Ορκωμοσία Ερντογάν: Ιππικό, οθωμανική μπάντα, πυροβολισμοί και μία λίρα δώρο σε κάθε προσκεκλημένο

Ορκωμοσία Ερντογάν: Ιππικό, οθωμανική μπάντα, πυροβολισμοί και μία λίρα δώρο σε κάθε προσκεκλημένο
Ο Ταγίπ Ερντογάν επιθεωρεί τιμητικό άγημα στο τουρκικό κοινοβούλιο στις 7 Ιουλίου 2018 AP

Κάτι μεταξύ παραδοσιακού γάμου, θρησκευτικής και εθνικής εορτής θύμισε το τελετουργικό της ορκωμοσίας Ερντογάν στην Άγκυρα. Υποσχέθηκε μία ισχυρότερη Τουρκία υπό το νέο προεδρικό σύστημα.

Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ορκίστηκε στην Άγκυρα για μία νέα θητεία, μετά την ψηφοφορία της 24ης Ιουνίου, η οποία σημάδεψε τη μετάβαση της Τουρκίας σε ένα εκτελεστικό προεδρικό σύστημα κυβέρνησης, εξαλείφοντας τη θέση του πρωθυπουργού, μεταξύ άλλων αλλαγών.

Kατά την άφιξή του στο τουρκικό κοινοβούλιο, τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον οποίο συνόδευε η σύζυγός του Εμινέ, υποδέχθηκαν με χειροκροτήματα οι βουλευτές της συμμαχίας του όπου επικρατεί το κόμμα του, το AKP.

“Ως πρόεδρος της χώρας, ορκίζομαι στην τιμή και την ακεραιότητά μου, ενώπιον του μεγάλου τουρκικού έθνους και της ιστορίας, να εργαστώ με όλες μου τις δυνάμεις για να προστατεύσω και να εξυμνήσω τη δόξα και την τιμή της Δημοκρατίας της Τουρκίας και να εκπληρώσω τα καθήκοντα που αναλαμβάνω με αμεροληψία” είπε ο πρόεδρος της Τουρκίας κατά τη διάρκεια της τελετής ορκωμοσίας στην τουρκική Εθνοσυνέλευση στην Άγκυρα, η οποία μεταδόθηκε σε απευθείας σύνδεση από τα τηλεοπτικά δίκτυα της χώρας.

“Η Τουρκία ξεκίνησε την πορεία της προς μια ισχυρότερη κυβέρνηση και χώρα”, υπογράμμισε, υποσχόμενος την επίτευξη προόδου σε κάθε τομέα, από τα ανθρώπινα δικαιώματα έως τις επενδύσεις.

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε επίσης ότι η πρώτη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου, που αναμένεται να ανακοινώσει προσεχώς, θα διεξαχθεί την Παρασκευή.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ένας από τους εμβληματικούς Τούρκους αθρογράφους, ο Μουράτ Γετκίν, γράφει σήμερα στην Hurriyet Daily News, ότι αυτή θα είναι η “2η τουρκική Δημοκρατία”και υπογραμμίζοντας: “Μία νέα σελίδα ανοίγει στην ιστορία της Τουρκίας. Η δεύτερη φάση της δημοκρατίας, όπου όλη η εκτελεστική ισχύς συγκεντρώνεται στα χέρια ενός προσώπου – του Προέδρου. Πρακτικά, συμπίπτει με τις τάσεις για ‘ισχυρούς άνδρες’ στην διεθνή πολιτική σκηνή. Θα είναι καλό ή κακό αυτό για την Τουρκία; Μόνο ο χρόνος θα το δείξει…”

Ο Ταγίπ Ερντογάν στο τουρκικό κοινοβούλιο στις 7 Ιουλίου 2018 AP

Το πρόγραμμα της ορκωμοσίας

Ο Ερντογάν κέρδισε την απόλυτη πλειοψηφία στις προεδρικές εκλογές με 52,5 % , σύμφωνα με το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο της Τουρκίας (YSK).

Το Σάββατο, οι νεοεκλεγμένοι Τούρκοι νομοθέτες πήραν όρκο στο κοινοβούλιο.

Εξακόσιοι βουλευτές από επτά πολιτικά κόμματα τήρησαν ενός λεπτού σιγή στην μνήμη του ιδρυτή της Τουρκικής Δημοκρατίας Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ.

Στην τελετή προσήλθαν 22 αρχηγοί κρατών και 28 πρωθυπουργοί και ομιλητές από διάφορες χώρες, καθώς και εκπρόσωποι από την Τουρκία, ενώ την παρακολούθησαν συνολικά 10,000 άτομα, μεταξύ των οποίων κυβερνητικοί αξιωματούχοι και ξένοι προσκεκλημένοι. Στην τελετή προσεκλήθησαν Τούρκοι πολίτες από όλα τα κοινωνικά στρώματα, συμπεριλαμβανομένων δασκάλων, πυροσβεστών, κοινοταρχών, εμπόρων, ανθρακωρύχων και οδοντιάτρων. Το παρών έδωσαν και ηγέτες θρησκευτικών κοινοτήτων.

Ο Ταγίπ Ερντογάν στο τουρκικό κοινοβούλιο στις 7 Ιουλίου 2018 AP

Η παρέλαση του “σουλτάνου”

Μετά την επίσκεψή του στο μαυσωλείο του Ατατούρκ, ο Ερντογάν εισήλθε στο προεδρικό συγκρότημα συνοδεία ιππικού και ένα Οθωμανικό στρατιωτικό συγκρότημα, το “Μεχτέρ”, που θα τον καλωσορίσει.

Στρατιώτες απένειμαν τιμές με τις βολές 101 πυροβόλων όπλων κατά την είσοδο του Ερντογάν στο προεδρικό συγκρότημα.

Οι φιλοξενούμενοι έλαβαν ως δώρο από ένα κέρμα(!) τουρκικής λίρας. Τα νομίσματα αυτά κόπηκαν ειδικά για την περίσταση. Ορισμένα από αυτά τα κέρματα θα διατεθούν επίσης στην αγορά. Ακόμη, θα εκτυπωθεί ειδική σφραγίδα για την ημέρα της τελετής.

Σε ομιλία του στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στο κοινοβούλιο, ο Ερντογάν δήλωσε ότι θα αποκαλύψει το υπουργικό συμβούλιό του στις 09.00 το βράδυ. Νωρίτερα, δήλωσε, ότι το υπουργικό του συμβούλιο θα περιλαμβάνει υπουργούς που δεν έχουν προσυπογράψει σε κανένα πολιτικό κόμμα.

Οι πρόεδροι του Πακιστάν, της Σομαλίας, της Βοσνίας, της Γεωργίας, της Βενεζουέλας, της Ζάμπια, της Μολδαβίας και ο Εμίρης του Κατάρ είναι μεταξύ των αρχηγών κρατών που παρακολούθησαν την ορκωμοσία του Ερντογάν.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα