Υπό κατάρρευση 14 νοσηλευτικά ιδρύματα στην Αττική – SOS από τους γιατρούς Αθήνας και Πειραιά

Υπό κατάρρευση 14 νοσηλευτικά ιδρύματα στην Αττική – SOS από τους γιατρούς Αθήνας και Πειραιά
Διάδρομος νοσοκομείου (φωτογραφία αρχείου) INTIME NEWS

Για "ματωμένο πλεόνασμα του προϋπολογισμού" κάνουν λόγο οι γιατροί Αθήνας και Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), αφού λόγω της υποχρηματοδότησης στην Υγεία, υπάρχουν "ασθενείς στα νοσοκομεία που πεθαίνουν περιμένοντας είτε να εξεταστούν, είτε για μία κλίνη σε ΜΕΘ".

Σοβαρό αντίκτυπο στους ασθενείς, αλλά και στους εργαζόμενους στη δημόσια υγεία, έχουν οι σοβαρές ελλείψεις λόγω υποχρηματοδότησης του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ), σύμφωνα με την Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ).

Μάλιστα, οι γιατροί έχουν συντάξει μία λίστα με τις ελλείψεις που κατέγραψαν σε τουλάχιστον 14 νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της Αττικής και ζητούν από το υπουργείο Υγείας να προσληφθούν άμεσα γιατροί και νοσηλευτές, ώστε να μπορούν να ξεκινήσουν εκ νέου να λειτουργούν εύρυθμα.

«Είναι πάγια η θέση μας τα τελευταία χρόνια να διεκδικούμε αύξηση της χρηματοδότησης για όλα τα νοσοκομεία, διορθώσεις στο μισθολόγιο των γιατρών και επιμένουμε σε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και μονιμοποίηση επικουρικού προσωπικού γιατρών και νοσηλευτών», εξηγεί η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη.

Μάλιστα, οι γιατροί καταγγέλλουν ότι η κατάσταση έχει ξεπεράσει κάθε όριο, καθώς σε κάποιες περιπτώσεις ασθενείς πεθαίνουν, καθώς οι γιατροί είναι τόσο λίγοι, που δεν προλαβαίνουν να τους εξετάσουν.

«Στο νοσοκομείο όπου εργάζομαι ασθενείς που έχουν χάσει τη ζωή τους, θα μπορούσαν να έχουν σωθεί, εάν προλαβαίναν οι γιατροί να τους εξετάσουν. Παράλληλα, υπάρχουν ασθενείς που πεθαίνουν περιμένοντας σε απλό θάλαμο για να νοσηλευτούν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας», αναφέρει από την πλευρά της η Γεωργία Φίλιππα, παθολόγος στο Νοσοκομείο «Γεννηματάς» και μέλος του διοικητικού συμβουλίου (ΔΣ) της ΕΙΝΑΠ.

«Αυτό σημαίνει ότι το πλεόνασμα που κυνηγάει η κυβέρνηση είναι ματωμένο», σχολιάζει η κυρία Φιλίππα.

Η ίδια εξηγεί ότι αυτό συμβαίνει διότι υπάρχουν τμήματα στο νοσοκομείο, τα οποία λειτουργούν με κάτω από το 50% του αριθμού των γιατρών που θεωρείται ασφαλές για να εργαστεί.

Προβλήματα στα νοσοκομεία της Αττικής

Καθημερινά φτάνουν στην ΕΙΝΑΠ δεκάδες καταγγελίες από διάφορα νοσοκομεία της Αττικής και το σωματείο επιχειρεί είτε με διάλογο με το υπουργείο, είτε με κινητοποιήσεις, να δώσει λύση στα προβλήματα.

Στο Νοσοκομείο «Γεννηματάς» είναι συχνές τον τελευταίο καιρό οι κινητοποιήσεις, καθώς οι γιατροί διαμαρτύρονται για την υποστελέχωση των παθολογικών κλινικών.

Η κατάσταση έχει ως αποτέλεσμα «οι ασθενείς παραμένουν έως και 24 ώρες στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) μέχρι να βρεθεί ένα κρεβάτι σε οποιαδήποτε κλινική του νοσοκομείου», εξηγεί η Μαίρη Αγρογιάννη, γενική γραμματέας της ΕΙΝΑΠ και παθολόγος στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας.

Στο Νοσοκομείο «Μεταξά» λόγω της υποστελέχωσης του φαρμακείου και του ακτινολογικού τμήματος (όπου υπάρχουν καινούργια μηχανήματα που μένουν αναξιοποίητα λόγω έλλειψης προσωπικού), υπάρχουν καθυστερήσεις στη διάγνωση των καρκινοπαθών, αλλά και στη χορήγηση της θεραπείας τους, όπως λένε οι γιατροί.

Στο «Τζάνειο» Νοσοκομείο πρόσφατα πραγματοποιήθηκε κινητοποίηση ενάντια στο κλείσιμο της παιδοψυχιατρικής κλινικής «που αφήνει χωρίς περίθαλψη τα παιδιά του Πειραιά και των νησιών του Αιγαίου», όπως εξηγεί η κυρία Αγρογιάννη.

Επίσης, σε όλα τα νοσοκομεία οι αναμονές είναι πολύωρες για τους ασθενείς, και επικίνδυνες για την υγεία τους.

Στην πρόσφατη εφημερία του Γενικού Κρατικού Νίκαιας, οι γιατροί καταγγέλλουν ότι υπήρχαν ακόμη και τραυματίες από τροχαία, οι οποίοι αναγκάζονται να περιμένουν όρθιοι γιατί δεν υπήρχαν φορεία μέχρι να εξετασταστούν.

«Οι τραυματίες αυτοί δεν πρέπει ούτε να κινούνται μέχρι να γίνουν οι απαραίτητες εξετάσεις για να βεβαιωθούμε ότι δεν υπάρχει κάποιος τραυματισμός», εξηγεί η γιατρός.

Στα περισσότερα νοσοκομεία τα ράντζα είναι καθημερινότητα και οι αναμονές για χειρουργεία φτάνουν και τον 1 χρόνο.

Μάλιστα, την Πέμπτη στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία» ξεκινούν οι κινητοποιήσεις ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του ογκολογικού τμήματος, όπως λένε οι γιατροί, το οποίο μετατρέπεται σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου με νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που βρίσκεται ήδη σε δημόσια διαβούλευση.

«Ελάχιστες οι προσλήψεις γιατρών, καμία πρόσληψη νοσηλευτή»

Η κατάσταση στο ΕΣΥ είναι απελπιστική, όπως περιγράφουν οι εργαζόμενοι στη δημόσια υγεία.

«Αυτή τη στιγμή υπάρχουν αρκετοί γιατροί ηλικίας άνω των 67 ετών για να παρέχουν περίθαλψη. Τον Μάιο του 2022 το υπουργείο Υγείας προκήρυξε 700 θέσεις και είπε ότι θα ξεκινήσουν από την περιφέρεια με 450 θέσεις και οι υπόλοιπες θα προκηρυχθούν αργότερα. Ποτέ δεν προκηρύχθηκαν αυτές οι θέσεις. Επιπλέον, η κυβέρνηση δεν έχει προκηρύξει ούτε μία θέση νοσηλευτικού προσωπικού τα τελευταία 3,5 χρόνια. Μία νοσηλεύτρια κάθε βράδυ υποστηρίζει 40 ασθενείς συν τις επικουρικές κλίνες. Αυτό δεν είναι περίθαλψη, είναι πολεμική ιατρική», εξηγεί ο Λιβαδάς Κωνσταντίνος, ουρολόγος στο «Σισμανόγλειο» και μέλος του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ.

Ο ίδιος εκτιμά ότι πρέπει να προσληφθούν μαζικά και άμεσα 5.000 γιατροί στα νοσοκομεία και την πρωτοβάθμια περίθαλψη, ώστε η δεύτερη να είναι λειτουργική και να μην πηγαίνει ο ασθενής απευθείας στο νοσοκομείο, σε περίπτωση που δεν είναι βαριά.

Μπάχαλο με τα ράντζα

Οι γιατροί της Αθήνας και του Πειραιά κατακρίνουν την τακτική του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη, ο οποίος όπως λένε, τον τελευταίο καιρό, αντί να επενδύσει στα νοσοκομεία και να λύσει το πρόβλημα με τα ράντζα, προωθεί ασθενείς στις ιδιωτικές κλινικές.

Επίσης, θεωρούν μεγάλο λάθος να γίνεται αναδιανομή των ασθενών στις κλινικές των νοσοκομείων, καθώς πλέον «βρίσκονται παθολογικά περιστατικά σε χειρουργικές κλινικές, με αποκλειστικό στόχο να εξαφανιστούν τα ράντζα. Κάτι που αποτελεί κίνδυνο για τους χειρουργημένους ασθενείς», σύμφωνα με τον Λαβιδά Κωνσταντίνο, ουρολόγο στο «Σισμανόγλειο» και μέλος του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Νοσοκομείου «Αττικόν», όπου πρόσφατα με εντολή του διοικητή και προκειμένου να εξαφανιστούν τα ράντζα, έβαλε ασθενείς με σοβαρά προβλήματα υγείας, στον ίδιο θάλαμο με τις λεχώνες, δηλαδή στη μαιευτική κλινική.

«Ο 1 στους 6 ασθενείς στο Αττικόν νοσηλεύεται σε διάδρομο, είναι τριτοκοσμική η εικόνα. Και ενώ περάσαμε τον πόλεμο του Covid, και είδαμε τι προβλήματα μπορούν να προκληθούν, οι δαπάνες δεν αυξήθηκαν για την υγεία», λέει από την πλευρά του ο Φώτης Κολοκάθης, καρδιολόγος στο «Αττικόν» και μέλος τους ΔΣ της ΕΙΝΑΠ.

Δεν μπορούμε σε μία κοινωνία που έχει ανάγκη για υπηρεσίες υγείας, να αρνούμαστε στους πολίτες τις υπηρεσίες, διότι η κυβέρνηση αρνείται να αυξήσει τις δαπάνες στην υγεία, καταλήγει ο ίδιος.

Οι γιατροί προκειμένου να μην αντιμετωπίζουν προβλήματα οι ασθενείς ζητούν άμεσα προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση των επικουρικών γιατρών, άμεσα προκηρύξεις θέσεων, άνοιγμα του Νοσοκομείου «Αγία Βαρβάρα» και τη μη μεταφορά του Παιδοψυχιατρικού τμήματος του «Τζανείου» στο «Αγία Βαρβάρα».

Τι ζητούν οι γιατροί για να λειτουργήσουν σωστά τα 14 νοσηλευτικά ιδρύματα στην Αττική

Παίδων «Αγία Σοφία»

Ζητούν προσλήψεις προσωπικού σε νευροχειρουργικό (όπου λόγω υποστελέχωσης συνεφημερεύει με το «Αγλαΐα Κυριακου»), τμήμα Ανοσολογίας, τμήμα Μεσογειακής Αναιμίας, Αναισθησιολογικό, Μικροβιολογικό, Παιδιατρικό, Νευρολογικό, Ακτινολογικό, Τμήμα Πυρηνικής Ιατρικής και Βιοπαθολόγους. Επίσης ζητάνε νοσηλευτικό προσωπικό, βιολόγους και τεχνολόγους.

«Παμμακάριστος»

Ζητούν 3 παθολόγους, ακτινολόγους. Επίσης, στελέχωση του αναισθησιολογικού και χειρουργικού τμήματος

«Σισμανόγλειο»

Άμεση πρόσληψη 2 θωρακοχειρουργών (έχει μείνει μόνο ένας), 6 παθολόγων, 5 χειρουργών και πνευμονολόγων.

«Γεννηματάς»

Ζητούν Παθολόγους με άμεσες προσλήψεις από λίστες άλλων νοσοκομείων

«Μεταξά»

Ζητούν την πρόσληψη 8 ακτινολόγων (ώστε να είναι πάλι 14 όπως παλαιότερα) και φαρμακοποιών.

ΨΝΑ

Ζητούν προσλήψεις προσωπικού και 24ωρη κάλυψη των ειδικοτήτων πρώτης γραμμής.

«Αττικόν»

Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Σοβαρό πρόβλημα με τα ράντζα.

Γενικό Ογκολογικό Νοσοκομείο «Άγιοι Ανάργυροι»

Ζητούν πρόσληψη πνευμονολόγων

«Άγιος Σάββας»

Ζητούν προσλήψεις τεχνολόγων ακτινολόγων

Κέντρο Υγείας Μαρκόπουλου

Ζητούν προσλήψεις 2 γενικών γιατρών, παιδιάτρων και 3 εργαστηριακών.

Κέντρο Υγείας Λαυρίου

Ζητούν προσλήψεις 6 μόνιμων γιατρών.

Κέντρο Υγείας Καπανδριτίου

Ζητούν προσλήψεις 4 γενικών γιατρών, 1 καρδιολόγου, 1 πνευμονολόγου και οφθαλμίατρους.

Κέντρο Υγείας Σπάτων

Ζητούν προσλήψεις 6 μόνιμων γιατρών.

Κέντρο Υγείας Νέας Μάκρης

Ζητούν προσλήψεις 3 μόνιμων γιατρών.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα