Ρύπανση στο Σαρωνικό: Στον καθαρισμό του βυθού στρέφεται η επιχείρηση

Ρύπανση στο Σαρωνικό: Στον καθαρισμό του βυθού στρέφεται η επιχείρηση
Snapshot from beach of Alimos on Oct. 3, 2017 / - 4 , 2017 Alexandros Michailidis / SOOC

Βελτιωμένη εικόνα παρουσιάζει πλέον όλο το παραλιακό μέτωπο της Αττικής, με τη ρύπανση να έχει περιοριστεί, ενώ δύτες στρέφονται στον καθαρισμό του βυθού

Στην τελική της φάση οδεύει η επιχείρηση απορρύπανσης των ακτών της Αττικής που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και σχεδόν ένα μήνα σε όλο το παραλιακό μέτωπο,  με πηγές του Υπουργείου Ναυτιλίας να τονίζουν στο News 24/7, πως το εντονότερο πρόβλημα εντοπίζεται στη Σαλαμίνα, τη Βουλιαγμένη και το Ελληνικό ωστόσο εκφράζεται η αισιοδοξία πως τις επόμενες μέρες η κατάσταση θα βελτιωθεί και σε αυτά τα σημεία.

Με την ολοκλήρωση καθαρισμού τόσο των ακτών όσο και της επιφανειακής ρύπανσης, η επιχείρηση θα στραφεί στο βυθό, με δύτες που θα επιχειρήσουν να ξεκολλήσουν τα πετρελαιοειδή απόβλητα που έχουν επικαθίσει στον πυθμένα. “Πρόκειται για το πιο δύσκολο κομμάτι της επιχείρησης” επεσήμαναν οι ίδιες πηγές του υπουργείου.

Εργασίες απορρύπανσης σε παραλία της Γλυφάδας που μολύνθηκε από την πετρελαιοκηλίδα από την βύθιση του δεξαμενόπλοιου "Αγία Ζώνη 2" στην Σαλαμίνα, το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2017. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) Eurokinissi

 

Η εικόνα που προκύπτει για την επιχείρηση απορρύπανσης του Σαρωνικού έχει ως εξής:

Στη Σαλαμίνα, η κατάσταση παρουσιάζει πολύ μεγάλη βελτίωση. Επιχείρησαν ιδιωτικά συνεργεία, 119 ατόμων συνολικά, με πιεστικά μηχανήματα και λοιπά μηχανικά μέσα προς καθαρισμό των βράχων και των ακτών, στην ευρύτερη περιοχή του όρμου Σεληνίων – Λιμνιώνα – Κυνόσουρας – Αγίου Νικολάου, ενώ στην περιοχή «Θεατράκι» επιχείρησαν και δύτες προς καθαρισμό του βυθού.

Στη θαλάσσια περιοχή της Πειραϊκής, έχουν ολοκληρωθεί όλες οι απαιτούμενες εργασίες καθαρισμού των ακτών.

Στην περιοχή Παλαιού Φαλήρου, έχουν ομοίως ολοκληρωθεί οι εργασίες καθαρισμού της ακτογραμμής της περιοχής.

Στη θαλάσσια περιοχή του Αλίμου, στο Α’ και Β’ Αλίπεδο, έχουν ουσιαστικά ολοκληρωθεί οι εργασίες καθαρισμού των ακτών. Μπροστά από τις παραλίες των Δήμων Αλίμου και Ελληνικού και ειδικότερα της Παλιάς Φαντασίας, του ΝΑΟΑΚ, του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου Αιγυπτιωτών, του ΕΛΚΕΘΕ, του Αγίου Κοσμά και του Αγίου Αλεξάνδρου εκτελέστηκαν εργασίες καθαρισμού των ακτών με μηχανικά μέσα από 48 άτομα συνολικά, προσωπικό ιδιωτικού συνεργείου. Η κατάσταση και σε αυτή την περιοχή παρουσιάζει καθημερινά σταθερή βελτίωση και αναμένεται ολοκλήρωση των εργασιών καθαρισμού σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Στην περιοχή των μαρίνων της Γλυφάδας και ειδικότερα στις ακτές, συνεχίστηκαν οι εργασίες καθαρισμού με μηχανικά μέσα από συνολικά 57 άτομα της αναδόχου εταιρείας. Στην περιοχή, σε μέρος της οποίας έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες καθαρισμού, η κατάσταση παρουσιάζει σαφή βελτίωση. Αναμένεται, εντός των προσεχών ημερών, ολοκλήρωση όλων των ως άνω εργασιών καθαρισμού.

Στην εγκατάσταση “ Αστέρας Γλυφάδας”, όπου η κατάσταση παρουσιάζει επίσης σαφή βελτίωση, συνεργείο 18 ατόμων της αναδόχου εταιρείας επιχείρησε εργασίες καθαρισμού των ακτών με μηχανικά μέσα.

Επιπλέον, γνωρίζεται ότι επιχείρησαν ένα σκάφος απορρύπανσης και ένα περιπολικό σκάφος του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, δύο  ιδιωτικά σκάφη απορρύπανσης, καθώς και λοιπά σκάφη της αναδόχου εταιρείας.

Μιλώντας στο News 24/7, o Δήμαρχος Γλυφάδας, Γιώργος Παπανικολάου, επεσήμανε πως η κατάσταση είναι σαφώς βελτιωμένη και σημείωσε πως από την πλευρά του ο δήμος Γλυφάδας προχωρά σε περαιτέρω ενέργειες για να έχει πλήρη εικόνα της κατάστασης.

“Η μεγάλη ρύπανση έχει εκτονωθεί. Εμείς από την πλευρά μας έχουμε βάλει και δικούς μας δύτες με σκοπό να γίνει καταγραφή της εικόνας του βυθού και να προχωρήσει ο καθαρισμός και εκεί. Παράλληλα κάνουμε και τις δικές μας ξεχωριστές μετρήσεις για να διαπιστώσουμε την ποιότητα των υδάτων καθώς θα συγκρίνουμε σε ειδικό χημείο τα δείγματα με τις τιμές που πρέπει να έχουν για τη γαλάζια σημαία. Επίσης, έχουμε προχωρήσει σε υποβολή μήνυσης για την απόδοση ευθυνών ενώ μαζί με τους επαγγελματίες που έχουν υποστεί μεγάλη οικονομική ζημιά έχουμε καταθέσει αγωγή για αποζημιώσεις. Το θετικό είναι ότι τα όποια προβλήματα συντονισμού έχουν ξεπεραστεί και η επικοινωνία με τις αρμόδιες υπηρεσίες είναι συνεχής.” τόνισε ο κ.Παπανικολάου ενώ δεν έκρυψε τη πικρία του. “Κοιτάμε πλέον την επόμενη μέρα. Υπάρχει μια πικρία καθώς καταβάλαμε τεράστια προσπάθεια για να πάρει η παραλία μας γαλάζια σημαία και αυτό ανατράπηκε σε μια στιγμή από τη ρύπανση. Θα παρέμβουμε όπου χρειαστεί για να αποκατασταθεί η ζημιά” κατέληξε.

Ρύπανση από πετρελαιοειδή και πίσσα σε έκταση περίπου 1,5χλμ παρουσιάστηκε στην ακτή μεταξύ Κυνοσούρας και σεληνίων, μετά την βύθιση του δεξαμενόπλοιου "ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ" ανοιχτά του Σαρωνικού στην Αταλάντη, την Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2017. Η φωτογραφία από την παραλία της Κυνοσούρας. (EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ) Eurokinissi

Συλλέγουν προανακριτικό υλικό

Παράλληλα με τους δύτες που επιχειρούν τον καθαρισμό του βυθό κάποιοι άλλοι δύτες και συγκεκριμένα οι βατραχάνθρωποι της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών του Λιμενικού Σώματος έχουν μέχρι στιγμής πραγματοποιήσει 64 καταδύσεις στην περιοχή του ναυαγίου και της ευρύτερης περιοχής του Σαρωνικού Κόλπου, ενώ η Ομάδα Ειδικών Καταδύσεων της εν λόγω Μονάδας, η οποία έχει δυνατότητα κατάδυσης έως τα 120 μέτρα με συσκευές μιγμάτων κλειστού κυκλώματος, εισήλθε χθες στο χώρο του ναυαγίου με σκοπό τη συλλογή προανακριτικού υλικού που παραδόθηκε στη δικαιοσύνη.

Βούληση του Υπουργείου η ναυαγιέραιση του πλοίου

Εργασίες απορρύπανσης στην θαλάσσια περιοχή της Σαλαμίνας όπου έγινε το ναυάγιο του πλοίου "Αγία Ζώνη ΙΙ", το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2017. (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) Eurokinissi

 

Σύμφωνα με ενημέρωση της αναδόχου εταιρείας, στην περιοχή του ναυαγίου, έχουν πλέον ολοκληρωθεί οι εργασίες καθαρισμού των δεξαμενών φορτίου του «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ» και μόλις δοθεί το πράσινο φως θα ξεκινήσει η διαδικασία της ναυαγιέραισης. Τουλάχιστον αυτή είναι η πολιτική βούληση της ηγεσίας του Υπουργείου Ναυτιλίας που σύμφωνα με πληροφορίες επεξεργάζεται νομική φόρμουλα προκειμένου η διαδικασία να επισπευσθεί.

Τεράστια η ζημιά για τον κλάδο των ιχθυοπωλών- Ζητούν αποζημιώσεις

Συνάντηση με το προεδρείο του Σωματείου Ιχθυοπωλών Αττικής «Ο Σκορπιός» είχε την Παρασκευή ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων Χρήστου Λαμπρίδη και υπηρεσιακών παραγόντων. Το σωματείο εκπροσώπησαν ο πρόεδρος Θεόδωρος Κακούρης, ο υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων Μανώλης Δερμάνης και το μέλος του ΔΣ Κώστας Κακούρης.

Οι εκπρόσωποι του Σωματείου περιέγραψαν τη ζημιά που υπέστη ο κλάδος των ιχθυοπωλών με 40-80% μείωση του τζίρου, μείωση την οποία απέδωσαν σε λανθασμένη ενημέρωση των καταναλωτών, κατά την περίοδο της ρύπανσης του Σαρωνικού από την πετρελαιοκηλίδα, παρά τους καθημερινούς ελέγχους που γίνονταν και γίνονται ακόμα στις ιχθυόσκαλες. Όπως είπαν οι έλεγχοι αφορούν τόσο την καταλληλότητα των ψαριών όσο και τον τόπο αλίευσής τους. Άλλωστε, σημείωσαν, η νομοθεσία προβλέπει ότι σε κάθε ιχθυοκιβώτιο αναγράφεται ο τόπος αλιείας, το όνομα του αλιευτικού σκάφους, το είδος του αλιεύματος και η ημερομηνία αλίευσης.

Οι εκπρόσωποι του Σωματείου ζήτησαν άμεση αποζημίωση των ιχθυοπωλών, ενώ σημείωσαν ότι αντίστοιχες ζημιές υπέστη και ο κλάδος των ιχθυοπαραγωγών και των εμπόρων. Επίσης ζήτησαν οδηγίες για την κατάθεση των αιτήσεων αποζημίωσης.

Ο κ. Κουρουμπλής απάντησε ότι ανοίγει στον Πειραιά, ειδικό Γραφείο Διεκδίκησης Αποζημιώσεων από το Διεθνές Ταμείο IOPC Funds στο οποίο πρέπει να αποταθούν για να αποδείξουν τη ζημιά που υπέστησαν. Ο Υπουργός εξέφρασε την πλήρη υποστήριξη του Υπουργείου σε όλους τους ζημιωθέντες από τη ρύπανση και έδωσε οδηγίες για τη διευκόλυνση των διαδικασιών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα