Θεραπεύοντας τα σημάδια και τις ουλές

Θεραπεύοντας τα σημάδια και τις ουλές

Είτε πρόκειται για τραυματισμό, χειρουργική επέμβαση, έγκαυμα ή σπυράκι που έσπασε, σχεδόν όλοι έχουμε κάποιου είδους πληγές.

Πληγή είναι ένα κόψιμο ή άνοιγμα στο δέρμα. Μπορεί να είναι απλώς μια γρατσουνιά ή μία τομή από εγχείρηση. Σύμφωνα με την ανατομία δέρματος μία πληγή επουλώνεται σε τέσσερα κύρια στάδια.

Φάση αιμόστασης

Η πληγή αναγκάζει το αίμα και άλλα υγρά να φύγουν από το σώμα. Το σώμα ανταποκρίνεται προσπαθώντας να σταματήσει αυτή τη ροή αίματος. Αυτό ονομάζεται αιμόσταση. Το αίμα αρχίζει να πήζει σε δευτερόλεπτα έως λεπτά, για να σταματήσει την αιμορραγία και για να εμποδίσει τα μικρόβια να εισέλθουν στο σώμα.

Φλεγμονώδης φάση

Κατά τη φάση της φλεγμονής ξεκινά ο καθαρισμός και η επούλωση της περιοχής. Τα κύτταρα του ανοσοποιητικού σπεύδουν στον κατεστραμμένο ιστό, τα λευκά αιμοσφαίρια εισέρχονται στην περιοχή για ν’ αρχίσουν να καθαρίζουν την πληγή και ν’ απομακρύνουν τυχόν απόβλητα από το σημείο.

Φάση ανάπλασης ή πολλαπλασιαστική φάση

Η εστίαση του σώματος σε αυτό το στάδιο είναι να κλείσει το τραύμα, να δημιουργήσει νέο ιστό και να επιδιορθώσει τυχόν κατεστραμμένα αιμοφόρα αγγεία στην περιοχή. Αυτό συμβαίνει κατά τη διάρκεια τεσσάρων διαφορετικών σταδίων:

  1. Δημιουργία νέου δερματικού ιστού
  2. Δημιουργία νέων αιμοφόρων αγγείων
  3. Σχηματισμός κολλαγόνου
  4. Μείωση και το τελικό κλείσιμο του τραύματος

Φάση ωρίμανσης

Κατά τη φάση της ωρίμανσης, το εσωτερικό τραύμα επουλώνεται. Η διαδικασία αλλάζει στη δημιουργία ισχυρού δέρματος για την αντικατάσταση του προσωρινού ιστού στην περιοχή. Τα επόμενα ένα με δύο χρόνια μετά από έναν τραυματισμό, το δέρμα σας θα εργαστεί για να δημιουργήσει νέο κολλαγόνο ώστε ένας νέος ιστός να εμφανιστεί, έτσι μια ουλή μπορεί να μειωθεί, αλλά δεν μπορεί ποτέ να υποχωρήσει εντελώς.

Ο χρόνος που χρειάζεται για να επουλωθεί μια πληγή εξαρτάται από το πόσο μεγάλη ή βαθιά μπορεί να είναι. Μπορεί να χρειαστούν έως και μερικά χρόνια για να επουλωθεί πλήρως. Το πόσο σοβαρή ή εμφανής φαίνεται μια ουλή μπορεί να καθοριστεί από διάφορους παράγοντες :

  • Ηλικία
  • Τόνος επιδερμίδας
  • Σημείο τραυματισμού
  • Επίπεδα ορμονών

Υπάρχουν όμως κάποια πράγματα που πρέπει να κάνετε για να βοηθήσετε να επουλωθούν τα σημάδια, όσο το δυνατόν καλύτερα :

  • Μειώστε την ερυθρότητα με καταπραϋντικές κρέμες. Ειδικά την ερυθρότητα προσώπου που είναι εμφανής και ενοχλητική.
  • Όταν το δέρμα σας επουλώνεται, η υγρασία και η κάλυψη είναι τα κλειδιά για να το βοηθήσετε. Κρατήστε μια πληγή σωστά καθαρισμένη και καλυμμένη και αποφύγετε να την αφήνετε να στεγνώσει, εφαρμόζοντας τακτικά το κατάλληλο αναπλαστικό προϊόν.
  • Μετά την επούλωση του δέρματος, η περιοχή πρέπει να προστατεύεται με προϊόντα αναπλαστικά που έχουν δείκτη προστασίας ή αντηλιακά προϊόντα. Αυτό θα σας βοηθήσει ν’ αποτρέψετε το σκούρο χρώμα από την περιοχή της ουλής.

Για την ανάπλαση της επιδερμίδας σας υπάρχει η σειρά Cicaplast της La Roche-Posay. Αποτελείται από υποαλλεργικά προϊόντα που καταπραΰνουν τους ερεθισμούς, επανορθώνουν και προστατεύουν τη λειτουργία του δερματικού φραγμού. Όλα τα προϊόντα της σειράς Cicaplast είναι εμπλουτισμένα με καταπραϋντικά και επανορθωτικά συστατικά. Ο ενεργός συνδυασμός των συστατικών τους δρα κατά της προσκόλλησης των βακτηρίων και εξασφαλίζει τη βέλτιστη ανάπλαση της επιδερμίδας σας. Τα Cicaplast προσφέρουν άμεση επανόρθωση στο ευάλωτο και ερεθισμένο δέρμα. Η σειρά διαθέτει υποαλλεργικές κρέμες ανάπλασης για το πρόσωπο, το σώμα, τα χέρια και τα χείλη, ιδανικές για βρέφη, παιδιά και ενήλικες. Επιπλέον, έχει εξαιρετικά απαλά καθαριστικά για το πρόσωπο και το σώμα που καταπραΰνουν και εξυγιαίνουν χωρίς να ξηραίνουν την επιδερμίδα. Ό,τι πρέπει για μικρούς και μεγάλους!

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα