Φωτίου: Κάνουμε ένα βήμα μπροστά, όχι άτολμο ούτε παράτολμο

Φωτίου: Κάνουμε ένα βήμα μπροστά, όχι άτολμο ούτε παράτολμο
Με τους εισηγητές των κομμάτων ξεκίνησε στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης με τα «μέτρα για την προώθηση των θεσμών της αναδοχής και υιοθεσίας». Eurokinissi

Αναγνώριση δικαιώματος των ομόφυλων ζευγαριών στο γάμο και την υιοθεσία πρότεινε ο Τ. Κουράκης του ΣΥΡΙΖΑ. Επιμένει στις επιφυλάξεις της η ΝΔ για αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια. «Ναι» λέει η ΔΗ.ΣΥ. Αύριο το μεσημέρι η ψηφοφορία

Έκκληση στους βουλευτές όλων των πτερύγων να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να υπερψηφίσουν στην αυριανή ψηφοφορία το νομοσχέδιο για την αναδοχή και υιοθεσία, λαμβάνοντας υπόψη το συμφέρον των παιδιών που θα αποκτήσουν προοπτική να βγουν από τα ιδρύματα, απηύθυνε από το βήμα της Βουλής η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου.

«Κάνουμε σήμερα όλοι μαζί ένα βήμα μπροστά. ‘Όχι άτολμο, ούτε παράτολμο» ανέφερε η κυρία Φωτίου στην Ολομέλεια της Βουλής υπογραμμίζοντας ότι κριτήριο για την αναδοχή θα είναι πλέον η καταλληλότητα των υποψήφιων γονέων και όχι ο σεξουαλικός προσανατολισμός τους. «Δίνουμε το δικαίωμα σε ομόφυλα και ετερόφυλα ζευγάρια να κριθούν με την ίδια διαδικασία» είπε και σημείωσε ότι το επίμαχο άρθρο 8 που αναγνωρίζει το δικαίωμα και των ομόφυλων ζευγαριών στην υιοθεσία ανέδειξε την άγνοια αλλά και τον φόβο που υπάρχει και στη Βουλή για τα ομόφυλα ζευγάρια. Υπογράμμισε δε ότι το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ λέει «όχι σε αποκλεισμούς και διακρίσεις» απευθυνόμενη ουσιαστικά στους διαφωνούντες του κυβερνώντος κόμματος.

Ο φόβος καταπολεμάται με τη γνώση

Στο πλαίσιο αυτό επικαλέστηκε το κείμενο 83 πανεπιστημιακών οι οποίο διαβεβαιώνουν ότι η συγκρότηση φύλου του παιδιού δεν εξαρτάται από τον σεξουαλικό προσανατολισμό των γονέων. Πρόσθεσε ακόμη ότι ο φόβος καταπολεμάται με τη γνώση και έτσι «σπάει ο ρατσισμός, οι διακρίσεις και η ομοφοβία». Επικαλέστηκε, παράλληλα,την έκθεση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής που ξεκαθαρίζει ότι η ευρωπαϊκή νομοθεσία δεν επιτρέπει τέτοιου είδους διακρίσεις.

ΣΥΡΙΖΑ: Γάμος και υιοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια

Προτροπή στην κυβέρνηση να προχωρήσει στην αναθεώρηση του Αστικού Κώδικα ώστε να επιτραπεί το δικαίωμα στο γάμο και στην υιοθεσία στα ομόφυλα ζευγάρια απεύθυνε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Τάσος Κουράκης. «Θα πρέπει να ανοίξουμε ακόμα περισσότερο τη συζήτηση σε σχέση με την υιοθεσία. Το θέμα είναι ώριμο και η κοινωνία ζητά από μας να προχωρήσουμε πιο γρήγορα. Και σε ό,τι αφορά τον πολιτικό γάμο και την τεκνοθεσία» είπε. Σημείωσε δε ότι «είναι ώρα να ξεφύγουμε από σκοταδιστικές αντιλήψεις που σχετίζουν την ισορροπία της οικογένειας με το φύλο των γονέων».

ΝΔ: Ναι επί της αρχής, επιφυλάξεις για το άρθρο 8

Από την πλευρά της πάντως η ΝΔ επανέλαβε ότι διατηρεί τις επιφυλάξεις της για το άρθρο 8. Όμως η εισηγήτρια Κατερίνα Μάρκου ανακοίνωσε ότι τελικά το κόμμα της τάσσεται υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου για την αναδοχή και την υιοθεσία. «Παρά τις αδυναμίες η ΝΔ είναι υπέρ επί της αρχής του νομοσχεδίου. Για τη ΝΔ πρωταρχικό μέλημα είναι το συμφέρον του παιδιού» ανέφερε η κυρία Μάρκου.

ΔΗ.ΣΥ: Ψηφίζουμε το άρθρο 8, περισσεύει η υποκρισία

Σε αντίθετο μήκος κύματος από τη ΝΔ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη, τάχθηκε υπέρ του δικαιώματος των ομόφυλων γονέων στην αναδοχή. Μάλιστα η εισηγήτρια Εύη Χριστοφιλοπούλου καταλόγισε «υποκρισία» στους αντιδρώντες. «Περισσεύει η υποκρισία όταν ξεχνάμε ότι οποιοσδήποτε έλληνας πολίτης μεμονωμένος μπορεί να υιοθετήσει ή να γίνει ανάδοχος χωρίς να γίνεται διάκριση με βάση τη σεξουαλική προτίμηση» τόνισε και πρόσθεσε: «εμείς βλέπουμε θετικά τις αλλαγές στο άρθρο 8 και το υπερψηφίζουμε».

ΚΚΕ: Παραμορφώνεται η γονική σχέση

Τη διαφωνία του με την αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια επανέλαβε το ΚΚΕ με τον βουλευτή Μ. Συντυχάκη να τονίζει ότι «όσο σεβαστός και αν είναι ο σεξουαλικός προσανατολισμός δεν δικαιολογεί την παραμόρφωση της γονικής σχέσης ανάμεσα στα δύο φύλα».

ΑΝΕΛ: Επηρεάζεται η ομαλή ψυχοσωματική ανάπτυξη του παιδιού

Αντίστοιχα οι Ανεξάρτητοι Έλληνες επανέλαβαν ότι θα καταψηφίσουν το άρθρο 8 υποστηρίζοντας δια του βουλευτή Γ. Λαζαρίδη ότι η αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια «θέτει σε κίνδυνο το δικαίωμα του ανήλικου παιδιού να διαμορφώσει και να ολοκληρώσει ελεύθερα την προσωπικότητα και την ψυχοσωματική του ανάπτυξη και καθιστά το παιδί ευάλωτο σε πιθανές κοινωνικές αντιδράσεις».

Ποτάμι: Τα ατομικά δικαιώματα δεν είναι ζήτημα πλειοψηφίας

Τη θετική άποψη του Ποταμιού για την αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια επανέλαβε ο Γιώργος Μαυρωτάς ο οποίος υπογράμμισε ότι τα ζητήματα δικαιωμάτων δεν μπορούν να εξαρτώντα από την άποψη της πλειοψηφίας. Επικαλέστηκε και αυτός τις απόψεις της επιστημονικής κοινότητας τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό που επισημαίνει ότι το φύλο των γονέων δεν επηρεάζει την ανάπτυξη του παιδιού. Επίσης χαιρέτησε την στάση της Ιεράς Συνόδου που τάχθηκε μεν κατά του άρθρου 8 αλλά χωρίς «ακραίες φωνές».

Κατά της αναδοχής από ομόφυλα ζευγάρια τάχθηκε η Ένωση Κεντρώων και η Χρυσή Αυγή.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα