Κατά 80% έτοιμη η πρόταση για την Ελλάδα

Κατά 80% έτοιμη η πρόταση για την Ελλάδα
Συνεδρίαση του Eurogroup Eurokinissi

Το υπόλοιπο 20% θα συζητηθεί στο Eurogroup της Πέμπτης στο Λουξεμβούργο. «Η συζήτηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης θα είναι ουσιαστική, όχι απλά “τελετουργική”, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο της Ευρωζώνης.

Κατά 80% έτοιμη είναι η πρόταση για την Ελλάδα. Το υπόλοιπο 20% θα συζητηθεί στο Eurogroup της Πέμπτης στο Λουξεμβούργο. «Η συζήτηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης θα είναι ουσιαστική, όχι απλά “τελετουργική”», είπε ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης. «Υπάρχουν μεν διαφορετικές απόψεις, αλλά συγκλίνουν πάρα πολύ γρήγορα», έσπευσε να διευκρινίσει, τονίζοντας πάντως ότι η όποια λύση «θα είναι αξιόπιστη για τις αγορές».

Λακωνικός ήταν ο αξιωματούχος σε σχέση με τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Όπως είπε, είναι το πιο δύσκολο ζήτημα. Ερωτηθείς για τα χρόνια επέκτασης των ωριμάνσεων αποπληρωμής, ο ίδιος αστειεύτηκε αναφέροντας τα 7,5 χρόνια. «Στην ίδια περιοχή θα κινηθούμε», είπε.

Σε σχέση με το ρόλο και τις επιλογές του ΔΝΤ, ο αξιωματούχος έκλεισε ουσιαστικά το κεφάλαιο της ενεργοποίησης του προγράμματος του Ταμείου. Ο ίδιος τόνισε ότι δεν υπάρχει «έκπληξη» από το γεγονός αυτό, αφού το ΔΝΤ θα συμμετέχει στην μεταμνημονιακή επιτήρηση της Ελλάδας στη βάση του άρθρου 4.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, υπάρχουν δύο επιλογές για το πώς μπορεί να γίνει η αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ, κάτι που φαίνεται να έχει επίσης «κλείσει». Είτε με δόση προς την Ελλάδα που στη συνέχεια θα χρησιμοποιήσει η ίδια με δική της απόφαση προς αυτό το σκοπό, είτε με ξεχωριστό ποσό σε ειδική απόφαση του ΔΝΤ. Προωθείται πάντως το πρώτο ενδεχόμενο.

Ο αξιωματούχος προέβλεψε ότι στις 7 ώρα Ελλάδας, το Eurogroup της Πέμπτης για την Ελλάδα θα έχει αποφασίσει. Μένει να δούμε αν η αισιοδοξία του θα αποδειχθεί ρεαλιστική.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα