Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ κατά Καμμένου

Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ κατά Καμμένου
Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος Eurokinissi

Όι βουλευτές, που ανήκουν στους 53, καταγγέλουν ότι σε κείμενο διαβούλευσης του υπουργείου Άμυνας χρησιμοποιείται ο όρος "λαθρομετανάστης", ο οποιος επισημαίνουν ότι έχει ακροδεξιές αναφορές και ζητούν την απάλειψη του

Ερώτηση στον υπουργό Άμυνας και κυβερνητικό εταίρο Πάνο Καμμένο κατέθεσαν 12 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, προερχόμενοι κατά βάση από την τάση των 53, καταγγέλλοντας ότι σε κείμενο διαβούλευσης του υπουργείου Άμυνας χρησιμοποιείται ο όρος “λαθρομετανάστης” και ζητώντας την απάλειψη των σχετικών αναφορών.

Οι ερωτώντες βουλευτές είναι συγκεκριμένα οι: Γιώργος Κυρίτσης, Χρήστος Καραγιαννίδης, Θοδωρής Δρίτσας, Μαρία Θελερίτη, Κατερίνα Ιγγλέζη, Αννέτα Καββαδία, Τάσος Κουράκης, Μάκης Μπαλαούρας, Κώστας Παυλίδης, Ελένη Σταματάκη, Τασία Χριστοδουλοπούλου και Γιώργος Ψυχογιός.

Ειδικότερα οι ερωτώντες βουλευτές αναφέρουν ότι: “Ο όρος «λαθρομετανάστευση» χρησιμοποιείται συστηματικά στο κείμενο της Διαβούλευσης του ΥΠΕΘΑ (της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικού Σχεδιασμού και Υποστήριξης και της Διεύθυνσης Διαχείρισης Ευρωπαϊκών και Αναπτυξιακών Προγραμμάτων) σχετικά με την προμήθεια είκοσι πέντε (25) Drones και τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού για δημιουργία σταθμών βάσης της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού και Διαχείρισης Προγραμμάτων Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης και Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας και άλλων πόρων (Ε.Υ.ΣΥ.Δ. Τ.Α.Μ.Ε.Τ.Ε.Α.Π.) του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, στην οποία το ΥΠΕΘΑ θα είναι δικαιούχος.”

 

Τονίζουν ότι: “Η χρήση του όρου αυτού είναι αδόκιμη, τόσο πολιτικά όσο και νομικά. Ανήκει στη σημειολογία και φρασεολογία ακροδεξιών πολιτικών χώρων με ξενοφοβικές συμπεριφορές και μίσος προς τη διαφορετικότητα. Προσβάλλει το τεκμήριο αθωότητας και την αξιοπρέπεια των ανθρώπων στους οποίους αναφέρεται. Ως εκ τούτου δεν πρέπει να έχει καμία θέση στον δημόσιο λόγο και ιδίως στη φρασεολογία του Δημοσίου. Όσον αφορά στη νομική πλευρά του ζητήματος, οι όροι «λαθρομετανάστευση» και «λαθρομετανάστης» δεν είναι σαφείς νομικά, που σημαίνει ότι δεν απαντώνται σε κανένα επίσημο έγγραφο της ελληνικής έννομης τάξης. Η ελληνική νομοθεσία τους περιέχει περιστασιακά σε αιτιολογικές εκθέσεις νομοσχεδίων, με έννοια παραπεμπτική και όχι εισηγητική, αποφεύγοντας να τους χρησιμοποιήσει στον ορισμό ποινικών αδικημάτων που σχετίζονται με την μετανάστευση. Τέλος, επισημαίνεται ότι ούτε ο κώδικας μετανάστευσης (Ν. 4251/2014) ούτε ο προγενέστερος Ν. 3386/2005 χρησιμοποιούν τον συγκεκριμένο όρο.”

Οι βουλευτές καταλήγουν: “Προφανώς, δεν πρόκειται για λογοκρισία αλλά για επισήμανση της σημασίας της ρητορικής, της γλώσσας, του λόγου ως συνεχιστή συνείδησης, αλλά και ως μέσου που καλλιεργεί συνειδήσεις. Η λεκτική στοχοποίηση μεταναστών και προσφύγων, αποτελεί αυθύπαρκτη πράξη βίας, αλλά και συνεχιστή της βίας. Δικαιολογεί και δίνει άφεση στις επιθέσεις που δέχεται η συγκεκριμένη ομάδα ανθρώπων, συμβάλλει στην περιθωριοποίησή τους, συντελεί στη βία, όντας παρακλάδι και προπύργιό της” και ρωτούν τον κ.Καμμένο εάν προτίθεται να προβεί στην απάλειψη του απαράδεκτου όρου «λαθρομετανάστευση» από τα δημόσια έγγραφα και κείμενα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα