Συνάντηση Κοτζιά – Ντιμιτρόφ: “Κάηκε” το Ilidenska – Εναλλακτικές στο τραπέζι

Συνάντηση Κοτζιά – Ντιμιτρόφ: “Κάηκε” το Ilidenska – Εναλλακτικές στο τραπέζι
Κρίσιμο τετ α τετ απόψε Κοτζιά - Ντιμιτρόφ AP

Με τέσσερα ονόματα στο τραπέζι θα αρχίσει η συνάντηση Κοτζιά-Ντιμιτρόφ-Νίμιτς, αφού η Αθήνα απέρριψε το Republika Ilidenska Makedonija. Ζητούμενο παραμένει μία σύνθετη ονομασία, που θα "περάσει" και από τις δύο χώρες

Mε την πλειοψηφία των σκοπιανών μέσων ενημέρωσης να συντηρούν το όνομα “Republika Ilidenska Makedonija” ως βάση διαπραγμάτευσης για το Σκοπιανό θα πραγματοποιηθεί αργά απόψε στη Νέα Υόρκη η κρίσιμη συνάντηση του Νίκου Κοτζιά με τον υπουργό εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νικολά Ντιμιτρόφ παρουσία του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς.

Είναι ενδεικτικό ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα, Μπουγιάρ Οσμάνι, μιλώντας σε τηλεοπτική συνέντευξη είπε ότι η πρόταση για «Republika Ilidenska Makedonija» είναι «μαγική φόρμουλα που ενσωματώνει όλες τις ψηφίδες ενός επιτυχούς μωσαϊκού», επειδή, όπως τόνισε, δίνει τη δυνατότητα συναίνεσης μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων και των εθνοτικών κοινοτήτων στην ΠΓΔΜ και, την ίδια στιγμή, δίνει τη δυνατότητα να ικανοποιηθούν τα βασικά αιτήματα της Ελλάδας, δηλαδή ένα όνομα για όλες τις χρήσεις, που θα κάνει σαφή διαχωρισμό με την ελληνική περιοχή της Μακεδονίας.

Όμως για την ελληνική πλευρά τέσσερα είναι τα ονόματα που αποτελούν τη βάση διαπραγμάτευσης. Αυτά είναι το « Gorna” το “Nova” το « Severna” και το “Vardar” όλα, ως πρώτο συνθετικό της λέξης «Μακεδονία». Αυτά είναι τα τέσσερα ονόματα που πρότεινε ο Μάθιου Νίμιτς τον Ιανουάριο και που συζητήθηκαν στην πρώτη συνάντηση που είχαν οι πρωθυπουργοί Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάαεφ στο Νταβός. Το πέμπτο όνομα « Δημοκρατία της Μακεδονιάς- Σκόπια» που επίσης πρότεινε ο Μάθιου Νίμιτς απορρίφθηκε από την Αθήνα.

Το κλίμα μεταξύ των δύο υπουργών εξωτερικών είναι άριστο αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν δυσκολίες στη διαπραγμάτευση. Η πρόσφατη δήλωση του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ ότι αποδέχεται το erga omnes αποτελεί μεγάλο διαπραγματευτικό άλμα που όμως πρέπει να φανεί στην πράξη.

Χτες ο κ. Κοτζιάς συναντήθηκε με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα