Πρόγραμμα ΣΥΡΙΖΑ για την Υγεία: Ευρεία αποδοχή από όσους πολίτες το γνωρίζουν

Πρόγραμμα ΣΥΡΙΖΑ για την Υγεία: Ευρεία αποδοχή από όσους πολίτες το γνωρίζουν
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΣΥ ΤΡΙΤΗ 2 ΜΑΡΤΙΟΥ 2021 (EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΥΡΙΖΑ) Eurokinissi

Θετικοί απέναντι στις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ οι «κινούμενοι» ψηφοφόροι αλλά και οι όσοι ψήφισαν κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης, όπως δείχνει η έρευνα της aboutpeople για το 20/20 του NEWS 24/7

Το αποτέλεσμα της έρευνας της aboutpeople για το 20/20 του NEWS 24/7 για το πρόγραμμα που πρόσφατα δημοσιοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το «νέοΕΣΥ»,  μοιάζει να δικαιώνει μία επιλογή και μία …ανησυχία της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η δέσμη προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ που παρουσίασε σε ειδική εκδήλωση ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται να επιτυγχάνει ευρεία αποδοχή στην κοινωνία, ιδίως δε στους αναποφάσιστους ψηφοφόρους. Επίσης σημαντική αποδοχή από τους ψηφοφόρους των άλλων κομμάτων. Αρκεί όμως να …το γνωρίζουν.

Σύμφωνα με τα ευρήματα υπάρχει σημαντικό πρόβλημα διάχυσης των θέσεων της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην κοινωνία. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με την έρευνα μόλις το 35% των ερωτηθέντων είχε πληροφορηθεί για τις απόψεις της. Το ζήτημα της προβολής των θέσεων αυτών θυμίζουμε είχε απασχολήσει τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος μεταξύ άλλων κατήγγειλε την άρνηση της κρατικής ραδιοτηλεόρασης να προβάλλει το πρόγραμμα του.

Πρόγραμμα κοινωνικής και πολιτικής διείσδυσης

Το συνολικό πνεύμα των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ, κρίνεται θετικά από τους πολίτες που είχαν τη δυνατότητα να ενημερωθούν γι’ αυτό. Το στοιχείο προκύπτει με σαφήνεια από τα ευρήματα της έρευνας: Δείχνουν ότι 6 στους δέκα ερωτηθέντες έχουν θετική γνώμη για τις κατευθύνσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Δεδομένο που ενισχύεται από την γενικότερη εικόνα που παρουσιάζεται στην έρευνα υπέρ της δημόσιας υγείας. Το στοιχείο δηλαδή που ο ΣΥΡΙΖΑ προκρίνει ως σημείο διαφοροποίησής του από την εφαρμοζόμενη κυβερνητική πολιτική.

Ένα επίσης πολύ σημαντικό στοιχείο για την απήχηση των θέσεων της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ο βαθμός αποδοχής του από το τμήμα εκείνο των πολιτών που πιθανότατα θα κρίνει στο μέλλον τις εκλογικές αναμετρήσεις. Το υψηλότερο ποσοστό αποδοχής 62,9% του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφεται όπως είναι αναμενόμενο στους ψηφοφόρους του. Όμως το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό του και μάλιστα της τάξης του 54,6% σημειώνεται σε όσους δηλώνουν ότι ψηφίζουν λευκό/άκυρο η θα απέχουν από τις εκλογές. Κατά τεκμήριο δηλαδή πολίτες των οποίων η στάση καθορίζει τους πολιτικούς συσχετισμούς.

Εξίσου ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ γίνεται αποδεκτό από τους μισούς ψηφοφόρους των κομμάτων της ελάσσονος αντιπολίτευσης, Ανάμεσα τους δηλαδή περιλαμβάνονται και οι ψηφοφόροι του ΚΙΝ.ΑΛ, του ΚΚΕ και του Μέρα 25.

Ευρύτατη αποδοχή προτάσεων

Όσον αφορά τις συγκεκριμένες προτάσεις που έχει θέσει στον δημόσιο διάλογο η αξιωματική αντιπολίτευση οι περισσότερες φαίνεται να έχουν ευρύτατη  αποδοχή, με εξαίρεση μόνον την θέση σύμφωνα με την οποία ο μισθός του πρωτοδιοριζόμενου γιατρού να είναι 2.000 ευρώ. Ακόμη και αυτή όμως αντιμετωπίζεται θετικά από την πλειοψηφία των ερωτηθέντων.

Την μεγαλύτερη αποδοχή έχουν η πρόταση της μείωσης της συμμετοχής των ασφαλισμένων στην φαρμακευτική δαπάνη καθώς και η θέση για άμεση πρόσληψη 5.500 μόνιμων γιατρών και νοσηλευτών. Πρόκειται για δύο προτάσεις που καταγράφονται συγκεκριμένα στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ενυπάρχουν όμως – έστω και με μικρές διαφοροποιήσεις – και στις θέσεις των υπόλοιπων κομμάτων της αντιπολίτευση (ΚΙΝ.ΑΛ, ΚΚΕ, Μέρα 25).

Ευρεία αποδοχή έχουν και οι προτάσεις για την κάλυψη της οδοντιατρικής φροντίδας για το ΕΣΥ, όπως και την πρόσληψη 10.000 γιατρών και νοσηλευτών την επόμενη τριετία καθώς και η ένταξη των εργαζομένων στην υγεία στα «βαρέα και ανθυγιεινά». Ένα ζήτημα που εκκρεμεί από πέρσι την Άνοιξη όταν η κυβέρνηση το παρέπεμψε σε επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών.

Όμως παρά την ευρεία αποδοχή των προτάσεων της, η αξιωματική αντιπολίτευση φαίνεται πώς αντιμετωπίζει την γενικότερη κρίση αξιοπιστίας απέναντι στο πολιτικό σύστημα.

Πιθανότατα και κατάλοιπα της κοινωνικής εμπειρίας από την προηγούμενη διακυβέρνησή του.  Έτσι σχεδόν 7 στους 10 πολίτες αμφιβάλλουν αν αυτές οι δεσμεύσεις θα υλοποιηθούν σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα