Η παχυσαρκία συνδέθηκε με 12 διαφορετικές μορφές καρκίνου

Η παχυσαρκία συνδέθηκε με 12 διαφορετικές μορφές καρκίνου
In this Monday, July 13, 2015 photo, an obese woman, left, walks in New York. One-third of American adults and one in six children are now obese, although an annual report released Thursday by two nonprofit groups found that rates could be stabilizing. The report noted that 25 states had obesity rates above 30 percent. In 2000, no state had a rate above 25 percent. (AP Photo/Mark Lennihan) AP

To World Cancer Research Fund εκτίμησε ότι αν δεν αλλάξει κάτι στη διατροφή του πλανήτη, σύντομα η παχυσαρκία θα "ρίξει" το κάπνισμα από το Νο1 των κυρίων αιτιών εμφάνισης καρκίνου.

Τη δεδομένη χρονική στιγμή ένας στους 6 θανάτους παγκοσμίως, οφείλονται στον καρκίνο. H παχυσαρκία αναμένεται να “ρίξει” το κάπνισμα, από το Νο1 της λίστας με τις κύριες αιτίες εμφάνισης καρκίνου. Αυτό επισήμανε το World Cancer Research Fund, μη κερδοσκοπική ένωση που ασχολείται με τρόπους πρόληψης καρκίνου, σε σχέση με τη διατροφή, το βάρος και τη φυσική άσκηση.

Σύμφωνα με στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κογκρέσου για την Παχυσαρκία, που έγινε στη Βιέννη, η παχυσαρκία συνδέεται με 12 διαφορετικούς τύπους καρκίνου. Για την ιστορία, πριν δέκα χρόνια είχε πιστοποιηθεί σχέση με επτά μορφές. Πρόκειται για τους καρκίνους του ήπατος, των ωοθηκών, του προστάτη (προχωρημένο), του στομάχου, του στόματος και του λαιμού, του εντέρου, του μαστού (μετα-εμμηνόπαυση), της χοληδόχου κύστης, των νεφρών, του οισοφάγου, του παγκρέατος και της μήτρας.

Οι ειδικοί συμβουλεύουν ότι θα ήταν χρήσιμο να αφήσετε εκτός διατροφής το μπέικον και να αντικαταστήσετε τα ποτά που περιέχουν ζάχαρη με νερό, ως μέρος ενός σχεδίου με δέκα σημεία για την αποφυγή της νόσου. Οι καθ’ ύλην αρμόδιοι θύμισαν πως το 40% των καρκίνων είναι αποτρέψιμοι, τονίζοντας ότι αν συνεχιστεί η υπάρχουσα κατάσταση σε δυο δεκαετίες η παχυσαρκία θα ‘χει γίνει η κύρια αιτία εμφάνισης καρκίνου, σε χώρες όπως είναι η Μεγάλη Βρετανία. Σε έθνη δηλαδή, όπου κυριαρχεί το πρόχειρο φαγητό και ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής (οι οθόνες που ‘χουμε όλη μέρα μπροστά μας, για παράδειγμα εντείνουν το θέμα της καθιστικής ζωής).

Τα επεξεργασμένα κρέατα και το υπερβολικό κόκκινο κρέας συνδέονται με τον καρκίνο στο έντερο και άλλες μορφές. Το αλκοόλ συνδέεται με καρκίνο του εντέρου, του μαστού, του ήπατος, του στόματος, του λαιμού, του οισοφάγου και του στομάχου.

Οι καθ’ ύλην αρμόδιοι εξήγησαν πως δεν έχει διαπιστωθεί πόσα χρόνια, χωρίς καρκίνο σου εξασφαλίζει η υγιεινή ζωή (η σωστή διατροφή και η άσκηση), πριν καταλήξουν στο “ξέρουμε ωστόσο, πως περίπου το 40% των μορφών καρκίνου μπορούν να αποφευχθούν και ότι η υγιεινή διατροφή και το να είμαστε πιο ενεργοί κάθε μέρα, διατηρώντας ένα βάρος είναι οι πιο σημαντικοί τρόποι για να μειώσεις τις πιθανότητες εμφάνισης. Εξυπακούεται μαζί με το να μην καπνίζεις”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα