Το χειρότερο λάθος είναι να μην αναγνωρίζεις το λάθος

Το χειρότερο λάθος είναι να μην αναγνωρίζεις το λάθος
Η καταστροφή στο Μάτι Eurokinissi

Με 83 νεκρούς και απροσδιόριστο αριθμό αγνοούμενων, είναι εξοργιστικό να λες ότι θα έκανες ακριβώς το ίδιο σε περίπτωση νέας φωτιάς και ότι δε χρειάζεται να αλλάξει τίποτε στο σχεδιασμό.

Όταν μία πυρκαγιά έχει αφήσει πίσω της 83 νεκρούς και απροσδιόριστο ακόμη αριθμό αγνοούμενων, απλώς δεν μπορείς να λες ότι θα έκανες ακριβώς το ίδιο σε περίπτωση νέας φωτιάς και ότι δε χρειάζεται να αλλάξει τίποτε στο σχεδιασμό.

Το χειρότερο λάθος είναι να μην αναγνωρίζεις το λάθος ή τα προβλήματα. Και επικίνδυνο, διότι οι πολίτες νιώθουν ανασφάλεια πως σε μία νέα κρίσιμη κατάσταση αυτοί που διαχειρίζονται τις τύχες τους θα έχουν την αλαζονεία της βεβαιότητας πως τα κάνουν όλα τέλεια.

Δεν μπορεί όμως να είναι όλα τέλεια όταν είχαμε τόσους νεκρούς. Και δεν αποτελεί δικαιολογία ούτε ο ιδιαίτερα ισχυρός άνεμος που πράγματι προκάλεσε μια ασύλληπτα γρήγορη μετάδοση της φωτιάς, ούτε το ότι όπως όλα δείχνουν για άλλη μια φορά ήταν εμπρησμός.

Όπως δεν περιμένουμε από το γιατρό μόνο να μας σώσει από μια αρρώστια με φυσικά αίτια, αλλά να μας σώσει και όταν μας μαχαιρώσει ένας κακοποιός, έτσι περιμένουμε και από την κυβέρνηση και τους έχοντες το συντονισμό πολιτικής προστασίας να μας σώσουν είτε η πυρκαγιά είναι τυχαίο γεγονός είτε αποτέλεσμα εμπρησμού.

Και όταν κάτι δεν πάει καλά περιμένουμε αν μη τι άλλο να πουν ότι κατέβαλλαν κάθε προσπάθεια και πως από τα πικρά διδάγματα της τραγωδίας θα κοιτάξουν να διαμορφώσουν ένα καλύτερο σχέδιο, να βελτιώσουν το συντονισμό, να διασφαλίσουν την πρόληψη. Οι πολίτες δε χρειάζονται απλώς έναν ένοχο προς εκτόνωση της οργής.

Χρειάζονται να ξέρουν ότι κανείς δεν επιχειρεί να αποκρύψει το μέγεθος της καταστροφής με επικοινωνιακά κόλπα την ώρα της κρίσης, καθώς και ότι από την τραγωδία τουλάχιστον το κράτος κάτι θα μάθει.

ΥΓ: Γενική επικοινωνιακή συμβουλή: Όταν η γυναίκα σου είναι έξαλλη γιατί έχεις κάνει κάτι λάθος με σοβαρά αποτελέσματα, μην της λες δεν έχω κάνει κανένα λάθος και θα ξανά έκανα το ίδιο γιατί κινδυνεύεις να σε αφήσει και να πάει με τον πρώτο τυχόντα ή να σε δηλητηριάσει ή να σε σκοτώσει στον ύπνο σου. Πάντως δε θα την πείσεις ότι τα έκανες όλα σωστά. Επίσης μην της θυμίσεις τον πρώην της, που δεν της φερόταν καλά, γιατί θα γυρίσει σε εκείνον μόνο και μόνο για να εκδικηθεί.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα