Μητσοτάκης: Το προσφυγικό δοκιμάζει τη συνοχή και την έννοια της ΕΕ

Μητσοτάκης: Το προσφυγικό δοκιμάζει τη συνοχή και την έννοια της ΕΕ
: , , , 16 2016. SOOC

Δεν επιτρέπεται τα μεγάλα κεντροδεξιά κόμματα να επιτρέψουν την επικράτηση του λαϊκισμού και της ξενοφοβίας, επέκρινε τα ευρωπαϊκά κράτη για έλλειψη αλληλεγγύης με αιχμές και για την Ελληνική κυβέρνηση. Τι είπε για τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών και την παραίτηση Βουδούρη

Αποστολή στη Θεσσαλονίκη

Αιχμές κατά των Ευρωπαϊκών κυβερνήσεων για έλλειψη αλληλεγγύης άφησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την παρέμβασή του στη σύσκεψη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος σε επίπεδο περιφερειών που γίνεται στη Θεσσαλονίκη.

Στη διαχείριση του προσφυγικού, υποστήριξε ο πρόεδρος της ΝΔ «θα δοκιμαστεί η ίδια η έννοια της ΕΕ. Δεν επιτρέπεται εμείς τα μεγάλα κεντροδεξιά κόμματα να επιτρέψουμε στις φωνές της ξενοφοβίας και του λαϊκισμού να κυριαρχήσουν. Είναι απόλυτη υποχρέωση της ΕΕ να κινηθεί ταχύτατα. Η διαχείριση του προβλήματος ξεπερνάει τα μικρά όρια της Ελλάδας» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης επικρίνοντας σφοδρά τα κράτη μέλη της ΕΕ καθώς όπως είπε δεν υλοποιούν τα φιλόδοξα σχέδια της Κομισιόν και «περιχαρακώνονται σε εθνικές στρατηγικές» με αποτέλεσμα «η αντίδραση της ΕΕ στο πρόβλημα να εξακολουθεί να είναι ελλιπής».

Πάντως ο κ. Μητσοτάκης χωρίς να κάνει ευθείες αναφορές στα τελευταία γεγονότα στο Ωραιόκαστρο αναφέρθηκε εμμέσως στις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών, κατηγορώντας την Ελληνική κυβέρνηση ότι δεν εφάρμοσε τα όσα προβλέπονταν από τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Κάτι που κατά τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε ως αποτέλεσμα οι τοπικές και περιφερειακές αρχές να μην έχουν την τεχνική δυνατότητα και τη χρηματοδοτική επάρκεια να διαχειριστούν το πρόβλημα. «Οι τοπικές αρχές κλπ δεν είχαν και δεν έχουν ούτε και σήμερα τη στήριξη της οργανωμένης πολιτείας. Υπάρχει έλλειμμα επάρκειας παρά την προσπάθεια της ΝΔ να βοηθήσει».

Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε τη λύπη του γιατί όπως είπε δύο μέρες μετά την παραίτηση Βουδούρη με υπονοούμενα για διαφθορά για τον προϊστάμενό του δεν υπάρχει καμία αντίδραση ούτε από τον υπουργό ούτε από τον πρωθυπουργό.

Τέλος ο κ. Μητσοτάκης επέκρινε την κυβέρνηση επίσης επειδή όπως είπε δεν έχει σχέδιο διαχείρισης των 60 χιλιάδων εγκλωβισμένων προσφύγων στη χώρα μας εξαιτίας του κλεισίματος των συνόρων από τις βόρειες χώρες της Ευρώπης και χαρακτήρισε «εύθραυστη» τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για την οποία τόνισε ότι «έχει λειτουργήσει αποτρεπτικά και έχει καταφέρει να ανακόψει τις ροές» αλλά συνέστησε ετοιμότητα για οποιοδήποτε ενδεχόμενο στο μέλλον.

(Πηγή φωτογραφίας: Sooc.gr)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα