Στα μέτρα για το χρέος το βλέμμα του Μαξίμου

Στα μέτρα για το χρέος το βλέμμα του Μαξίμου
Η είσοδος του Μεγάρου Μαξίμου στην οδό Ηρώδου Αττικού Eurokinissi

Επαναφορά στα θέματα της οικονομίας έπειτα από μία έντονη εβδομάδα γύρω από το Σκοπιανό επιχειρεί η κυβέρνηση

Και τώρα ήρθε η ώρα για το χρέος. Η κυβέρνηση κατάφερε να κλείσει με την συμφωνία των θεσμών σε χρόνο ρεκόρ το περίφημο Staff Level Agreement, όμως γνωρίζει ότι η επόμενη σκληρή διαπραγμάτευση αφορά το ζήτημα της διευθέτησης του ελληνικού δημόσιου χρέους.

Ο Αλέξης Τσίπρας συγκαλεί σήμερα υπουργικό συμβούλιο με κεντρικό αντικείμενο την οικονομία και το σχέδιο αναπτυξιακής στρατηγικής της κυβέρνησης, που θα παρουσιάσει ο ίδιος στα μέλη της κυβέρνησης δύο ημέρες πριν από την διεξαγωγή της προ ημερησίας διάταξης συζήτησης στη Βουλή κατόπιν αιτήματος της Φ. Γεννηματά.

Όλα δείχνουν πως υπάρχουν πλέον μεγάλες πιθανότητες η τέταρτη αξιολόγηση να κλείσει σε πολιτικό επίπεδο στην ώρα της, δηλαδή στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου. Όμως το Μαξίμου επιθυμεί η διαπραγμάτευση να μπει στον πυρήνα της μεταμνημονιακής εποπτείας αλλά και της διαχείρισης του χρέους.

Το καλό σενάριο για την κυβέρνηση είναι να μην συμμετάσχει τελικώς το ΔΝΤ χρηματοδοτικά στο πρόγραμμα, εξέλιξη στην οποία πλέον αρμόδιες πηγές δίνουν αυξημένες πιθανότητες. Ο Πολ Τόμσεν είπε προσφάτως στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο πως το ΔΝΤ δεν θα περιμένει για πολύ ακόμη να υπάρξει λύση για το χρέος. Εάν αυτό δεν συμβεί άμεσα, τότε θα φύγει. Όμως, η απόσταση που χωρίζει την Γερμανία και το ΔΝΤ από μία συμφωνία για το χρέος εξακολουθεί να είναι μεγάλη.

Σύμφωνα με πληροφορίες η μεγάλη συζήτηση επικεντρώνεται στα μέτρα που αφορούν την επιμήκυνση των ομολόγων και στα χρόνια που θα αφορά αυτή η επιμήκυνση. Η Γερμανική πλευρά δεν θέλει πάνω από πέντε, το ΔΝΤ ζητάει περισσότερα και η κουβέντα δεν έχει οδηγήσει πουθενά. Επίσης συζήτηση και για τον τρόπο ενεργοποίησης του περίφημου γαλλικού μηχανισμού.

Το θέμα του χρέους συζητήθηκε πάντως στις συναντήσεις που είχε ο Αλέξης Τσίπρας στην Σόφια με την Άνγκελα Μάρκελ και τον Εμμανουέλ Μακρόν. Σύμφωνα με τον ίδιο τον πρωθυπουργό υπάρχει συνισταμένη των τριών για την επιτυχή ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων αυτών ακόμη και μέσα στον Ιούνιο.

Ενημέρωση επί των νεώτερων δεδομένων γύρω από την αξιολόγηση και την διαπραγμάτευση για το χρέος αναμένεται να γίνει και στο υπουργικό. Σε ό,τι αφορά την αναπτυξιακή στρατηγική της χώρας για την περίοδο μετά την έξοδο από το Μνημόνιο ο πρωθυπουργός αναμένεται να μιλήσει και για την κοινωνική προσέγγιση του σχεδίου και να αναφερθεί στην καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας, την επαναφορά των βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την αύξηση του κατώτατου μισθού.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα