“Απολογία” Ρούτε: Επέμεινα πολύ στην ατομική ευθύνη και λίγο στα μέτρα κατά της Covid

“Απολογία” Ρούτε: Επέμεινα πολύ στην ατομική ευθύνη και λίγο στα μέτρα κατά της Covid
Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε AP

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός σε συνέντευξη που παραχώρησε αναγνώρισε πως διέπραξε λάθη "επικοινωνίας" και παραδέχθηκε πως η εκστρατεία αναμνηστικού εμβολιασμού "θα μπορούσε να είχε αρχίσει νωρίτερα".

Ενώ η Ολλανδία ετοιμάζεται να γιορτάσει τα δεύτερα Χριστούγεννα κάτω από αυστηρούς υγειονομικούς περιορισμούς, ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε παραδέχθηκε, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα De Telegraaf, «λάθη» στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης.

Ο φιλελεύθερος Ρούτε, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα, αναγνωρίζει πως διέπραξε λάθη «επικοινωνίας» και παραδέχεται πως η εκστρατεία αναμνηστικού εμβολιασμού «θα μπορούσε να είχε αρχίσει νωρίτερα».

«Δεν κατάφερα να πείσω επαρκώς τους ανθρώπους για τα βασικά μέτρα», υπογράμμισε μιλώντας στην Telegraaf.

«Στην αρχή της πανδημίας επέμεινα υπερβολικά πολύ στην ευθύνη των προσώπων και υπερβολικά λίγο στα υποχρεωτικά μέτρα», δήλωσε επίσης, ανανγωρίζοντας πως έγιναν «λάθη επικοινωνίας».

«Θα μπορούσαμε να αρχίσουμε τον αναμνηστικό εμβολιασμό νωρίτερα», παραδέχθηκε επίσης.

Επιπλέον τα μέτρα κατά της Covid, που επιβλήθηκαν στα μέσα Νοεμβρίου και αυστηροποιήθηκαν μετά, «πιθανόν δεν ήταν αρκετά αυστηρά», σύμφωνα με τον πρωθυπουργό.

Ολλανδία: Σε εθνικό lockdown έως τις 14 Ιανουαρίου

Μια εβδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα, ένα νέο lockdown επιβλήθηκε στον πληθυσμό μπροστά σε ένα νέο κύμα της Covid-19 και στη διάδοση της παραλλαγής Όμικρον.

Όλα τα καταστήματα που δεν πωλούν προϊόντα πρώτης ανάγκης, τα εστιατόρια, τα μπαρ, οι κινηματογράφοι, τα μουσεία και τα θέατρα έκλεισαν τις πόρτες τους μέχρι τις 14 Ιανουαρίου και τα σχολεία τουλάχιστον μέχρι τις 9 Ιανουαρίου.

Στους εξωτερικούς χώρους επιτρέπονται συγκεντρώσεις μόνο δύο ατόμων, εκτός από εξαιρέσεις όπως οι κηδείες. Όμως δεν αποφασίσθηκε κανένας περιορισμός στην κυκλοφορία.

Την ημέρα των Χριστουγέννων, την επομένη της και για την περίοδο του Νέου Έτους, οι πολίτες θα μπορούν να υποδέχονται κατ’ εξαίρεσιν στο σπίτι τέσσερις προσκεκλημένους άνω των 13 ετών. Τις άλλες ημέρες, ο αριθμός αυτός μειώνεται στους δύο.

Στη διάρκεια συζήτησης στο κοινοβούλιο αυτή την εβδομάδα, οι ολλανδοί βουλευτές επέκριναν την έλλειψη μακροπρόθεσμου οράματος εκ μέρους της κυβέρνησης, τη βραδύτητα της εκστρατείας εμβολιασμού και ζήτησαν περισσότερες επενδύσεις στον τομέα της υγείας.

«Είμαστε όλοι μέσα στο ίδιο πλοίο στην Ευρώπη (…) εξαιτίας της εξάπλωσης της Όμικρον», δήλωσε στην Telegraaf ο Ρούτε.

Η Ολλανδία κατέγραψε την περασμένη εβδομάδα πτώση των νοσηλειών κατά 33% την περασμένη εβδομάδα καθώς και μείωση κατά 27% των εισαγωγών στις μονάδες εντατικής και κατά 19% στα θετικά διαγνωστικά τεστ, σύμφωνα με το ολλανδικό ινστιτούτο δημόσιας υγείας RIVM.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα