Σκοπιανό: Ραντεβού Τσίπρα – Ζάεφ στις 17 Μαΐου

Σκοπιανό: Ραντεβού Τσίπρα – Ζάεφ στις 17 Μαΐου
Συνάντηση Τσίπρα - Ζάεφ στη Σόφια στις 17 Μαΐου για τη λύση του Σκοπιανού Eurokinissi

Καθοριστική για τις εξελίξεις η συνάντηση του Ν. Κοτζιά με τον Μ. Νίμιτς και τον Ν. Ντιμιτρόφ το Σάββατο στο Σούνιο. Στη βουλγαρική πρωτεύουσα για τη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ- Δυτικών Βαλκανίων και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών

Τετ α τετ του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον ομόλογό του της FYROM Ζόραν Ζάεφ προγραμματίζεται -και θα πραγματοποιηθεί εκτός μεγάλου απροόπτου- στις 17 Μαΐου στη Σόφια, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης και χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

Στη συνάντηση των δυο πρωθυπουργών αναμένεται να επιδιωχθεί η επίτευξη τελικής συμφωνίας στο θέμα της επίλυσης του “μακεδονικού προβλήματος”. Διπλωματικές πηγές επεσήμαναν στο News24/7 πως παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν, έχει επιτευχθεί σημαντικότατη πρόοδος και συμφωνία στο μεγαλύτερο κομμάτι της διαπραγμάτευσης, παρότι η κύρια διαφωνία για τη χρήση του ονόματος erga omnes παραμένει.

Ιδιαίτερα σημαντικό για τις εξελίξεις εκτιμάται ότι θα είναι το διήμερο 11 και 12 Μαΐου, στο Σούνιο. Την Παρασκευή, στο περιθώριο της Συνόδου των Βαλκανικών χωρών και των χωρών της ομάδας Βίζεγκραντ, θα συναντηθούν κατ’ ιδίαν οι Ν. Κοτζιάς και Ν. Ντιμιτρόφ και το Σάββατο θα υπάρξει συνάντησή τους με τον ειδικό διαπραγματευτή των Ηνωμένων Εθνών για το μακεδονικό, τον Μ. Νίμιτς. Ο Μ. Νίμιτς φέρεται αποφασισμένος να πιέσει πολύ πιο αποφασιστικά για επίτευξη λύσης, ενώ οι πιέσεις προς τα Σκόπια εντείνονται και από το σύνολο του διεθνούς παράγοντα, όπως η Ουάσιγκτον, το ΝΑΤΟ, οι Βρυξέλλες και το Βελιγράδι. Θεωρείται άλλωστε βέβαιον ότι ο ίδιος ο Ζ. Ζάεφ θα αρχίσει να αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα ακόμα και αποσταθεροποίησης αν δεν επιτύχει την ένταξη της FYROM στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, είναι δε χαρακτηριστικό πως ο Ν. Κοτζιάς τον προειδοποίησε -όπως αποκάλυψε ο ίδιος στη συνέντευξή του στον “Σκάι” – πως αν δεν βάλει τη χώρα του στο ΝΑΤΟ θα πάει φυλακή!

Στη Σόφια, πάντως, Τσίπρας και Ζάεφ θα επιχειρήσουν να δώσουν τελική λύση στο πρόβλημα, ενώ οι δυο άνδρες -όπως αποκάλυψε πρόσφατα το News24/7- διατηρούν ανοιχτή τηλεφωνική γραμμή αν και οι συζητήσεις και επαφές που έχουν δεν ανακοινώνονται.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα