Συνάντηση Τσίπρα – Στόλτενμπεργκ με τους “δύο” στο επίκεντρο

Συνάντηση Τσίπρα – Στόλτενμπεργκ με τους “δύο” στο επίκεντρο
Συνάντηση του πρωθυπουργού με τον γ.γ. του ΝΑΤΟ twitter/PrimeministerGR

Ο πρωθυπουργός ζήτησε από τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ να λάβει πιο ενεργό ρόλο για την επίλυση του ζητήματος της κράτησης των ελλήνων στρατιωτικών στην Τουρκία.

Το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που εξακολουθούν να κρατούνται στην Τουρκία εδώ και τρεισήμισι μήνες χωρίς κατηγορίες έθεσε στον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ ο Ελληνας Πρωθυπουργός. Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στη Σύνοδο Κορυφής, ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από τον Γενς Στόλτενπμεργκ το ΝΑΤΟ να λάβει πιο ενεργό ρόλο στην κατεύθυνση επίλυσης του ζητήματος της κράτησης των δύο, δεδομένου ότι πρόκειται για δύο χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ και με βάση το άρθρο 1 της Συμμαχίας.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ υποσχέθηκε ότι θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια.

Οι δύο άνδρες συζήτησαν επίσης το θέμα της συμφωνίας Αθήνας-Σκοπίων. Ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε πως, με βάση τη συμφωνία που υπάρχει, το πλαίσιο είναι σαφές ότι χρειάζεται να ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες που προβλέπονται στην συμφωνία, προκειμένου να σταλεί η πρόσκληση ένταξης στο ΝΑΤΟ. Σε αυτό το πλαίσιο συμφωνεί και το ΝΑΤΟ.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός έθεσε το ζήτημα και στην ενημέρωση που έκανε στη Σύνοδο, κάτι που αποτελεί τη διασφάλιση για τις ελληνικές θέσεις στο πλαίσιο της διαδικασίας της συμφωνίας.

Ο πρωθυπουργός ανέπτυξε εκτενώς το ζήτημα της τουρκικής παραβατικότητας στο Αιγαίο και ζήτησε στη βάση του άρθρου 1 της Συμμαχίας, να αναλάβει πρωτοβουλίες και το ΝΑΤΟ, ώστε να πάψουν οι προκλήσεις.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα