% του ενήλικου πληθυσμού στην ΕΕ.

Επίσης σημείωσε ότι το 40% των δικαιούχων της αναμνηστικής δόσης έχει εμβολιαστεί, ενώ 25,4% έχουν προγραμματίσει τρίτη δόση. Έτσι συνολικά το 65% των δικαιούχων της τρίτης δόσης έχουν εμβολιαστεί ή έχουν κλείσει ραντεβού.

"Αυτή τη στιγμή λειτουργούν πάνω από 2.000 εμβολιαστικά κέντρα. Καθημερινά τον Δεκέμβριο θα μπορούν να εμβολιάζονται πάνω από 100.000 άτομα, σημείωσε ο Γενικός κα προανήγγειλε αύξηση των εμβολιαστικών γραμμών το επόμενο διάστημα".

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Μετάλλαξη Όμικρον, Covid-19, Κορονοϊός, Εμβόλιο κορονοϊού
SHARE:

24Media Network