Το ‘καλό’ και το ‘κακό’ σενάριο

Το ‘καλό’ και το ‘κακό’ σενάριο

Με βασικό όπλο τα καλά δημοσιονομικά αποτελέσματα του 2016 η ελληνική πλευρά συνεχίζει τις διαβουλεύσεις με τα τεχνικά κλιμάκια εξετάζοντας όλα τα πιθανά χρονοδιαγράμματα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης

Τις διαθέσεις των δανειστών αποκρυπτογραφούν στο Μέγαρο Μαξίμου σε μια προσπάθεια να δουν αν το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί εξ’ αρχής είναι εφικτό ή αν για άλλη μια φορά το παιχνίδι των καθυστερήσεων θα οδηγήσει τη διαπραγμάτευση προς τα πίσω.

Η μέχρι τώρα εικόνα που υπάρχει είναι πως το «παζάρι» με το ΔΝΤ θα είναι σκληρό από τη στιγμή που η Ουάσινγκτον φαίνεται να επιμένει σε ένα μείγμα μέτρων που φέρνει σε δύσκολη θέση την Αθήνα. Και αυτό γιατί από το Ταμείο βλέπουν πως δεν υπάρχει σύμπτωση απόψεων σε σχέση με το χρέος για μια σημαντική αναδιάρθρωσή του.

Σύμφωνα με πληροφορίες στη χθεσινή συνάντηση παρουσιάστηκε ένα περίγραμμα των αντίμετρων που θέλει να συμπεριλάβει για νομοθέτηση η κυβέρνηση τα οποία στοχεύουν στην ελάφρυνση των κοινωνικών στρωμάτων που θα πληγούν από τις περικοπές.

Τα 3 σενάρια

Κυβερνητικά στελέχη δεν αποκλείουν αν υπάρξουν αγεφύρωτες διαφορές να πραγματοποιηθούν  δυο γύροι συζητήσεων με τα τεχνικά κλιμάκια. Μετά την εβδομάδα που τελειώνει τα πρώτα συμπεράσματα θα βγουν στο Euroworking Group της ερχόμενης Πέμπτης, ενώ και ο πρωθυπουργός θα προσπαθήσει να επιλύσει τα «αγκάθια» που υπάρχουν σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών στις 9-10 Μαρτίου.

Σε αυτή την περίπτωση οι πιο αισιόδοξοι στην κυβέρνηση πιστεύουν πως υπάρχει ακόμα χρόνος μέχρι τις 20 Μαρτίου να υπάρξει συμφωνία σε όλα τα τεχνικά ζητήματα. Σε αυτή γραμμή κινήθηκε και ο πρωθυπουργός χθες.

Το δεύτερο σενάριο χαρακτηρίζεται ως οριακό, καθώς προβλέπει οι συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το έκτακτο Eurogroup της Μάλτας στις 7 Απριλίου, όμως το δύσκολο κομμάτι των πρωτογενών πλεονασμάτων και του χρέους να παραπέμπεται στην εαρινή συνεδρίαση του ΔΝΤ στις 20-21 Απριλίου. Αν το «μπρα ντε φερ» μεταξύ Βερολίνου και Ταμείου συνεχιστεί δεν αποκλείεται οι διαβουλεύσεις να φτάσουν μέχρι τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 22 Μαΐου.

Η κακή εξέλιξη για το Μέγαρο Μαξίμου θα ήταν τα αντισταθμίσματα τα οποία προκρίνουν οι δανειστές να είναι τέτοια που να μην μπορούν να ισορροπήσουν τη μείωση του αφορολόγητου και των συντάξεων. Η πιθανή απόρριψη της πρότασης των δανειστών από την κοινοβουλευτική ομάδα της πλειοψηφίας αναμένεται να οδηγήσει τις συζητήσεις ακόμα και μέσα στο καλοκαίρι με την οικονομική ασφυξία να είναι προ των πυλών. Σε αυτό το κακό σενάριο, που ξορκίζουν από το Μέγαρο Μαξίμου, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ενδεχόμενες πολιτικές εξελίξεις.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα