Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα-Μέρκελ-Ολάντ

Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα-Μέρκελ-Ολάντ

Άνγκελα Μέρκελ και Φρανσουά Ολάντ συνομίλησαν με τον Έλληνα πρωθυπουργό για την ανάγκη να μειωθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα και αν βρεθεί οριστική λύση άμεσα

Ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε πριν από λίγο τηλεφωνική συνομιλία με την Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, αλλά και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ. Πληροφορίες από την κυβέρνηση αναφέρουν πως η επικοινωνία έχει σε καλό και εποικοδομητικό κλίμα.

Οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν στην ανάγκη να καθοριστούν χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα, αλλά και να βρεθεί μια λύση άμεσα. Όλα αυτά λίγη ώρα πριν ξεκινήσει η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της  Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στις Βρυξέλλες.

Πάντως ο Έλληνας πρωθυπουργός φαίνεται να ανέφερε στους δύο ηγέτες πως δεν έχει λάβει κάποιο κείμενο από τους θεσμού, τονίζοντας πως με αυτά τα δεδομένα θα προχωρήσει σε αυτή την συνάντηση σύμφωνα με την πρόταση της Αθήνας και παρουσιάζοντάς την στον πρόεδρο της Κομισιόν. Μέρκελ και Ολάντ απάντησαν σύμφωνα με τις πληροφορίες πως αυτό το σκοπό έχει ακριβώς η συνάντηση με τον Γιούνκερ, δηλαδή εκείνος θα αναλάβει να παρουσιάσει σημεία της πρότασης των θεσμών.

Φόβοι για πρόταση τελεσίγραφο

Από την ελληνική πλευρά πάντως δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους από την εξέλιξη αυτή και το γεγονός πως συναντούν τον κ. Γιούνκερ χωρίς κανένα στοιχείο για τις προθέσεις των δανειστών. Όπως αναφέρουν, υπάρχουν ανησυχίες πως αυτό ίσως κρύβει σκοπιμότητες να παγιδέψει την ελληνική κυβέρνηση, μη αφήνοντάς της περιθώρια να αντιδράσει. Πάντως, η ελληνική αντιπροσωπεία εξακολουθεί να δηλώνει αισιόδοξη, χαρακτηρίζοντας πάντως τη συζήτηση ως δύσκολη. “Η ελληνική πλευρά θα πει τις δικές της προτάσεις και θα ακούσει των εταίρων, με σκοπό να γεφυρωθεί το χάσμα” αναφέρουν από το Μέγαρο Μαξίμου.

Η ξαφνική εμφάνιση Ντάισελμπλουμ

Από την κυβέρνηση πάντως εκφράζουν δυσαρέσκεια και για μια ακόμη εξέλιξη της τελευταίας στιγμής. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι σημειώνουν την έντονη ενόχληση της ελληνικής αντιπροσωπείας στην πρωτοβουλία του επικεφαλής του Eurogroup Γερουν Ντάισελμπλουμ να παραστεί στη συνάντηση με τον Γιούνκερ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα