Παυλόπουλος σε Τσίπρα: Ελλάδα και Κύπρος δεν θα υπαναχωρήσουν

Παυλόπουλος σε Τσίπρα: Ελλάδα και Κύπρος δεν θα υπαναχωρήσουν

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε πως Ελλάδα και Κύπρος επιθυμούν βιώσιμη λύση, αλλά δεν προτίθενται να προχωρήσουν σε υπαναχωρήσεις όσον αφορά την εθνική κυριαρχία της Μεγαλονήσου. "Υπάρχει συναντίληψη των πολιτικών δυνάμεων για δίκαιη και βιώσιμη λύση", τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας

Οι εξελίξεις στο Κυπριακό είναι το θέμα της συνάντησης που έχουν στο Προεδρικό Μέγαρο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε πως Ελλάδα και Κύπρος δεν προτίθενται να προχωρήσουν σε υπαναχωρήσεις.

“Είναι σαφές για όλους μας ότι εκπτώσεις στη κυπριακή κυριαρχία δε νοούνται. Κάθε υποχώρηση σημαίνει παραβίαση του του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου”, είπε χαρακτηριστικά, και τόνισε πως “είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι ο πρόεδρος της Κύπρου Ν. Αναστασιάδης είναι εφοδιασμένος με στέρεη γραμμή που στηρίζει το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων τόσο της Ελλάδας όσο και της Κύπρου, μια γραμμή σύμφωνη με το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο”.

“Όταν Ελλάδα και Κύπρος υπερασπίζονται τη Κύπρο, υπερασπίζονται τη κυριαρχία κάθε κράτους μέλους της Ε.Ε.”, προσέθεσε, και υπογράμμισε πως είναι σημαντικό ότι υπάρχει ενότητα και θωράκιση του Κυπριακού. “Υπάρχουν οι βάσεις και στηρίζουν μια λύση βιώσιμη, δίκαιη του κυπριακού προβλήματος”, είπε.

Με τη σειρά του ο Αλέξης Τσίπρας, ενημέρωσε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη στάση της ελληνικής πλευράς ενόψει της διάσκεψης και των εντατικών συνομιλιών της Γενεύης, μετά και από την ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών χθες. “Το Κυπριακό βρίσκεται σε ένα ευαίσθητο στάδιο. Θεωρώ σημαντικό και θετικό ότι υπάρχει συναντίληψη των πολιτικών δυνάμεων και υποστήριξη πάγιων θέσεων της ελληνικής πλευράς σε σχέση με την απόφασή μας να βρούμε μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση, να υπερασπιστούμε θέσεις που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο”.

“Νομίζω ότι υπάρχει στήριξη από τον πολιτικό κόσμο στον Αναστασιάδη και αυτό δυναμώνει συνολικά τη θέση της ελληνικής πλευράς στις διαπραγματεύσεις”, σημείωσε.

Στο μεταξύ, ανοιχτό το ενδεχόμενο να μεταβούν στη Γενεύη, εφόσον διαφανεί κάποια λύση, άφησαν οι ηγέτες της Ελλάδας και της Τουρκίας κ.κ. Τσίπρας και Ερντογάν, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας που είχαν τη Δευτέρα. 

Για τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό και για τη σημασία που έχει η εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης επί τη βάσει των αποφάσεων του ΟΗΕ, συνομίλησε  τηλεφωνικά χθες ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με ανακοίνωση από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού. “Στο πλαίσιο αυτό συμφώνησαν να παραμείνουν σταθερά σε επαφή εν όψει της πολυμερούς διάσκεψης της Γενεύης”, σημειώνεται.

Σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, το τηλεφώνημα διήρκεσε κάτι παραπάνω από μία ώρα (αλλά με διερμηνεία από τα ελληνικά στα τουρκικά, και τούμπαλιν). Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις.

Κατά τις ίδιες πηγές, ο κ. Τσίπρας διατύπωσε, μάλιστα, την εκτίμηση ότι πιθανή λύση στο Κυπριακό θα έχει θετική επίδραση στον κυπριακό λαό, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις καθώς και στις ευρωτουρκικές σχέσεις. Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία, ο Έλληνας πρωθυπουργός διατύπωσε στον Τούρκο Πρόεδρο τη θέση ότι θα μεταβεί στη Γενεύη μόνο εφόσον διαφανεί πιθανότητα συμφωνίας. Οι δύο άνδρες συμφώνησαν να επανεκτιμήσουν τα δεδομένα την παραμονή της Πολυμερούς. Σε διαφορετική περίπτωση, οι δύο χώρες θα εκπροσωπηθούν σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών.

Από τα παραπάνω προκύπτει πρώτον, ότι δεν έχει αποκλεισθεί το ενδεχόμενο μετάβασης στη Γενεύη του Τούρκου Προέδρου (όπως είχαν σπεύσει να προεξοφλήσουν κάποιες πλευρές), και δεύτερον, ότι το θέμα τα τελευταία 24ωρα έχει αποκτήσει μεγάλη δυναμική, και άρα, ουδείς μπορεί να αποκλείσει οποιαδήποτε εξέλιξη.

Αναστασιάδης: Θα εργασθούμε εντατικά για θετικά αποτελέσματα

Ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, σύμφωνα με το κρατικό Ραδιόφωνο του ΡΙΚ, προσερχόμενος στη σημερινή συνάντηση με τον Μουσταφά Ακιντζί στη Γενεύη και απαντώντας σε ερώτηση αν είναι αισιόδοξος ότι θα πάει καλά η σημερινή ημέρα των συνομιλιών, δήλωσε: «Θα εργασθούμε εντατικά με την ελπίδα να καταλήξουν οι συνομιλίες με θετικά αποτελέσματα».

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συνοδεύουν στη σημερινή συνάντηση ο διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης, ο διευθυντής του διπλωματικού του γραφείου και κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης και το μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας Πόλυς Πολυβίου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα