Πρώτο θέμα το Σκοπιανό στην συνάντηση Κοτζιά – Πομπέο

Πρώτο θέμα το Σκοπιανό στην συνάντηση Κοτζιά – Πομπέο
Νίκος Κοτζιάς AP

Έντονο αμερικανικό ενδιαφέρον για άμεση επίλυση του Σκοπιανού αναμένεται να εκφράσει ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, στην συνάντηση που θα έχει με το Νίκο Κοτζιά σήμερα στη Νέα Υόρκη. Έπεται νέο ραντεβού Κοτζιά-Ντιμιτρόφ.

Η συνάντηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών με τον Αμερικανό ομόλογό του, πραγματοποιείται σε συνέχεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικλ Πενς με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα την Κυριακή 20 Μαΐου.

Ο Νίκος Κοτζιάς αναμένεται να τονίσει τη σταθερή θέση της Ελλάδας για λύση στο Σκοπιανό, με προαπαιτούμενο την αποδοχή από την κυβέρνηση των Σκοπίων το erga omnes, καθώς και την συνταγματική αλλαγή στη γειτονική χώρα.

Την Τετάρτη ο Νίκος Κοτζιάς θα συναντήσει τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και την Πέμπτη θα υπάρξει νέα τριμερής συνάντηση, με τον υπουργό εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νικολά Ντιμιτρόφ, παρουσία του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς.

Προοπτικές λύσης με το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ιλιντεν» δεν υπάρχουν επί της ουσίας, καθώς η πρόταση αυτή απορρίφθηκε από την αξιωματική αντιπολίτευση στη ΠΓΔΜ το VMRO-DPMNE καθώς και από την ελληνική κυβέρνηση, που αν και αρχικά εμφανίστηκε διατεθειμένη να μπει σε μία συζήτηση, στην συνέχεια δεν την αποδέχτηκε ως βάση διαπραγμάτευσης, σταθμίζοντας και τις ισορροπίες στην εγχώρια πολιτική σκηνή.

Το Μέγαρο Μαξίμου με ανακοίνωσή του μετά τις δηλώσεις του Ζόραν Ζάεφ, απέρριψε επί της ουσίας την πρόταση που υπεβλήθη στη Σόφια και ζήτησε η συζήτηση να επανέλθει στις προηγούμενες προτάσεις, δηλαδή στις πέντε ονομασίες που είχε καταθέσει ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ.

Η αντίδραση του Μαξίμου συνδέεται με τις επικοινωνίες που είχε ο πρωθυπουργός με τους πολιτικούς αρχηγούς και τις αντιδράσεις τους στο Ilindenska Makedonija, μετά και την ενημέρωση που έκανε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Την Τρίτη, ο υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Προέδρου των ΗΠΑ, Τζον Μπόλτον, ενώ θα έχει, επίσης, επαφές με ηγετικά στελέχη των δύο Νομοθετικών Σωμάτων των ΗΠΑ, μεταξύ άλλων με τους Συμπροέδρους του “Congressional Hellenic Caucus” και της “Congressional Hellenic Israeli Alliance” (CHIA), καθώς και με εκπροσώπους της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα