Στόλτενμπεργκ: Εάν δεν αλλάξει το όνομα η ΠΓΔΜ δε θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ

Στόλτενμπεργκ: Εάν δεν αλλάξει το όνομα η ΠΓΔΜ δε θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ Eurokinissi

Το ΝΑΤΟ κάλεσε την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ σε ενταξιακές συνομιλίες με το ΓΓ της Συμμαχίας να σημειώνει ότι η ένταξη θα πραγματοποιηθεί μετά την εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών, με το νέο της όνομα "Βόρεια Μακεδονία" .

«Η πΓΔΜ δεν μπορεί να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, αν δεν αλλάξει την ονομασία της και αν δεν επικυρώσει τη συμφωνία με την Ελλάδα», δήλωσε με σαφήνεια ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ πριν από λίγο στη Σύνοδο Κορυφής που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες. Ο Γενς Στόλτενμπεργκ ενημέρωσε τους δημοσιογράφους ότι το ΝΑΤΟ καλεί την κυβέρνηση των Σκοπίων να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις για την ένταξη της χώρας της στη Βορειατλαντική Συμμαχία.

Ο ίδιος τόνισε ότι ξεκινούν οι ενταξιακές συνομιλίες με το ΝΑΤΟ, αλλά «χρειάζεται η ολοκλήρωση όλων των εθνικών διαδικασιών, συμπεριλαμβανομένης της αλλαγής του ονόματος και του Συντάγματος της χώρας, ούτως ώστε να εφαρμοστεί η συμφωνία που επετεύχθη με την Αθήνα και στη συνέχεια το ΝΑΤΟ να καλέσει τη χώρα να γίνει το 30ο μέλος της Συμμαχίας».

 «Είναι μια μοναδική ευκαιρία για το λαό της FYROM και είναι δική του η απόφαση», δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ , ξεκαθαρίζοντας ότι «αν ο λαός της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας δεν στηρίξει τη συμφωνία για το όνομα, η χώρα δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. «Δεν υπάρχει άλλος τρόπος από το να αλλάξει το όνομά της η χώρα», ξεκαθάρισε ο Γ. Στόλτενμπεργκ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα