Θεοδωράκης: Ο Παυλόπουλος έπαιξε καθοριστικό ρόλο το 2015 για την παραμονή στην Ευρώπη

Θεοδωράκης: Ο Παυλόπουλος έπαιξε καθοριστικό ρόλο το 2015 για την παραμονή στην Ευρώπη
Ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την οικονομία, τις αποφάσεις του Eurogroup και τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η κυβέρνηση, την Πέμπτη 5 Ιουλίου 2018. (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) Eurokinissi

"Δεν θα γίνουμε οι Καμμένοι του ΣΥΡΙΖΑ" διαβεβαίωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού, ο οποιος αναφέρθηκε στο δημοψήφισμα και στο ρόλο που έπαιξαν τότε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Ολάντ, αλλα και τα κόμματα της αντιπολιτευσης. "Δεν υπάρχει ανάπτυξη με capital control" προειδοποίησε

Τον καθοριστικό ρόλο του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, του τότε Προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, αλλά και των κομμάτων της αντιπολίτευσης ώστε να παραμείνει η χώρα στην ΕΕ το 2015, υπογράμμισε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης κατά την προ ημερησίας στη Βουλή για την οικονομία, με αφορμή τη σημερινή επέτειο τριών ετών από το δημοψηφίσμα.

Πρώτα από όλα όμως ο κ.Θεοδωράκης έσπευσε να καθησυχάσει τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ και κυβερνητικό εταίρο Πάνο Καμμένο, ο οποίος αμέσως πριν στην ομιλια του είχε αναρωτηθεί “Και γιατί να ρίχναμε την κυβέρνηση; Για να κάναμε τη χάρη στις όψιμες κυβερνητικές καβάτζες του Σόρος που θελουν να δώσουν τη Μακεδονία; Ο Θεοδωράκης έλεγε ότι θα μπει στην κυβέρνηση εάν φύγουν οι ΑΝΕΛ και για να κάνει το χατίρι στους σπόνσορες του διέλυσε το ΚΙΝΑΛ”.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού λοιπόν δήλωσε: “Έχω διαφορές με τον κ. Καμμένο αλλά έχω και μία ανθρώπινη υποχρέωση απέναντί του. Θέλω να τον απαλλάξω από το μόνιμο άγχος του. Δεν θα γίνουμε οι Καμμένοι του ΣΥΡΙΖΑ. Μπορεί ο κ. Καμμένος να συνεχίσει τα υπερπολυτελή του ταξίδια με χρέωση του ελληνικού λαού, όπως αποκάλυψε ο ελληνικός Τύπος, όπως βεβαίως μπορεί να συνεχίσει τις πτήσεις με το Super Puma προς το εξοχικό του στην Ικαρία. Εμείς πάντως έχουμε άλλα σχέδια, άλλες αρχές.”

Χαρακτήρισε “μαύρη επέτειο” την επέτειο του δημοψηφίσματος και κάλεσε το ΣΥΡΙΖΑ να μην επιμένει στην άποψη ότι το δημοψήφισμα βοήθησε τη χώρα και ήταν απαραίτητο όπλο διαπραγμάτευσης.

“Το δημοψήφισμα ήταν μια βουτιά προς τα πίσω. Ένας επικίνδυνος τυχοδιωκτισμός με ένα ερώτημα – που δεν ήταν ερώτημα και μια απάντηση – που δεν ήταν απάντηση. Η χώρα σώθηκε από τη βίαιη έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον ξαφνικό θάνατο χάρη στις προσπάθειες που έγιναν την επόμενη μέρα του δημοψηφίσματος, τη Δευτέρα 6 Ιουλίου, στο Προεδρικό Μέγαρο”, είπε.

“Δεν υπήρξα ποτέ, όπως ξέρετε, υποστηρικτής του Προκόπη Παυλόπουλου. Άλλωστε, η δική μας πρόταση για πρόεδρος της Δημοκρατίας ήταν ο συνταγματολόγος Νίκος Αλιβιζάτος. Όμως, ο Προκόπης Παυλόπουλος έπαιξε καθοριστικό ρόλο εκείνες τις κρίσιμες ώρες… Σε συνεργασία με τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας τότε, τον Φρανσουά Ολάντ. Ούτε ο Ολάντ με μάγεψε ποτέ αλλά μας στήριξε σε μια κρίσιμη στιγμή για τη χώρα, που όλοι είχαν βαρεθεί τα παιγνίδια του Βαρουφάκη και τους φτηνούς τσαμπουκάδες των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ” παραδέχθηκε.

Και υπογράμμισε το ρόλο της αντιπολίτευσης τότε: “Όμως δεν αρκούσε ο Προκόπης Παυλόπουλος. Έπρεπε να συναινέσουν οι τότε αρχηγοί της δημοκρατικής αντιπολίτευσης: Μειμαράκης – Γεννηματά κι εγώ. Ανεξαρτήτως των πιέσεων που είχαν οι αρχηγοί από τα κόμματά τους, το αποτέλεσμα ήταν τελικά ότι και οι τρεις στηρίξαμε τη στροφή της κυβέρνησης στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα. Και συντάξαμε ένα ανακοινωθέν που αποτέλεσε εγγύηση για τους Ευρωπαίους ότι στην Αθήνα υπάρχουν ηγέτες να υπερασπιστούν χωρίς αστερίσκους την ευρωπαϊκή πορεία. Το λέω αυτό γιατί οφείλει να το αναγνωρίσε ο κ. Τσίπρας. Όπως οφείλει και ένα μεγάλο συγνώμη για τις τραγικές σας αποφάσεις το πρώτο εξάμηνο του 2015.”

Όσον αφορά στο θέμα της ημερήσιας διάταξης, δηλαδή την οικονομία, ο κ.Θεοδωράκης σημείωσε: “Δεν υπάρχει καμία οικονομία στον κόσμο που να πέτυχε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης με capital controls. Τα capital controls που φέρατε σχεδόν πανηγυρίζοντας είναι ακόμα εδώ, και πνίγουν την επιχειρηματικότητα. Οι ισολογισμοί των τραπεζών μπορεί να βελτιώνονται, αλλά το χρήμα στην αγορά ρέει με το σταγονόμετρο. Τα κόκκινα δάνεια συνεχίζουν να υπερβαίνουν τα 90 δισ.”

Σχολίασε επίσης ότι: “Χρειαζόμαστε επιπλέον επενδύσεις περί τα 20 δισ. ετησίως και αυτό θα έπρεπε να ήταν η μόνη μας έγνοια ειδικά αυτό το καλοκαίρι. Σε 47 μέρες η χώρα θα κληθεί να περπατήσει μόνη της στις αγορές. Η τρόικα θα υπάρχει, αλλά όχι για να δίνει λεφτά, μόνο για να επιτηρεί. Και θα περίμενε κανείς σήμερα – που είναι η τελευταία συζήτηση στη Βουλή για την οικονομία πριν από τον Αύγουστο, να είχαμε μια αντιπαράθεση, μία σύγκρουση για όλα τα επείγοντα που πρέπει να γίνουν” και πρόσθεσε:

“Η Βουλή, όμως, μετατράπηκε – με ευθύνη πρώτα του Πρωθυπουργού – σε προεκλογικό μπαλκόνι. Να βγάζουμε όλοι το άχτι μας για τους πολιτικούς μας αντιπάλους, χωρίς να δίνουμε τις απαντήσεις που επιβάλλουν οι καιροί.”

Ο κ.Θεοδωράκης επανέλαβε την πάγια άποψη του πως: “Η Ελλάδα είχε και συνεχίζει να έχει μια γραφειοκρατική αργοκίνητη κομματική διοίκηση, μπλοκαρισμένη από συντεχνίες. Εξαρτημένη από το ρουσφέτι και τα μικροσυμφέροντα. Μιλώ για μικροσυμφέροντα γιατί τα μεγαλοσυμφέροντα πηγαίνουν – ανέκαθεν κατευθείαν στους υπουργούς.

Τα μνημόνια άφησαν ανέπαφη τη μεγαλύτερη αιτία του ελληνικού προβλήματος: τη διοίκηση και το κομματικό κράτος!”

Εκτίμησε επίσης ότι το σημαντικότερο πρόβλημα για την προσέλκυση επενδύσεων είναι το διχαστικό πολιτικό περιβάλλον και η αβεβαιότητα η οποία πλανάται συνεχώς πάνω από την Αθήνα.

“Αν στα θεωρεία της Βουλής ήταν σήμερα διεθνείς επενδυτές πιστεύετε ότι τη Δευτέρα θα έτρεχαν να βάλουν τα λεφτά τους στην Ελλάδα; Ή θα έτρεχαν να φύγουν μετά από ένα ωραίο σαββατοκύριακο στην ωραία μας Αθήνα” αναρωτήθηκε και πρόσθεσε: “Και μετά είναι το άλλο: Δευτέρα – Τετάρτη και Παρασκευή ο κ. Καμμένος φεύγει. Τρίτη, Πέμπτη Σάββατο ο κ. Καμμένος μένει και Κυριακή παίζει κορώνα γράμματα ή κάποιο παρεμφερές παιχνίδι.”

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα