Η ΝΔ λέει όχι στο σπάσιμο της Β’ Αθήνας και της Αττικής

default image

Παρόλο που συμφωνεί δεν δέχεται καμία συζήτηση με το ΣΥΡΙΖΑ εν μέσω άτυπης προεκλογικής  περιόδου και θεωρεί ότι στόχος του Μαξίμου είναι ο διεμβολισμός του ΚΙΝ.ΑΛ.

«Δεν μπαίνουμε σε καμία συζήτηση με το ΣΥΡΙΖΑ για οποιαδήποτε θεσμική αλλαγή εν μέσω μιας άτυπης προεκλογικής περιόδου» διαμηνύουν συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη αναφερόμενοι στα σενάρια για σπάσιμο της Β’ Αθήνας και της περιφέρειας Αττικής σε μικρότερες εκλογικές περιφέρειες. Μάλιστα στο Μοσχάτο αν και επισημαίνουν ότι προς ώρας δεν υπάρχει επίσημη κυβερνητική πρόταση παρά μόνο διαρροές και δημοσιεύματα, εντούτοις δεν παραλείπουν να διευκρινίσουν ότι δεν πρόκειται να μπουν σε καμία τέτοια συζήτηση με την κυβέρνηση ακόμα και στην περίπτωση που θα εκδηλωθεί πρωτοβουλία που θα αφορά αποκλειστικά την κατάτμηση μεγάλων εκλογικών περιφερειών και δεν θα συνδυαστεί με καμία άλλη αλλαγή στον εκλογικό νόμο.

Σύμφωνα με πληροφορίες η απόφαση αυτή από πλευράς ΝΔ είναι ειλημμένη πολύ πριν υπάρξουν τα σχετικά δημοσιεύματα και αυτό στο οποίο επικεντρώνουν τα γαλάζια στελέχη είναι να θέτουν το ερώτημα «γιατί το θυμήθηκε τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ και δεν το έκανε νωρίτερα» και μάλιστα προσθέτουν οι ίδιες πηγές πως όταν η κυβέρνηση έφερε την αλλαγή του εκλογικού νόμου με την απλή αναλογική δεν ήθελε καν να ακούσει για το σπάσιμο των μεγάλων εκλογικών περιφερειών. Η απάντηση που δίνουν τα γαλάζια στελέχη στο ερώτημα που θέτουν είναι πως στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι να διεμβολίσει το Κίνημα Αλλαγής.

Ουσιαστικά στη ΝΔ τοποθετούνται με τον τρόπο που τοποθετήθηκε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και στο ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης, όταν εκδηλώθηκε πρωτοβουλία που θα απαιτούσε τη συναίνεση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι και στο συγκεκριμένο ζήτημα, πριν από δύο χρόνια ο κ. Μητσοτάκης κατά τη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα απέρριψε κάθε συζήτηση για αλλαγή του εκλογικού νόμου, αφήνοντας ωστόσο ανοιχτό το πεδίο της συνεννόησης σε δύο ζητήματα που αφορούσαν στην ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού και την κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών όπως η Β’ Αθήνας και η περιφέρεια Αττικής (πρώην υπόλοιπο Αττικής). Και μάλιστα έχει ενδιαφέρον ότι και τότε ο κ. Μητσοτάκης κατά δήλωσή του δεν θεωρούσε ουδέτερη εκλογικά τη συγκυρία.

Αντίθετα τώρα, στο όνομα ακριβώς αυτής της συγκυρίας, η ΝΔ απορρίπτει κάθε συζήτηση για σπάσιμο των μεγάλων εκλογικών περιφερειών. Κατά βάση, η ανάγνωση της ΝΔ είναι πως και χωρίς καμία άλλη αλλαγή στο εκλογικό σύστημα από μόνη της η κατάτμηση της Β’ Αθήνας και της Αττικής θα είναι σε βάρος της δύναμης των μικρότερων κομμάτων, που σε απλά ελληνικά σημαίνει ότι ο φόβος της ΝΔ είναι πως μπορεί να στερήσει δυνάμεις και έδρες από το ΚΙΝΑΛ που είναι ουσιαστικά και ο «απαραίτητος εταίρος» για τη ΝΔ προκειμένου να σχηματιστεί κυβέρνηση χωρίς τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές εφόσον επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις που δείχνουν πρωτιά αλλά πολύ δύσκολα αυτοδυναμία της ΝΔ.

Πάντως από τη μεριά του ο Μάκης Βορίδης μιλώντας στο Ραδιόφωνο 24/7 ως πρώτη αντίδραση εξέφρασε την επί της αρχής συμφωνία του με την κατάτμηση της Β’ Αθήνας και της περιφέρειας Αττικής επισημαίνοντας ωστόσο ότι αυτό θα πρέπει να γίνει με ένα τρόπο «διοικητικά ακέραιο» και  χωρίς να υπάρξει «μαγείρεμα», εκφράζοντας την εκτίμηση παράλληλα ότι το σπάσιμο των εκλογικών περιφερειών συνδέεται με την εκ νέου πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ προς το Κίνημα Αλλαγής για την απλή αναλογική.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα