Κρίσιμο Σαββατοκύριακο για το μέλλον των διαπραγματεύσεων

Κρίσιμο Σαββατοκύριακο για το μέλλον των διαπραγματεύσεων
ΑΘΗΝΑ-Η ΤΡΟΙΚΑ ΣΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΧΙΛΤΟΝ.(Eurokinissi-ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ) Eurokinissi

Διαβάστε στο ρεπορτάζ του NEWS 247 τις τελευταίες εξελίξεις από το κυβερνητικό στρατόπεδο που αφορούν την διαπραγμάτευση και το κλείσιμο της αξιολόγησης

Αισιοδοξία επικρατεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο για την ολοκλήρωση ενός πλαισίου συμφωνίας το αργότερο μέχρι την Τρίτη παρά το γεγονός, πως για άλλη μια φορά υπήρξαν μηνύματα Ευρωπαίων αξιωματούχων που άφηναν “ανοιχτό παράθυρο” για επιμήκυνση των διαπραγματεύσεων ακόμα και μέσα στο καλοκαίρι.

Και χθες οι συσκέψεις του πρωθυπουργού με το οικονομικό επιτελείο (Κατρούγκαλος, Χουλιαράκης, Σταθάκης) ήταν συνεχείς με τον Αλέξη Τσίπρα να θέλει να διασφαλίσει όσο περισσότερο μπορεί τη συμφωνία του περασμένου Ιουλίου. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο γνωρίζουν καλά πως οι πιέσεις των δανειστών δεν θα σταματήσουν μέχρι την τελευταία στιγμή και το βλέμμα είναι στραμμένο στις σημερινές διαβουλεύσεις στο Χίλτον με το κυρίως “μενού” να περιλαμβάνει το ασφαλιστικό.

Σύμφωνα με όσα έχουν συμφωνηθεί έως τώρα θα υπάρχει ένα κείμενο με τους θεσμούς που θα περιγράφει τους στόχους (3,5% πλεόνασμα το 2018) και ένα κείμενο με το ΔΝΤ που θα έχει τα ίδια μέτρα χωρίς, όμως να περιλαμβάνει στόχους.

Ενδιάμεσος σταθμός θα αποτελέσει η Σύνοδος του ΔΝΤ μέσα στην εβδομάδα, όπου όλοι οι θεσμοί θα επιχειρήσουν να γεφυρώσουν τις διαφορές που υπάρχουν.

Όπως εξηγούσε κυβερνητική πηγή στο NEWS 247 τα ενδεχόμενα που υπάρχουν είναι δυο:

– Να κλείσει η αξιολόγηση με το ΔΝΤ να δεσμεύεται για το χρέος.

– Το ΔΝΤ να κρατήσει αποστάσεις και να επιφυλαχθεί ότι αναλόγως με την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων για το χρέος θα δηλώσει ή όχι την πρόθεση του να συμμετάσχει.

Το σενάριο το οποίο ξορκίζουν στη κυβέρνηση είναι η περίπτωση “σαλαμοποίησης” της αξιολόγησης ευελπιστώντας πως στο Eurogroup της 22ας Απριλίου θα δοθεί το “πράσινο φως” με το ασφαλιστικό να έχει λίγα “κενά” και το το δημοσιονομικό και τα κόκκινα δάνεια να αποτελούν τα μεγάλα “αγκάθια”.

Στο ασφαλιστικό τα σημεία που μένει να αποσαφηνιστούν είναι κυρίως το θέμα των επικουρικών και τα ποσοστά αναπλήρωσης.

Κυβερνητική πηγή δεν απέκλειε στο NEWS 247 το απαραίτητο νομοθετικό έργο να περάσει από τη Βουλή ακόμα και μέσα στο Πάσχα τονίζοντας πως το κλείσιμο της αξιολόγησης είναι σημαντικό για τη ρευστότητα, καθώς οι τράπεζες θα δανείζονται από την ΕΚΤ με χαμηλό επιτόκιο (1,5% τώρα), η χώρα θα μπει στον μηχανισμό δημοσιονομικής χαλάρωσης του Μάριο Ντράγκι, ενώ η εκταμίευση της δόσης αναμένεται να αλλάξει ριζικά το κλίμα στην οικονομία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα