Στο Βερολίνο με τη Μέρκελ ο Τσίπρας

Στο Βερολίνο με τη Μέρκελ ο Τσίπρας

Ο πρωθυπουργός αναλαμβάνει πολιτικές πρωτοβουλίες με στόχο την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και το κλείσιμο της αξιολόγησης το συντομότερο δυνατό, χωρίς να ληφθούν νέα μέτρα. Κρίσιμο τετ α τετ με την Άγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο, την Παρασκευή

Στο Βερολίνο θα βρεθεί στο τέλος της εβδομάδας ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για συνομιλίες με την καγκελάριο της Γερμανίας. Μαζί του θα είναι και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Ο κ. Τσίπρας θα μεταβεί στη Γερμανία όπου και θα συναντηθεί με την κ. Μέρκελ, αμέσως μετά την ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα συγκληθεί στις Βρυξέλλες στις 15 Δεκεμβρίου.

Από το Μέγαρο Μαξίμου αναφέρεται ότι ο κ. Τσίπρας θα έχει γεύμα εργασίας με την Άγκελα Μέρκελ στο κτίριο της Καγκελαρίας το μεσημέρι της Παρασκευής 16 Δεκεμβρίου. Την ίδια ημέρα ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί στο Βερολίνο και με τον σοσιαλδημοκράτη Γερμανό Αντικαγκελάριο, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Το απόγευμα της Παρασκευής, θα έχει συναντήσεις με τις ηγεσίες του Γερμανικού Κόμματος της Αριστεράς (Die Linke) και των Πρασίνων.

Ο πρωθυπουργός θα έχει συναντήσεις εντός των επόμενων ημερών με Ευρωπαίους ηγέτες σε μια προσπάθεια να επιτύχει πολιτική συμφωνία για τα πλεονάσματα από το 2019 και μετά, το δημοσιονομικό του 2018 και τα εργασιακά. Με την αξιολόγηση ακόμα ανοιχτή, το ζητούμενο είναι το το 3,5% που ζητούν οι Γερμανοί, να μετατραπεί σε 2,5% + 1%.

Οι διεθνείς επαφές είχαν προαναγγελθεί από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο στην τελευταία ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο οποίος τόνισε πως ο Έλληνας πρωθυπουργός αναλαμβάνει πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο προκειμένου “να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση χωρίς νέα μέτρα”.

Θυμίζουμε πως μέχρι τώρα οι Ευρωπαίοι εταίροι συμφώνησαν σε πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5%. Αυτόν τον στόχο θέλει η Γερμανία να τον επιβάλει για άλλα δέκα χρόνια, κάτι που το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το θεωρεί μη ρεαλιστικό, ζητώντας από τη δική του μεριά, πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα.

Όπως σημείωσε ο αναπληρωτής υπ. Οικονομικών κ. Χουλιαράκης, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, “το ΔΝΤ συναρτά τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα με την προκαταβολική λήψη μέτρων της τάξης του 2,5% του ΑΕΠ ή 4,5 δισ. για το έτος 2019. Προκαταβολική νομοθέτηση το Δεκέμβριο του 2016 για το έτος 2019. Η θέση του Ταμείου στηρίζεται στη δικιά του εκτίμηση ότι το 2018, το 2019 και παραπέρα, η ελληνική κυβέρνηση, η ελληνική οικονομία θα έλεγα, δεν έχει τη δυνατότητα να πιάσει το στόχο του 3,5%, όπως προβλέπει το πρόγραμμα”.

Σημείωσε ωστόσο, ότι “το ίδιο εργαλείο που οδηγεί το ΔΝΤ να προβλέπει πολύ χαμηλότερη δημοσιονομική επίδοση για τα έτη 2018 και 2019, οδήγησε το Ταμείο να εκτιμά ότι το 2015 ο προϋπολογισμός θα έκλεινε με έλλειμμα -0,6% ενώ έκλεισε με πλεόνασμα 0,2%. Ο προϋπολογισμός του 2016 θα έκλεινε με έλλειμμα -0,5%, ενώ φαίνεται να κλείνει με υπέρβαση 0,6% του ΑΕΠ, συνολικά με πλεόνασμα 1,1% κ.ο.κ.”.

Αναλυτικά το πρόγραμμα με τις διεθνείς επαφές του πρωθυπουργού:

Την ερχόμενη εβδομάδα ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, θα έχει διεθνείς επαφές σε Βρυξέλλες και Βερολίνο επ’ ευκαιρία της Συνόδου Κορυφής της 15ης Δεκεμβρίου και του Συνεδρίου του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς που θα διεξαχθεί στις 16 – 17 Δεκεμβρίου.

Συγκεκριμένα, την Τετάρτη 14.12, ο Πρωθυπουργός θα αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες, όπου το απόγευμα θα έχει συνάντηση με τον Κύπριο Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, στην οποία θα συμμετέχουν και οι Υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Κύπρου, Νίκος Κοτζιάς και Ιωάννης Κασουλίδης.

Την Πέμπτη, 15.12, θα συναντήσει σε πρόγευμα τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σούλτς, ενώ στη συνέχεια θα συμμετέχει στην Προπαρασκευαστική Σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών.

Στη συνέχεια θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής, στο περιθώριο της οποίας θα έχει την ευκαιρία να συναντηθεί με τον Γάλλο Πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ.

Μετά το πέρας της Συνόδου, ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί στο Βερολίνο, όπου το μεσημέρι της Παρασκευής, 16.12, θα έχει γεύμα εργασίας στην Καγκελαρία με την Γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ. Αργότερα θα συναντήσει και τον Γερμανό Αντικαγκελάριο, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα έχει συναντήσεις με τις ηγεσίες του Γερμανικού Κόμματος της Αριστεράς (Die Linke) και των Πρασίνων.

Το πρωί του Σαββάτου, 17.12, θα απευθύνει χαιρετισμό στο Συνέδριο του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και στην συνέχεια θα επιστρέψει στην Ελλάδα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα