Ζωή Ράπτη: Ποιες είναι οι δράσεις του Υπουργείου Υγείας στον τομέα της ψυχικής υγείας

Ζωή Ράπτη: Ποιες είναι οι δράσεις του Υπουργείου Υγείας στον τομέα της ψυχικής υγείας
Η υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη.

Κατά την ομιλία της στη Βουλή η υφυπουργός υγείας σημείωσε την οικονομική ενίσχυση του υπουργείου αλλά και το πλαίσιο των σημαντικών ενεργιών που υλοποιούνται

Τη σημαντική ενίσχυση του Υπουργείου Υγείας με κρατικά κονδύλια το 2020 και τη δέσμευση για περαιτέρω ενίσχυση με ότι χρειαστεί σημείωσε στην ομιλία της από το βήμα της Βουλής, η υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη, κατά τη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό του 2021. Παράλληλα η υφυπουργός παρουσίασε μια σειρά δράσεων που υλοποιούνται στον ευαίσθητο τομέα της ψυχικής υγείας.

Όπως ανέφερε, μετά τους χαμηλούς προϋπολογισμούς για την Υγεία τα προηγούμενα χρόνια, το 2020 αυξήθηκαν κατά 20% οι δαπάνες του Υπουργείου Υγείας, προσελήφθη επικουρικό προσωπικό επτά χιλιάδων υγειονομικών και υπερδιπλασιάστηκαν οι κλίνες ΜΕΘ

Ειδικότερα η κ. Ράπτη σημείωσε ότι σε ό,τι αφορά στο Υπουργείο Υγείας οι δαπάνες το 2020 αυξήθηκαν κατά 788 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2019, ενώ συμπλήρωσε ότι: «για το 2021 δεσμεύθηκε ο Υπουργός Οικονομικών ότι θα διαθέσουμε, στο Υπουργείο Υγείας οτιδήποτε απαιτηθεί για να στηρίξουμε αποτελεσματικότερα ακόμα, τη μάχη για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, με κορυφαία την Εθνική Εκστρατεία Εμβολιασμού κατά του κορονοϊού, που πρόσφατα ψηφίσαμε με συντριπτική πλειοψηφία στη Βουλή».

Σημείωσε ακόμη ότι: «Την χρονιά που διανύουμε, η παγκόσμια πανδημία εμφανίστηκε σε ένα ταραγμένο και υποχρηματοδοτούμενο τοπίο ψυχικής υγείας . Τα δραστικά και- αναγκαίως περιοριστικά- μέτρα που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας, οδήγησαν σε μια νέα πραγματικότητα που επιβάρυνε επιπλέον την Ψυχική Υγεία των πολιτών, όπως καταγράφεται σε όλες τις επιστημονικές μελέτες. Για το λόγο αυτό ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, δημιούργησε ειδικό χαρτοφυλάκιο με σκοπό τον εκσυγχρονισμό των μηχανισμών παροχής των σχετικών υπηρεσιών και προώθησης καινοτόμων πολιτικών που θα συμβάλλουν στην ψυχοκοινωνική κάλυψη του γενικού πληθυσμού και την ενδυνάμωση των ευάλωτων ομάδων» επισήμανε η υφυπουργός.

Σύμφωνα λοιπόν με την κ. Ράπτη, στο Υπουργείο Υγείας προωθούνται τα εξής:

α. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ

Προχωρά άμεσα η υλοποίηση μιας σειράς δράσεων, με άμεση προτεραιότητα τα προγράμματα ψυχοκοινωνικής υποστήριξης για την αντιμετώπιση των ψυχολογικών συνεπειών του Covid 19 στους πολίτες.

Συγκεκριμένα:

•Λειτουργεί σε 24ωρη βάση την τηλεφωνική Γραμμή Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης 10306. Πρόκειται για έναν δωρεάν δίαυλο επικοινωνίας, που ενημερώνει ανώνυμα και εμπιστευτικά τους πολίτες που αναζητούν ψυχολογική και συμβουλευτική υποστήριξη, ενώ στελεχώνεται από καταρτισμένους και έμπειρους επαγγελματίες ψυχικής Υγείας, σε συνεργασία με την Α’ Πανεπιστημιακή Ψυχιατρική Κλινική του Αιγινητείου Νοσοκομείου, την Ομοσπονδία «Αργώ» και το «Χαμόγελο του παιδιού»

•Δημιουργείται περαιτέρω, προγράμματα ψυχολογικής υποστήριξης, με χρήση πλατφόρμας τηλεϊατρικής:

1. για τους ασθενείς που νοσηλεύονται ή βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό

2. για τα μέλη των οικογενειών τους και

3. για το υγειονομικό προσωπικό των Νοσοκομείων μας, το οποίο την περίοδο της πανδημίας, καθημερινά αγωνίζεται για να σώσει τις ζωές των συμπολιτών μας και φτάνει στα όρια της σωματικής και συναισθηματικής εξάντλησης .

β. ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ

• Αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Υπουργείου u0009τρόπους αντιμετώπισης των ψυχολογικών συνεπειών του Covid19, ως πρώτες βοήθειες ψυχικής υγείας.

γ. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΠΛΗΘΥΣΜΟ

• Αναπτύσσεται προγράμματα εξ’ αποστάσεως ψυχοκοινωνικής υποστήριξης για τον γενικό πληθυσμό με στόχο την υποστήριξη των πολιτών που αντιμετωπίζουν συναισθηματικές δυσκολίες με έμφαση:

1. στους ανέργους,

2. στους ασθενείς με χρόνιες παθήσεις και στις οικογένειές τους αλλά και

3. στα παιδιά και τους εφήβους

δ. ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ

• Ενισχύονται με προσλήψεις ψυχιάτρων οι δομές ψυχικής υγείας της χώρας που είχαν αποδεκατισθεί από προσωπικό, για την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών από τη διασπορά του κορωνοϊού, με ταχύτατες διαδικασίες, σύμφωνα με το άρθρο 28 του Ν.4737/2020.

ε. ΕΞΑΡΤΗΣΕΙΣ – ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΕΘΕΑ

• Δημιουργείται Εθνικό Δίκτυο για τις εξαρτήσεις, όσων αντιμετωπίζουν πρόβλημα με:

καταχρήσεις, χρήση αλκοόλ και παθολογική ενασχόληση με τα τυχερά παιχνίδια, το διαδίκτυο και το gaming.

Για τον σκοπό αυτό, πέραν της λειτουργίας των υφισταμένων δομών του ΚΕΘΕΑ, δημιουργούνται νέες δομές και υπηρεσίες, διευρύνοντας την πρόσβαση σε βοήθεια και ενισχύοντας την κοινωνική ένταξη, μετά τη θεραπεία.

Ήδη ξεκίνησαν να λειτουργούν:

5 Πολυδύναμα Κέντρα σε Ρόδο, Πύργο, Ναύπλιο, Καλαμάτα και Χίο,

ενώ από τις αρχές του 2021, προβλέπεται η έναρξη λειτουργίας τεσσάρων ακόμη Πολυδύναμων καθώς και Κινητών Μονάδων για την υποστήριξη εξαρτημένων και από ναρκωτικά που διαμένουν σε περιοχές εκτός αστικού ιστού.

Στ. ΑΥΤΙΣΜΟΣ- ΑΝΟΙΑ

• Αναπτύσσονται νέες υποστηρικτικές δομές βραχείας διαβίωσης για ασθενείς με αυτισμό και άνοια σε όλη την Ελλάδα και δημιουργείται προγράμματα εξ αποστάσεως ψυχοεκπαίδευσης και στήριξης της οικογένειας ή των φροντιστών τους.

ζ. ΜΟΝΑΔΕΣ ΕΓΚΑΙΡΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΨΥΧΩΣΗ

•Συστήνονται Μονάδες Έγκαιρης Παρέμβασης στη ψύχωση. Στόχος των Μονάδων αυτών είναι η έγκαιρη ανίχνευση των συμπτωμάτων ψυχικής διαταραχής στο πρώιμο στάδιο εμφάνισής τους, σε εφήβους και νέους,(ηλικίες 16-25), ώστε να προλαμβάνονται οι μακροχρόνιες επιπτώσεις και να διασφαλίζεται ότι τα παιδιά μας θα τύχουν αποτελεσματικής θεραπείας και θα έχουν μια πραγματική ευκαιρία, σε μια υγιή, ψυχικά, ζωή.

η. ΚΕΝΤΡΑ ΗΜΕΡΑΣ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ

• Δημιουργούνται Κέντρα Ημέρας και Συμβουλευτικής με στόχο την παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας στο Φοιτητικό Πληθυσμό των Πανεπιστημίων, ώστε να ενισχυθεί η ανθεκτικότητά τους στην αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων σε συνδυασμό με τις φοιτητικές τους υποχρεώσεις.

θ. ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

• Στο πλαίσιο της ψηφιακής μεταρρύθμισης υλοποιείται Ψηφιακός Χάρτης Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας για την βελτίωση της προσβασιμότητας των συμπολιτών μας στις υπηρεσίες αυτές.

Με τη χαρτογράφηση όλων των δομών ψυχικής υγείας και θα γνωστοποιείται στον πολίτη ο πλησιέστερος διαθέσιμος φορέας στον οποίο μπορεί να απευθυνθεί για το πρόβλημά του.

ι. ΕΝΤΑΞΗ ΤΩΝ ΑΜΚΕ ΣΤΟΝ Β.Ι.

• Εντάσσονται οι ΑΜΚΕ, τις βασικές δομές παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας της χώρας, τις οποίες το Υπουργείο Υγείας χρηματοδοτεί, στο ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης των δομών υγείας BI HEALTH του Υπουργείου Υγείας.

κ.ΕΞΑΡΤΗΣΕΙΣ –ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΟΚΑΝΑ

• Στον ΟΚΑΝΑ υλοποιούνται 16 Προγράμματα, χρηματοδοτούμενα από το ΕΣΠΑ, τα οποία παρέμεναν σε αδράνεια, και δημιουργούνται 18 Δομές :

– Πέντε Πολυδύναμων Κέντρων για την αντιμετώπιση εξαρτήσεων από ουσίες και εθισμούς (αλκοόλ, τζόγος, διαδίκτυο).

– Μίας Μονάδας για αλκοόλ και νόμιμες εξαρτήσεις.

– Πέντε Κινητών Μονάδων και

– Έξι Κέντρων Ημέρας αστέγων και μη σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Πάτρα.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΜΕ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ

• Εκπονείται νέα επταετής Προγραμματική Σύμβαση για την Λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης των Εξαρτήσεων που λειτουργούν στους Δήμους, με τη συμμετοχή και συνεργασία του Υπουργείου Εσωτερικών, της ΕΕΤΑΑ, της ΚΕΔΕ και του ΟΚΑΝΑ με σκοπό:

– την υλοποίηση συντονισμένων δράσεων και

– την ένταξή τους σε ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα, για την διαφάνεια της λειτουργίας τους.

λ. ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ

• Εκπονείται το Εθνικό Σχέδιο Δράσης κατά των Ναρκωτικών με στόχο την παρουσίασή του από τον Εθνικό Συντονιστή, εντός του πρώτου τριμήνου 2021.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα