Το χασμουρητό... σημάδι οικειότητας

Το χασμουρητό... σημάδι οικειότητας

Μία έρευνα από Ιταλούς επιστήμονες αποκάλυψε. ότι το μεταδοτικό χασμουρητό δεν δηλώνει βαρεμάρα αλλά μία ιδιαίτερα συναισθηματική σχέση.

Θα πρέπει να το σκεφτείτε ξανά πριν δηλώσετε την δυσαρέσκειά σας την στιγμή που κάποιος χασμουριέται, όταν διηγείστε μία ιστορία. Συχνά το χασμουρητό αποτελεί σημάδι βαρεμάρας, όμως μία έρευνα αποκάλυψε ότι στην πραγματικότητα δηλώνει μεγάλη οικειότητα.

Επιστήμονες πιστεύουν ότι το μεταδοτικό χασμουρητό δεν δείχνει απάθεια. Σε αντίθεση με ότι πιστεύαμε μέχρι σήμερα, όταν κάποιος χασμουριέται δείχνει, ότι ενδιαφέρεται ουσιαστικά για τις σκέψεις και τα συναισθήματα εκείνου που μιλά.

Αυτή την θεωρία ανέπτυξαν Ιταλοί ερευνητές, οι οποίοι παρατήρησαν πάνω από 100 άνδρες και γυναίκες και από τις τέσσερις ηπείρους. Οι μελετητές τους ακολούθησαν στην δουλεία τους, όταν έτρωγαν σε εστιατόρια ακόμα και όταν περίμεναν σε αίθουσες αναμονής.

Όταν ένας από τους εθελοντές χασμουρήθηκε, οι ερευνητές σημείωσαν αν κάποιος άλλος σε εμβέλεια 3μέτρων είχε επίσης την ίδια αντίδραση μέσα στα επόμενα 3 λεπτά.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν, ότι το έθνος ή η χώρα δεν έχει καμία επίδραση στην ανεξέλεγκτη παρόρμηση του χασμουρητού. Όμως, το πόσο καλά γνωρίζονται μεταξύ τους τα άτομα παίζει πολύ σημαντικό ρόλο.

Ένα αμοιβαίο χασμουρητό είναι πιο πιθανό να συμβεί μεταξύ μελών οικογένειας, φίλων και έπειτα μεταξύ γνωστών. Το φαινόμενο εμφανίζεται σε αρκετά μικρότερο βαθμό μεταξύ αγνώστων.

Η ομάδα του Πανεπιστημίου της Πίζας κατέληξε, ότι το μεταδοτικό χασμουρητό προκαλείται από το επίπεδο της συναισθηματικής σχέσης που έχουμε με κάποιον και ακόμα από το πόσο τον συμπαθούμε.

SHARE:

24Media Network