Τζανάκης: Θα αυξηθούν οι διασωληνωμένοι τις επόμενες μέρες – Βλαβερό ένα καθολικό lockdown

Τζανάκης: Θα αυξηθούν οι διασωληνωμένοι τις επόμενες μέρες – Βλαβερό ένα καθολικό lockdown
ΜΕΘ στο Σωτηρία. Alexandros Michailidis / SOOC

Την εκτίμηση οτι προς τις 10 Δεκεμβρίου οι διασωληνωμένοι θα είναι πάνω από 670 εξέφρασε ο πνευμονολόγος Νίκος Τζανάκης. Γιατί είναι αντίθετος σε ένα καθολικό lockdown.

Υψηλό αριθμό νεκρών και περισσότερους διασωληνωμένους τις επόμενες ημέρες προβλέπει ο πνευμονολόγος Νίκος Τζανάκης ενώ εκφράζει την αντίθεσή του σε ένα καθολικό lockdown κάνοντας λόγο για “βλαβερές συνέπειες”.

“Περιμέναμε τα (χθεσινά) νούμερα προς το τέλος του μήνα, ήρθαν λίγο νωρίτερα, αυτό σημαίνει ότι η πανδημία είναι εν εξελίξει και με μεγαλύτερη ένταση απ ό,τι νομίζαμε” τόνισε στον ΣΚΑΙ ο κ. Τζανάκης και συμπλήρωσε οτι προς τις 10 Δεκεμβρίου “θα δούμε νούμερο μεταξύ 670 και 730 διασωληνωμένων και οι θάνατοι θα συνεχίζουν να δίνουν υψηλό νούμερα, παίζουν τα νούμερα αυτά των 100 θανάτων μέχρι τις 20 με 25 Δεκεμβρίου. Ελπίζω να είναι λίγες φόρες που θα πάμε σε τριψήφιο”.

Είπε επίσης πως “υπάρχει καλό σενάριο να επιπεδώνεται η καμπύλη των κρουσμάτων αυτή την εβδομάδα, άντε έως τις 5 Δεκεμβρίου – 10 Δεκεμβρίου, και μετά να αρχίσουν να φθίνουν, αλλά η καμπύλη των ΜΕΘ και των θανάτων θα κάνει 2 με 3 εβδομάδες να επιπεδωθεί”.

Για τα Χριστούγεννα είπε οτι “θα είμαστε σταθεροί ως προς τα κρούσματα, με λίγο λιγότερα κρούσματα 5.000 με 6.000 κρούσματα την ημέρα. Σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα έχουμε το εκπληκτικό περίπου 40% περίπου άνω των 60 να είναι ανεμβολίαστοι” και διερωτήθηκε: “Τι μπορεί να πει κανείς όταν η μισή Ελλάδα στη Βόρειο Ελλάδα είναι ανεμβολίαστη στις ηλικίες που διασωληνώνονται;”.

Αναφερόμενος σε καθολικό lockdown ο κ. Τζανάκης εξήγησε ότι το μέτρο αυτό δεν έχει αποτελεσματικότητα, αλλά αυτή τη στιγμή ενδεχομένως μάλιστα να επισύρει και βλαβερή συνέπεια, γιατί -όπως είπε- “θα κλειστούμε μέσα στα σπίτια μας και στην ουσία θα διαρρεύσουμε τον ιό ενδοοικογενειακά”.

“Να πάρουμε στοχευμένα μέτρα όπως πήραμε κυκλικό ωράριο υποχρεωτική 3η δόση για θωράκιση στον οργανισμό στους άνω των 60” σημείωσε και πρόσθεσε οτι “υπάρχει όμως έλλειψη στόχευσης στους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών”.

“Κάναμε προτάσεις όπως να πάμε πόρτα – πόρτα στους ανεμβολίαστους μέσω οικογενειακών γιατρών, και να δώσουμε οικονομικά και κοινωνικά κίνητρα μήπως και κινητοποιήσουμε τους ανεμβολίαστους” τόνισε ο κ. Τζανάκης.

Καμιά νοσηλεία εμβολιασμένων με την τρίτη δόση

“Από τους νοσηλευόμενους που έχουμε, που είναι εμβολιασμένοι, δεν υπάρχει κανένας νοσηλευόμενος με 3η δόση, η δεύτερη μέση δόση όσων έχουν εμβολιαστεί και νοσηλεύονται είναι κοντά στο Μάρτιο, δηλαδή υπάρχει χρονικό διάστημα 7 με 8 μήνες” ανέφερε ο πνευμονολόγος Στέλιος Λουκίδης και συμπλήρωσε πως “δεν είναι ακάλυπτος εντελώς ο εμβολιασμένος με δεύτερη δόση, διαδράμουν δύσκολη πορεία οι περισσότεροι αλλά βγαίνουν από το νοσοκομείο”.

Πρόσθεσε πως “πάνω από 60 οι περισσότεροι εμβολιασμένοι που νοσηλεύονται και με υποκείμενα. Πεθαίνουν εμβολιασμένοι κυρίως μεγάλης ηλικίας όταν έχει παρέλθει το εξάμηνο με υποκείμενα που σχετίζονται πολύ με την άμυνα τους.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα