Το τρίγωνο Καραμανλή, Σαμαρά και Μητσοτάκη για το Σκοπιανό

Το τρίγωνο Καραμανλή, Σαμαρά και Μητσοτάκη για το Σκοπιανό
11ο τακτικό εθνικό συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, το Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2017. (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) Ευρωκίνηση

Μακεδονομαχία στη ΝΔ στον απόηχο του συλλαλητηρίου της Θεσσαλονίκης. Ο γρίφος των πρώην πρωθυπουργών. Αποστασιοποιείται Δένδιας και Κύρτσος από την προσπάθεια της εκ των υστέρων οικειοποίησης των συλλαλητηρίων για τη Μακεδονία από τη ΝΔ

Η μέρα των «πρώην» ήταν η χτεσινή για τη ΝΔ, καθώς μίλησαν ο μεν Αντώνης Σαμαράς μέσω γρίφων για να εκφράσει την ικανοποίησή του για το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης, ο δε Κώστας Καραμανλής μέσω τρίτων για να αποστασιοποιηθεί από τα όσα του αποδίδονταν σε κυριακάτικο δημοσίευμα ότι στο Βουκουρέστι δεν δέχτηκε τη σύνθετη ονομασία για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ. Οι δύο αυτές παρεμβάσεις αποκτούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται να σύρεται σε ακόμα πιο σκληρή γραμμή για το Σκοπιανό προσπαθώντας να οικειοποιηθεί τα συλλαλητήρια για τη Μακεδονία.

Ήδη από την Κυριακή το απόγευμα πάρα πολλά στελέχη της ΝΔ μέσω των social media αλλά και με δημόσιες δηλώσεις τους εκφράζονται ανοιχτά υιοθετώντας τα μηνύματα του συλλαλητηρίου, μεταξύ όλων αυτών ο αντιπρόεδρος Άδωνις Γεωργιάδης, ο Μάκης Βορίδης, ο Δημήτρης Σταμάτης, ακόμα και ο γραμματέας της ΝΔ Λευτέρης Αυγενάκης που φέρεται να προσπαθούσε μέρες πριν να θέσει απαγορευτικό στη συμμετοχή των γαλάζιων στελεχών. Μάλιστα χτες η εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ Μαρία Σπυράκη προέβη σε μια κίνηση με ιδιαίτερο συμβολισμό καθώς μέσω επικοινωνίας της με τη διοίκηση της ΕΡΤ ουσιαστικά προέβη σε διάβημα διαμαρτυρίας καταλογίζοντας στη δημόσια τηλεόραση «ολιγωρία» και «ελλιπή» κάλυψη του συλλαλητηρίου της Θεσσαλονίκης.

Πάντως στον αντίποδα φαίνεται να στέκονται άλλα στελέχη όπως ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας ο οποίος δήλωσε ότι «δεν υπάρχει κάτι που να με έχει κάνει να αλλάξω άποψη στο ότι δεν είμαι γενικά υπέρ των συλλαλητηρίων σε ό, τι αφορά τα θέματα εξωτερικής πολιτικής» (πρακτορείο fm). Αλλά και ο γαλάζιος ευρωβουλευτής Γιώργος Κύρτσος επεσήμανε με νόημα ότι δεν θα συμμετείχε σε συλλαλητήριο που δεν είχε την οργανωτική υπεροχή της ΝΔ για να μην βρεθεί δίπλα σε τύπους με χλαμύδες.

Το «όλα καλά» του Σαμαρά

Ωστόσο φαίνεται ότι στις διεργασίες εντός της ΝΔ που πυροδοτούνται από τον όγκο του συλλαλητηρίου της Θεσσαλονίκης έχουν εμπλακεί εμφανώς έστω και εμμέσως οι δύο πρώην πρόεδροι του κόμματος και πρώην πρωθυπουργοί. Ο Αντώνης Σαμαράς στη λιτή δήλωσή του «προς το παρόν όλα καλά» για το μήνυμα του συλλαλητηρίου ουσιαστικά τάχθηκε υπέρ του κεντρικού του μηνύματος που ήταν άρνηση της χρήσης του όρου Μακεδονία στο πλαίσιο μιας σύνθετης ονομασίας της ΠΓΔΜ, ενώ παράλληλα η παρέμβαση Σαμαρά ερμηνεύεται και ως απάντηση σε όσους στη ΝΔ, προεξάρχοντος του κ. Μητσοτάκη, μέχρι τις παραμονές του συλλαλητηρίου της Θεσσαλονίκης τάσσονταν με την άποψη ότι «εξωτερική πολιτική με συλλαλητήρια δεν γίνεται». Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και το γεγονός ότι ο πρώην πρωθυπουργός με τον τρόπο αυτό στέλνει αντικειμενικά και ένα μήνυμα συμμετοχής ενόψει του επικείμενου συλλαλητηρίου στην Αθήνα.

Μέσα σε αυτό το κλίμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης  κάτω και από την πίεση που δέχεται στρέφεται τελικά στη γραμμή να χρησιμοποιήσει τα συλλαλητήρια για το Σκοπιανό για να ηγηθεί μιας αντικυβερνητικής κοινωνικής συμμαχίας μπροστά και στο φόβο απωλειών από τα δεξιά της ΝΔ, αν και είναι ένα ερώτημα κατά πόσο μπορεί να βγει ωφελημένο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης η οποιοδήποτε άλλο δημοκρατικό κόμμα συμμετέχοντας σε εκδηλώσεις στις οποίες επίσημα συμμετέχει ως πολιτικό κόμμα και η Χρυσή Αυγή, ή ιεράρχες όπως ο Αμβρόσιος που δηλώνουν ότι προτιμούν να τους αποκαλούν ναζιστές και φασίστες από οτιδήποτε άλλο.

Η καθυστερημένη …αποστασιοποίηση Καραμανλή

Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι η πλευρά του Κώστα Καραμανλή θόλωσε τα νερά διαψεύδοντας τα όσα του αποδίδονται και φέρεται να λέει σε συνομιλητές του και τα οποία οδηγούσαν στο συμπέρασμα ότι ο πρώην πρωθυπουργός δεν αντιμετωπίζει στις σημερινές συνθήκες τη γραμμή του Βουκουρεστίου ως αποδοχή της σύνθετης ονομασίας. Μόνη παρέμβαση είναι το «δεν υπάρχει μακεδονικό έθνος» λένε τώρα οι συνεργάτες του, έστω και με δύο μέρες καθυστέρηση και αφού προηγήθηκε το ογκώδες συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης.

Το γεγονός αυτό πάντως σε συνδυασμό με όλα τα παραπάνω περιπλέκει τα πράγματα, καθώς η αποστασιοποίηση του κ. Καραμανλή από την άποψη ότι ουδέποτε αποδέχτηκε σύνθετη ονομασία με τη χρήση του όρου Μακεδονία γίνεται εν μέσω της αξιοποίησης τα προηγούμενα δύο 24ωρα των διαψευσθέντων δηλώσεών του τόσο από υποστηρικτές του Αντώνη Σαμαρά όσο και των στελεχών των ΑΝ.ΕΛΛ. για να δικαιολογήσουν τη γραμμή τους που παραπέμπει στο 1992.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα