Tips για να αντιμετωπίσεις την ψωρίαση στο δέρμα σου

Tips για να αντιμετωπίσεις την ψωρίαση στο δέρμα σου
Ψωρίαση στον αγκώνα 123rf.com

Συμβουλές για να μειώσεις τα σημάδια της ψωρίασης στο σώμα σου και να δεις τη ζωή σου σιγά-σιγά να αλλάζει.

Η ψωρίαση είναι ένα πολύ συχνό νόσημα στη χώρα μας. Πρόκειται για μία αυτοάνοση ασθένεια που εμφανίζεται περίπου στο 2-3% του πληθυσμού μας. Αυτοάνοσο είναι ένα νόσημα που δεν προκαλείται από κάποιο εξωγενές αίτιο, αλλά όταν το ίδιο το ανοσοποιητικό σύστημα υποστεί βλάβη και αρχίσει να στρέφεται εναντίον του ίδιου.

Η ψωρίαση εμφανίζεται συχνότερα σε άτομα ηλικίας 20-35 ετών και είναι εξαιρετικά σπάνια σε ηλικιωμένους. Τείνει να εμφανίζεται σε μέλη ίδιων οικογενειών, άρα, ίσως έχει μια κληρονομική βάση.

Η ψωρίαση εκτός από τα σωματικά σημάδια έχει και ψυχολογικές επιπτώσεις στη ζωή ενός ατόμου, επηρεάζοντας την ποιότητάς της. Για να μειώσεις τα σημάδια της στο σώμα και στη διάθεσή σου, ακολούθησε τις παρακάτω συμβουλές και δες τη ζωή σου σιγά-σιγά να αλλάζει.

Μην τρίβεις τα σημάδια: Η αλήθεια είναι πως οι βλάβες που προκαλούνται στο δέρμα δημιουργούν αίσθηση κνησμού, άρα δεν είναι και πολύ εύκολο να μην ξύνει κάποιος τα σημάδια. Ωστόσο, οι γιατροί συμβουλεύουν να προσπαθείς να αποφεύγεις να τα ξύνεις, διότι οι βλάβες επεκτείνονται και επιπλέον, ενέχει ο κίνδυνος επιμόλυνσης των ανοιχτών βλαβών.

Μην αμελείς το τακτικό check up σου: Οι ετήσιες εξετάσεις υγείας θα πρέπει να γίνουν αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής σου. Είναι σημαντικό να ελέγχεις κάθε χρόνο τους δείκτες υγείας με αιματολογικές και ουρολογικές εξετάσεις. Αυτό θα σε βοηθήσει να γνωρίζεις εγκαίρως αν ο οργανισμός σου αντιμετωπίζει κάποια νόσο.

Μην χρησιμοποιείς καλλυντικά που ερεθίζουν το δέρμα σου: Τα δερμοκαλλυντικά προϊόντα που εφαρμόζεις στο δέρμα σου θα πρέπει να είναι για ευαίσθητες επιδερμίδες και να τα λαμβάνεις μόνο με τη σύμφωνη γνώμη ενός δερματολόγου, καθώς μπορεί να ερεθίσουν τις βλάβες και να επιδεινώσουν την εικόνα τους.

Προτίμησε τη μεσογειακή διατροφή: Είναι σημαντικό να πίνεις καθημερινά τουλάχιστον 1 λίτρο νερό και να τρως ισορροπημένα γεύματα πλούσια σε βιταμίνες και θρεπτικές ουσίες. Απόφυγε τα τρανς λιπαρά και τα προϊόντα με συντηρητικά που μπορούν να βλάψουν την υγεία σου και να αυξήσουν πολύ το σωματικό σου βάρος. Έχει παρατηρηθεί ότι τα παχύσαρκα άτομα έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν ψωρίαση, αν υπάρχει η προδιάθεση.

Ασκήσου στη φύση: Η γυμναστική θα δυναμώσει τον οργανισμό σου και θα σου χαρίσει ευεξία. Αν, λοιπόν, την πραγματοποιήσεις στο ύπαιθρο και εκτεθείς στον ήλιο, ταυτόχρονα, θα βελτιώσεις τα σημάδια της ψωρίασης στο δέρμα σου. Έχει παρατηρηθεί ότι τα σημεία του σώματος που εκτίθενται στον ήλιο εμφανίζουν λιγότερο συχνά δερματικές βλάβες ψωρίασης, σε σχέση με τα σημεία που καλύπτονται από ρούχα και δεν εκτίθενται.

Περιόρισε το άγχος και στρες: Ναι, δεν είναι ό,τι πιο εύκολο να συμβεί, διότι συνήθως υπάρχει λόγος που κάποιος αγχώνεται. Ωστόσο, σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να λάβεις υπόψιν ότι πλέον υπάρχει λόγος να μην αγχώνεσαι, καθώς το άγχος έχει αποδεδειγμένα αρνητική επίδραση στο σχηματισμό βλαβών ψωρίασης στο δέρμα.

Η ψωρίαση είναι μια πάθηση που μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε ηλικία, αν και προτιμά τις νεαρές ηλικίες. Η προδιάθεση είναι γραμμένη στο DNA ενός ανθρώπου, γι΄αυτό δεν είναι εύκολο να αποφύγει κάποιος την εκδήλωσή της. Ωστόσο, είναι εφικτό αν φροντίζεις την υγεία σου και ακολουθείς τις παραπάνω συμβουλές να μειώσεις αισθητά τις εξάρσεις της.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα